Technics SL-D202 - gorsza jakość dzwięku przy końcu płyty

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Zniszczone płyty to jedno, ale jeszcze nie widziałem żeby poprawnie ustawiona wkładka była aż tak przekoszona w koszyku.

Dla tego ramienia różnica kąta prowadzenia pomiędzy trzema różnymi geometriami mieści się w granicach jednego stopnia.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

zbyszek1982 pisze:Zniszczone płyty to jedno
Gdyby była mowa o destrukcji płyt to kolega by miał o wiele poważniejsze problemy z odtwarzaniem i to na całej rozciągłości strony.
zbyszek1982 pisze:ale jeszcze nie widziałem żeby poprawnie ustawiona wkładka była aż tak przekoszona w koszyku.
Nie wiem czy kolega dobrze to zrobił, ale lekkie przekrzywienie względem osi headshella jest przecież możliwe.

Jak chce to niech próbuje z wygenerowanym szablonem, ale ja po prostu przypuszczam, że nie zmieni to wiele w tym przypadku :)
Jeśli się mylę to tym lepiej dla wszystkich.
Warto pamiętać o tym, że M44G ma szlif sferyczny.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Gramofon: Technics SL-D202

Post autor: feelgoodhit »

Przede wszystkim dzięki za wszystkie wskazówki; na pewno spróbuję jeszcze z wygenerowanym szablonem, zakupu nowej wkładki Wojtku raczej nie przewiduję, bo jestem niewiele ponad miesiąc po takowym.
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Wojtek pisze:lekkie przekrzywienie względem osi headshella

Tak. W tym konkretnym ramieniu różnica między domyślnym kątem odchylenia (geometria Stevensona) a kątem odchylenia dla geometri Baervalda wynosi 1,025 stopnia (Czyli o tyle wkładka powinna być przekoszona względem osi headshella przy takim ustawieniu). Na zdjęciu, wkładka jest przekoszona względem osi headshella o 7,21 stopnia. To nie ma prawa poprawnie zagrać.
ODPOWIEDZ