Technics SL-1500 problem z antyskatingiem

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

U mnie skręcenie antyskatingu na zero przy podniesionym ramieniu powoduje jego cofanie. Nie wiem, czy tak ma być.

Dobrze, że nie skreśliłeś tego gramofonu, tylko spróbowałeś go ożywić. Niektórzy mylą zakupy w sklepie z gwarancją od kupna olddtimera.
Awatar użytkownika
jopp
Gramofon: Technics SL-Q2

Re: Technics SL-1500 problem z antyskatingiem

Post autor: jopp »

Wszystkim, którzy chcą mierzyć różne kąty tak jak kolega wilk powyżej posiłkując się zdjęciami przypominam tylko, ze większość obiektywów zniekształca obraz i takie pomiary nie mają sensu.
wilk

Post autor: wilk »

Zdjecia to tylko ilustracje moich obserwacji. Nie dokonywałem żadnych pomiarów na zdjęciach zrobionych telefonem :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

wilk pisze:Załączam zdjecie sprawdzania poziomu gramofonu.
Tak myślałem. Powinieneś postawić poziomicę na talerzu, a nie na budzie. To już tak na przyszłość.
wilk pisze:Ramie nie ucieka jak jest na podniesionej windzie w żadnym kierunku kiedy nacisk jest 0 oraz AS 0.
Podnoszenie windy przy zerowym nacisku jest głupotą samą w sobie, a nie o to pytałem.
wilk pisze:Na drugim zdjęciu poglądowe zdjecie nachylenia wkładki w stosunku do płyty gramofonu.
Ja widzę jedynie ramię z podniesioną windą nad talerzem..
W takich warunkach azymut może się trochę nie zgadzać.
Mierz kąt z opuszczoną windą. Przynajmniej będzie sensowniej (dla odmiany).

Tak czy siak, moim zdaniem da się to jeszcze naprostować (o ile w ogóle jest krzywo, bo po tym zdjęciu jeszcze tego nie wiem, w odróżnieniu od przedmówców), bo może to być sama kwestia końcówki ramienia/headshella.
wilk pisze:Cały dzień mi to zajęło ale wygląda na to że sytuacja opanowana. W środku gramofon wygadał jak nowy.
Jedyne co musiałem zrobić to napiać sprężynkę AS.
W tej chwili wygląda to tak że headshell jest poziomo, równolegle do płyty gramofonu oraz talerza.
Brawo.
wilk pisze:stoi w miejscu ale gdybym podkręcił odrobinę AS to leciało by delikatnie w stronę miejsca spoczynyku. Jest to jedyny element układanki co do którego mam obawy. Czy przy rozkręcaniu AS ramie może w pewnym momencie zacząć się cofać gdy jest podniesione na windzie?
Możesz to uznać za normalne.
jopp pisze:Wszystkim, którzy chcą mierzyć różne kąty tak jak kolega wilk powyżej posiłkując się zdjęciami przypominam tylko, ze większość obiektywów zniekształca obraz i takie pomiary nie mają sensu.
Pełna zgoda.
wilk pisze:Zdjecia to tylko ilustracje moich obserwacji. Nie dokonywałem żadnych pomiarów na zdjęciach zrobionych telefonem :)
A mimo to wirtualnie kreśliłeś kąty. Na przyszłość daruj sobie takie zabiegi :)

Czyli w skrócie już jest OK?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
wilk

Post autor: wilk »

Tak, dzięki Wojtek! Chłopaki, rządzicie!
ODPOWIEDZ