Technics SL-BL3 nie gra
-
Re: Technics SL-BL3 nie gra
Podłączam się do tematu. Również mam technicsa sl-bl3. Mój gra, a raczej grał. Ostatnio gdy odtwarzałem muzykę, płyta zacięła się w jednym miejscu. Zauważyłem, że jest w tym miejscu upalcowana, więc wcisnąłem stop i wyjąłem płytę w celu jej wyczyszczenia. Ale nie zauważyłem, że igła nie wróciła na miejsce tylko zatrzymała się w miejscu, gdzie zacięła się płyta. Po próbie ponownego odtworzenia mechanizm ramienia wydaje dziwny dźwięk i nie rusza się ani na milimetr. Wciśnięcie stop nic nie daje, a wciśnięcie start skutkuje miganiem światełka przycisku repeat. Czy jesteście w stanie mi pomóc?
- chudy_b
To jak zdjąłeś płytę????Kotwa pisze:wyjąłem płytę w celu jej wyczyszczenia. Ale nie zauważyłem, że igła nie wróciła na miejsce tylko zatrzymała się w miejscu, gdzie zacięła się płyta.
Rozumiem, że przestał działać napęd ramienia? Talerz obraca się?Kotwa pisze: Po próbie ponownego odtworzenia mechanizm ramienia wydaje dziwny dźwięk i nie rusza się ani na milimetr.
Raczej bez rozebrania gramofonu się nie obejdzie. Trzeba zobaczyć co tam spadło/złamało się itp.
-
Technics SL-BL3 nie gra
Wcisnąłem stop i otworzyłem.
Nie działa napęd ani talerz się nie obraca. Jest tylko dziwny dźwięk.
Nie działa napęd ani talerz się nie obraca. Jest tylko dziwny dźwięk.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL-BL3 nie gra
Jest szansa, że stało się coś z paskiem napędowym talerza i/lub ramienia.
Bez zajrzenia do środka raczej tego nie zbadasz.
Zacznij od przesunięcia ramienia na swoje miejsce i podniesienia maty talerza w celu zbadania paska znajdującego się pod nim.

Bez zajrzenia do środka raczej tego nie zbadasz.
Zacznij od przesunięcia ramienia na swoje miejsce i podniesienia maty talerza w celu zbadania paska znajdującego się pod nim.
Winda ramienia pewnie nadal działachudy_b pisze:To jak zdjąłeś płytę????

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Technics SL-BL3 nie gra
O ile dobrze pamiętam, to w tym modelu ramię napedzane jest od talerza. Jak talerz się nie kręci, to ramię też się nie ruszy. Pewnie spadł/zerwał się pasek.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL-BL3 nie gra
Skoro tak jest to faktycznie mielibyśmy tylko jeden pasek do sprawdzenia, czyli ten pod talerzem 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Technics SL-BL3 nie gra
A jesteście w stanie mi powiedzieć jak zdjąć talerz? Nie chce się za to brać bez wiedzy, bo jeszcze coś popsuję 

-
Pociągnij do góry i tyleKotwa pisze:A jesteście w stanie mi powiedzieć jak zdjąć talerz? Nie chce się za to brać bez wiedzy, bo jeszcze coś popsuję
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL-BL3 nie gra
Jak zdejmiesz gumową matę to powinieneś mieć w talerzu otwory, przez które widać pasek oraz za które można złapać w celu podniesienia talerza (ostrożnie, z wyczuciem).
Pamiętaj tylko o przeniesieniu ramienia do bazy przed zdejmowaniem talerza, co by nic nie uszkodzić.
Pamiętaj tylko o przeniesieniu ramienia do bazy przed zdejmowaniem talerza, co by nic nie uszkodzić.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Technics SL-BL3 nie gra
Rzeczywiście, zleciał pasek. Jak go teraz poprawnie zamontować?
ed: Poprawiłem pasek, ale to nie to. Nadal jest dziwny dźwięk i dobiega jakby z mechanizmu ramienia (?).
ed: Poprawiłem pasek, ale to nie to. Nadal jest dziwny dźwięk i dobiega jakby z mechanizmu ramienia (?).
- chudy_b
Technics SL-BL3 nie gra
Możliwe, że jakaś blokada w mechanizmie ramienia spowodowała zsunięcie paska. Raczej nikt Ci nie powie co tam się stało. Sam musisz to rozebrać i obejrzeć. Ściągnij sobie instrukcję serwisową ze strony vinylengine.com
-
Technics SL-BL3 nie gra
Okazało się, że zerwał się pasek, ale odpowiedzialny za poruszanie ramieniem. Gumka recepturka wystarczyła. Dzięki za pomoc!
- chudy_b
Technics SL-BL3 nie gra
Poszukaj odpowiedniego paska na Allegro. Nie są drogie. Jak założysz zbyt ciasną gumkę, to mechanizm długo nie pożyje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL-BL3 nie gra
Czyli jednak było tak jak podejrzewałem i napęd talerza nie napędza prowadnic ramienia 
Zgadza się, że gumka recepturka to prowizoryczne rozwiązanie. Spróbuj dobrać jakiś gumowy pasek odpowiedniej średnicy.

Zgadza się, że gumka recepturka to prowizoryczne rozwiązanie. Spróbuj dobrać jakiś gumowy pasek odpowiedniej średnicy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-