Technics SL-231 - obroty
- krychu337
- Gramofon: JVC QL-F6
Technics SL-231 - obroty
Cześć,
trafił do mnie drugi sl-231 (coś mam do niego słabość) i zauważyłem pewną niepokojącą rzecz dotyczącą obrotów.
po wyregulowaniu za pomocą pokrętła 'pitch' gramofon trzyma obroty w jednym miejscu (tj. nie przyśpieszają ani nie zwalniają samoczynnie), ale za pomocą stroboskopu da radę zauważyć lekkie falowanie/pływanie do przodu i do tyłu, w obrębie jednego miejsca - niesłyszalne, przynajmniej dla mnie, w czasie odtwarzania płyt. Z tego, co rozumiem, należy wymienić pasek?
druga sprawa - w czasie odtwarzania płyty mimo, iż obroty falują, gramofon trzyma obroty. Czasami zdarza się jednak, że przy słuchaniu następnej płyty, lub po zmianie strony, pitch trzeba regulować na nowo - jakby gramofon 'zapominał' wcześniejsze ustawienie.
da się to jakoś rozwiązać domowym sposobem?
z góry dzięki za sugestie.
trafił do mnie drugi sl-231 (coś mam do niego słabość) i zauważyłem pewną niepokojącą rzecz dotyczącą obrotów.
po wyregulowaniu za pomocą pokrętła 'pitch' gramofon trzyma obroty w jednym miejscu (tj. nie przyśpieszają ani nie zwalniają samoczynnie), ale za pomocą stroboskopu da radę zauważyć lekkie falowanie/pływanie do przodu i do tyłu, w obrębie jednego miejsca - niesłyszalne, przynajmniej dla mnie, w czasie odtwarzania płyt. Z tego, co rozumiem, należy wymienić pasek?
druga sprawa - w czasie odtwarzania płyty mimo, iż obroty falują, gramofon trzyma obroty. Czasami zdarza się jednak, że przy słuchaniu następnej płyty, lub po zmianie strony, pitch trzeba regulować na nowo - jakby gramofon 'zapominał' wcześniejsze ustawienie.
da się to jakoś rozwiązać domowym sposobem?
z góry dzięki za sugestie.
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
- chudy_b
Technics SL-231 - obroty
Pasek na początek możesz wygotować. Nowy zawsze zdążysz kupić. Z paskowcami już tak jest, że obroty czasem trzeba podregulować. Może pasek lekko się ślizga?
- krychu337
Technics SL-231 - obroty
Dzięki! - wygotowanie paska faktycznie pomogło na pierwszy problem. Przed zabiegiem był bardzo luźny, prawie spadał z talerza. Trochę się skurczył w wodzie i teraz gramofon pracuje cichutko, a obroty praktycznie nie falują. Przydatny trik 
Nie pomogło jednak na drugi problem. Praktycznie za każdym razem, jak gramofon skończy odtwarzać stronę, trzeba regulować obroty na nowo. Trochę to kłopotliwe

Nie pomogło jednak na drugi problem. Praktycznie za każdym razem, jak gramofon skończy odtwarzać stronę, trzeba regulować obroty na nowo. Trochę to kłopotliwe

-
Technics SL-231 - obroty
Chyba wszystko wymaga przeczyszczenia i nasmarowania!?krychu337 pisze:jak gramofon skończy odtwarzać stronę, trzeba regulować obroty na nowo.
" ab ovo "

"Trochę to kłopotliwe

- krychu337
Technics SL-231 - obroty
Akurat to mnie nie przeraża, bo zawsze fajnie sobie w wolnej chwili "pogrzebać". 
Macie może jakiś link, jak się do tego zabrać? Nie wiem jak rozumieć nasmarowanie wszystkiego!
z góry dzięki.
Panie i Panowie, naprawdę ciężko byłoby bez tego forum! Chyba nie ma innego miejsca w sieci, które tak pomagałoby maniakom czarnych płyt w potrzebie..

Macie może jakiś link, jak się do tego zabrać? Nie wiem jak rozumieć nasmarowanie wszystkiego!

Panie i Panowie, naprawdę ciężko byłoby bez tego forum! Chyba nie ma innego miejsca w sieci, które tak pomagałoby maniakom czarnych płyt w potrzebie..
-
Technics SL-231 - obroty
Nie "smaruj" czasem jak kromkę chleba, tylko ośki/łożyska silnik/talerzkrychu337 pisze:Nie wiem jak rozumieć nasmarowanie wszystkiego!

Z mojej strony to takie rady "ogólnogramofonowe" są

Koledzy Od"T" powiedzą "co i jak"

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL-231 - obroty
Przesmaruj ośki silnika i talerza (np. olejem silnikowym), a potencjometr regulacji pitch potraktuj Kontakt PR czy innym podobnym preparatem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Technics SL-231 - obroty
Masłem też można, ale ważne żeby było solone!Wojtek pisze:Przesmaruj ośki silnika i talerza (np. olejem silnikowym)
-
Technics SL-231 - obroty
Jakikolwiek olej "nierozpuszczający" plastików będzie dobry
W niekontaktujące potencjometry warto jest "psiknąć" jakiś czyszczący "kontakt"!
Pomoże na dłużej/ krócej-
Potencjometr "walnięty' i tak wymienić będzie trzeba
(kiedyś)

W niekontaktujące potencjometry warto jest "psiknąć" jakiś czyszczący "kontakt"!
Pomoże na dłużej/ krócej-
Potencjometr "walnięty' i tak wymienić będzie trzeba

- krychu337
Technics SL-231 - obroty
Z mojej strony - tak jak pisałem wcześniej, po wygotowaniu paska było odrobinę lepiej przez krótki okres czasu. Wymieniłem wczoraj na nowy pasek i obroty się ustabilizowały. Ciężko mi było znaleźć odpowiedni pasek do SL-231, kupiłem taki jak do SL-235 i pasuje idealnie - numer SJY900803.
Gramofon dalej "zapomina" obroty, potraktuję w najbliższym czasie potencjometr tym polecanym specyfikiem i zobaczę, czy pomoże.
jeszcze raz dzięki za wskazówki!
Gramofon dalej "zapomina" obroty, potraktuję w najbliższym czasie potencjometr tym polecanym specyfikiem i zobaczę, czy pomoże.
jeszcze raz dzięki za wskazówki!