Technics SL 2000 kłopoty z wypoziomowaniem

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adam68
Gramofon: Technics sl q-2

Technics SL 2000 kłopoty z wypoziomowaniem

Post autor: Adam68 »

Witajcie, jestem nowy na tym forum, mam prośbę o poradę. Kupiłem na allegro gramofon Technics SL 2000. Sprężynujące nóżki gramofonu są sfatygowane, i początkowo myślałem, że z tego powodu mam problemy z wypoziomowaniem sprzętu. Ale teraz widzę, że powierzchnia talerza nie jest równoległa do krawędzi gramofonu. Wypoziomowałem go tam, żeby talerz był poziomo. Ale wtedy odległość od blatu do gramofonu z prawej strony jest większa o 6 mm niż z lewej. Talerz nie jest też równoległy do pokrywy gramofonu. Czy mogłem popełnić jakiś błąd, ew. problem można usunąć przez regulację?
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Re: Technics SL 2000 kłopoty z wypoziomowaniem

Post autor: Obywatel »

Adam68 pisze:
08 sty 2018, 00:13
Wypoziomowałem go tam, żeby talerz był poziomo. Ale wtedy odległość od blatu do gramofonu z prawej strony jest większa o 6 mm niż z lewej. Talerz nie jest też równoległy do pokrywy gramofonu.
OMFG :o Spróbuj jeszcze raz z wyczuciem acz energicznie ułożyć talerz na osi gramofonu. Takie przekoszenie jest wprost niewiarygodne :shock: Ewentualnie zdejmij talerz i oceń czy oś jest prostopadła do plinty. Wrzuć link do aukcji, na której nabyłeś gramofon.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Adam68 pisze:
Czy mogłem popełnić jakiś błąd
Mogłeś. Choćby samym pomiarem czy np. użyć uszkodzonej poziomicy :|
Awatar użytkownika
Adam68

Obywatel pisze:
08 sty 2018, 01:16
Adam68 pisze:
Wypoziomowałem go tam, żeby talerz był poziomo. Ale wtedy odległość od blatu do gramofonu z prawej strony jest większa o 6 mm niż z lewej. Talerz nie jest też równoległy do pokrywy gramofonu.
OMFG :o Spróbuj jeszcze raz z wyczuciem acz energicznie ułożyć talerz na osi gramofonu. Takie przekoszenie jest wprost niewiarygodne :shock: Ewentualnie zdejmij talerz i oceń czy oś jest prostopadła do plinty. Wrzuć link do aukcji, na której nabyłeś gramofon.
Dzięki za poradę, zdjąłem talerz, założyłem jeszcze raz - jest tak samo. Talerz jest przechylony minimalnie w kierunku lampki stroboskopu. Wygląda na to, że przekrzywiony jest cały zestaw silnik - oś. Do tego stopnia, że widać odchylenie obudowy silnika, która wystaje pod spodem gramofonu.
Sprzęt kupiłem tu:
http://allegro.pl/technics-sl-2000-100- ... 3D#thumb/1

Mogę go odesłać w ciągu 14 dni od zakupu, ale może da się to wyregulować?
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Post autor: Dante »

Adam68 pisze:
08 sty 2018, 10:34
Sprzęt kupiłem tu:
Widać to nawet na zdjęciach sprzedającego. Wiem, teraz to łatwo się mądrować ;)
Nie ma tam pływającego zawieszenia, więc to nie poduszki padły. W przeciwieństwie do nowszych Technicsów, elektronika silnika jest zamknięta w jego obudowie, jest zatem teoretycznie możliwość jakiegoś tam poziomowania tego silnika.
Jesteś pewien, że oś silnika jest skrzywiona, czy cały jest przekoszony?
Jeśli to pierwsze - odsyłaj.
Jeśli to drugie... też bym odesłał. Chyba, że podoba Ci się ten model na tyle, że chcesz się pobawić podkładkami co nie będzie mega trudne, choć będzie nosić znamiona druciarstwa :D (żart). Być może wystarczy jedynie ten silnik dokręcić.
Jakbyś się obawiał skomplikowanej konstrukcji, to w linku filmik przeczący temu :)
https://www.youtube.com/watch?v=HSEmRKLJ_Y0
Awatar użytkownika
Adam68

Dante pisze:
08 sty 2018, 11:30
Adam68 pisze:
08 sty 2018, 10:34
Sprzęt kupiłem tu:
Widać to nawet na zdjęciach sprzedającego. Wiem, teraz to łatwo się mądrować ;)
Nie ma tam pływającego zawieszenia, więc to nie poduszki padły. W przeciwieństwie do nowszych Technicsów, elektronika silnika jest zamknięta w jego obudowie, jest zatem teoretycznie możliwość jakiegoś tam poziomowania tego silnika.
Jesteś pewien, że oś silnika jest skrzywiona, czy cały jest przekoszony?
Jeśli to pierwsze - odsyłaj.
Jeśli to drugie... też bym odesłał. Chyba, że podoba Ci się ten model na tyle, że chcesz się pobawić podkładkami co nie będzie mega trudne, choć będzie nosić znamiona druciarstwa :D (żart). Być może wystarczy jedynie ten silnik dokręcić.
Jakbyś się obawiał skomplikowanej konstrukcji, to w linku filmik przeczący temu :)
https://www.youtube.com/watch?v=HSEmRKLJ_Y0
Dziękuję za poradę. Tak, teraz, to ja też widzę to na tych zdjęciach :( Moim zdaniem oś jest prosta, cały silnik jest przekrzywiony. Nie stało się to podczas transportu, zapakowany był bardzo dobrze, talerz był zdemontowany.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Niezły magik ten sprzedawca, zapakować igłę N75 do EPC-270...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Adam68

Wojtek pisze:
11 sty 2018, 01:49
Niezły magik ten sprzedawca, zapakować igłę N75 do EPC-270...
To jest akurat mały problem, planowałem wymienić. Odsyłam sprzęt sprzedawcy do naprawy - wypoziomowania, mam nadzieję, że wszystko będzie ok :)
ODPOWIEDZ