Technics SL-BD3 to niska klasa?

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
louis-cypher
Posty: 71
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: louis-cypher » 04 sty 2018, 20:55

Cześć, witam wszystkich. Powiedzcie mi czy Technics SL-BD3 to rzeczywiście taka niska półka? (bo z takimi opiniami spotykam się najczęściej), mam tu na myśli gramofony w przedziale cenowym poniżej 2000 zł, czy warto zatem zamienić taki gramofon na model SL-1710 MK I lub TECHNICS SL-1510 Mk II? czy w tym przedziale cenowym taka zamiana nie ma sensu...? tzn. nie przełoży się to na tyle wyraźnie na jakość odsłuchu w stosunku do różnicy w cenie? z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 9049
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: darkman » 04 sty 2018, 21:04

Warto. Przy świadomości, że jakość odsłuchu zależy od toru, nie zaś od gramofonu jako takiego stricte.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 5830
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: Regsoft » 04 sty 2018, 21:05

louis-cypher pisze:
04 sty 2018, 20:55
owiedzcie mi czy Technics SL-BD3 to rzeczywiście taka niska półka?
Paskowy T4P? 250-350 zł. Może ciut więcej z nową przyzwoitą igłą 8-)
louis-cypher pisze:
04 sty 2018, 20:55
czy warto zatem
Kwestia "warto" jest trudna do oceny. Dasz nową lepszą wkładkę z igłą którą jest w stanie dobrze obsłużyć lepszy gramofon to będzie grało lepiej. Ale określenie wartości tej lepszości łatwe nie jest :think:

louis-cypher
Posty: 71
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: louis-cypher » 04 sty 2018, 21:16

generalnie chodzi mi o to, czy te dwa Technicsy to na tyle wyższe modele od mojego, że warto by wymienić na taki? bo to, że mam mocowanie T4P to akurat za specjalnie mi nie przeszkadza, są jeszcze wkładki z takim mocowaniem, np. Audio Technica, którą mam aktualnie, jest jeszcze Shure...

louis-cypher
Posty: 71
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: louis-cypher » 04 sty 2018, 21:24

a może zamiast tych dwóch wymienionych przeze mnie Technicsów jakiś inna marka w podobnej cenie będzie lepszym rozwiązaniem..?

Awatar użytkownika
appel
Posty: 178
Rejestracja: 06 lis 2017, 19:37

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: appel » 04 sty 2018, 22:42

A właściwie co Ci przeszkadza obecnie? Niskość półki? Czy jesteś niezadowolony z jakiegoś konkretnego powodu?

louis-cypher
Posty: 71
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: louis-cypher » 04 sty 2018, 23:10

w zasadzie nic mi nie przeszkadza, brzmi ładnie, jest sopranik jest bas, zastanawiałem się tylko czy można coś uzyskać jeszcze więcej

Awatar użytkownika
appel
Posty: 178
Rejestracja: 06 lis 2017, 19:37

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: appel » 04 sty 2018, 23:27

No to przed Tobą szerokie horyzonty zmian motywowanych względami prestiżowymi. Znaczy, masz pieniądze do wydania :) To dobrze. Miłej zabawy. Z własnego doświadczenia (niewinylowego) wiem, że w technikach analogowych przyrost jakości jest od pewnego progu finansowo nieproporcjonalny do poniesionych nakładów, zresztą każdy musi znaleźć swój "sweet spot".

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34034
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: Wojtek » 05 sty 2018, 01:46

louis-cypher pisze:
04 sty 2018, 20:55
Powiedzcie mi czy Technics SL-BD3 to rzeczywiście taka niska półka? (bo z takimi opiniami spotykam się najczęściej), mam tu na myśli gramofony w przedziale cenowym poniżej 2000 zł,
Rzeczywiście.

SL-BD3 to żaden szajs, ale też do górnej czy średniej półki mu daleko. Ot podstawowy automat swego czasu.
louis-cypher pisze:
04 sty 2018, 21:16
bo to, że mam mocowanie T4P to akurat za specjalnie mi nie przeszkadza, są jeszcze wkładki z takim mocowaniem, np. Audio Technica, którą mam aktualnie, jest jeszcze Shure...
Jest tego zdecydowanie więcej :)
louis-cypher pisze:
04 sty 2018, 23:10
w zasadzie nic mi nie przeszkadza, brzmi ładnie, jest sopranik jest bas, zastanawiałem się tylko czy można coś uzyskać jeszcze więcej
Wyjście z T4P na 1/2'' otworzy Tobie większe możliwości jeśli chodzi o wkładki.
Technics nie zasłynął pozytywnie z napędów paskowych, ale skoro u Ciebie trzyma stabilnie obroty (zakładam) i jesteś zadowolony to sama zmiana napędu za wiele nie wniesie.

Generalnie trzeba by wrócić do korzeni i zapytać jakie są oczekiwania brzmieniowe na dalszy etap.
Bo tak to sobie możemy zmieniać na coraz droższy sprzęt dla samej zmiany :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 9049
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: darkman » 05 sty 2018, 09:17

appel pisze:
04 sty 2018, 23:27
No to przed Tobą szerokie horyzonty zmian motywowanych względami prestiżowymi.
Niewątpliwie. Choć również odsłuchowymi. Tego się nie da obejść bez strat moralnych.
appel pisze:
04 sty 2018, 23:27
Znaczy, masz pieniądze do wydania :) To dobrze.
Pewnie, bo kto bogatemu zabroni? I dlaczego?
appel pisze:
04 sty 2018, 23:27
że w technikach analogowych przyrost jakości jest od pewnego progu finansowo nieproporcjonalny do poniesionych nakładów
To prawda. Jednak kolega ma jeszcze sporo przed sobą by to brać pod uwagę.
appel pisze:
04 sty 2018, 23:27
zresztą każdy musi znaleźć swój "sweet spot".
I tego się trzymajmy.

louis-cypher
Posty: 71
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: louis-cypher » 05 sty 2018, 11:41

Wojtek pisze:
05 sty 2018, 01:46
ale skoro u Ciebie trzyma stabilnie obroty (zakładam)
wydaje mi się, że tak; jeśli stroboskop jest tu wyznacznikiem, świecące się kwadraciki na stroboskopie stoją nieruchomo cały czas i nie mają tendencji do przesuwania się w prawo bądź lewo

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34034
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: Wojtek » 05 sty 2018, 13:30

No to fajnie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: Obywatel » 05 sty 2018, 18:48

louis-cypher pisze:
04 sty 2018, 21:16
np. Audio Technica, którą mam aktualnie
louis-cypher pisze:
04 sty 2018, 23:10
w zasadzie nic mi nie przeszkadza, brzmi ładnie, jest sopranik jest bas, zastanawiałem się tylko czy można coś uzyskać jeszcze więcej
Jaką masz wkładkę AT? To jest zasadnicze pytanie. Jeśli chcesz przyrostu jakości brzmienia, to Jico robi igły T4P nawet za 56 dolców:
https://www.jico-stylus.com/product_inf ... lkj33evou6

Ale musisz się zdecydować, którą iść drogą - wymiana igły czy gramofonu.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

louis-cypher
Posty: 71
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: louis-cypher » 05 sty 2018, 22:29

wkładka AT311EP, ta wskazana przez Ciebie igła nie pasuje do tej wkładki, szczerze mówiąc to nie znalazłem do tej wkładki zbyt wiele możliwych igieł na wymianę

Awatar użytkownika
appel
Posty: 178
Rejestracja: 06 lis 2017, 19:37

Re: Technics SL-BD3 to niska klasa?

Post autor: appel » 05 sty 2018, 23:04

D igły, którą pokazał Obywatel potrzebna jest wkładka technicsa, te najczęściej montowane P30, P33 i P24.