Problem z windą Technics 1210 mkIi
-
- Gramofon: jest :-)
Problem z windą Technics 1210 mkIi
Prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych.
Mianowicie tak jak w temacie mam problem z windą podnoszenia ramienia w Technics SL-1200mkII.
Mianowicie przy podnoszeniu ramienia winda podnosi go imho za nisko. W praktyce wyglada to tak że przy skalibrowanym ramieniu i wkładce , VTA na skali pierścienia regulacyjnego wynosi 0 - dla maty korkowej 6 mm. Po położeniu płyty i uniesieniu ramienia mechanizmem windy brakuje juz skoku aby bezkolizyjnie umieścić igłe nad płytą... (Z pół milimetra)
Zauważyłem że da sie podciągnąć windę manualnie wyżej i zostaje w tym górnym polożeniu co bez problemu zalatwilo by sprawę odpowiedniego skoku. Niestety po opuszczeniu i ponownym podniesieniu mechanizmem wraca do poprzedniej (za niskiej ) pozycji. Coś walnięte? Da się ten problem w latwy sposób rozwiązać?
Mianowicie tak jak w temacie mam problem z windą podnoszenia ramienia w Technics SL-1200mkII.
Mianowicie przy podnoszeniu ramienia winda podnosi go imho za nisko. W praktyce wyglada to tak że przy skalibrowanym ramieniu i wkładce , VTA na skali pierścienia regulacyjnego wynosi 0 - dla maty korkowej 6 mm. Po położeniu płyty i uniesieniu ramienia mechanizmem windy brakuje juz skoku aby bezkolizyjnie umieścić igłe nad płytą... (Z pół milimetra)
Zauważyłem że da sie podciągnąć windę manualnie wyżej i zostaje w tym górnym polożeniu co bez problemu zalatwilo by sprawę odpowiedniego skoku. Niestety po opuszczeniu i ponownym podniesieniu mechanizmem wraca do poprzedniej (za niskiej ) pozycji. Coś walnięte? Da się ten problem w latwy sposób rozwiązać?
tor analog1: Technics SL 1210 mkII - Lynn Asaka MC - pre phono WAXWING Parks Audio - preamp GAMUT C2R - monoblocks DYNACO MkIII na KT88 / GAMUT Si100 - Harbeth HL1 mk4
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Problem z windą Technics 1210 mkIi
Potencjalnie można wyczyścić i na nowo przesmarować olejem silikonowym 300k. Możne tez regulować
https://www.youtube.com/watch?v=TJzrOTh ... l=DeckTech
https://www.youtube.com/watch?v=TJzrOTh ... l=DeckTech
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Wystarczył 1 czy tam 1.5 obrotu śrubki regulacyjnej (ktorej wczesniej nawet nie zauważyłem) i po problemie 

tor analog1: Technics SL 1210 mkII - Lynn Asaka MC - pre phono WAXWING Parks Audio - preamp GAMUT C2R - monoblocks DYNACO MkIII na KT88 / GAMUT Si100 - Harbeth HL1 mk4
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mata 2x grubsza od oryginalnej, więc niedziwota że coś przestaje pasować.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mialem tez 3 mm ale nie moglem ustawić vta ramienia. Brakowało regulacji w dól. Jak pisalem, przy macie 6 mm vta jest na 0. Ale masz racje przy cienszej problem z winda nie wystepował

Swoja drogą ile w końcu grubości ma ori do tego modelu. Jedne źródła podaja 6 inne 3mm.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przy jakiej wkładce i koszyku takie kosmiczne problemy?
Przy macie 6mm na którym ustawieniu wysokości ramienia "VTA jest na 0" ?
Nie wiem na jakie źródła patrzysz, ale oryginalna mata ma 3mm.
Dlatego też praktycznie wszystkie maty dedykowane do SL1200 mają podobną grubość, żeby nie było problemów z windą czy VTA.
Nie miałeś ori gumowej maty?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak to wygląda
- Załączniki
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czy dobrze widzę że to są tak na prawdę dwie maty korkowe, jedna na drugiej? 
Headshell na pewno podróba.
Ciekawy grawer z nazwą wkładki i naciskiem. Sam robiłeś?
Igła tez nieoryginalna.
Książkowo patrząc, OM ma 18mm wysokości, co odpowiada ustawieniu 3 na pierścieniu VTA.
Podniosłeś matę o 3mm, więc na logikę poprawne ustawienie powinno spaść do 0.
Oczywiście w zależności od użytego koszyka, sposobu montażu, stanu zawieszenia igły itd. można sobie to nieco podkręcić.
Natomiast tak co do zasady to nie płaszczyzna ramienia powinna być Twoją referencją przy bloczku, a sama wkładka/igła
Zapytałem w poprzednim poście:
Precyzyjniej się wyrażając: która wkładka powoduje u Ciebie konieczność zastosowania 6mm maty?

Headshell na pewno podróba.
Igła tez nieoryginalna.
Książkowo patrząc, OM ma 18mm wysokości, co odpowiada ustawieniu 3 na pierścieniu VTA.
Oczywiście w zależności od użytego koszyka, sposobu montażu, stanu zawieszenia igły itd. można sobie to nieco podkręcić.
Natomiast tak co do zasady to nie płaszczyzna ramienia powinna być Twoją referencją przy bloczku, a sama wkładka/igła

Zapytałem w poprzednim poście:
Fajnie by było poznać odpowiedź. Ortofon OM raczej problemów nie powodował.
Precyzyjniej się wyrażając: która wkładka powoduje u Ciebie konieczność zastosowania 6mm maty?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
@Wojtek Na wstępie dziękuję za chęć pomocy.
Ja wiem że dla starych wyjadaczy są to sprawy oczywiste - dla mnie te wszystkie ustawienia nie są do końca jasne.
Grawery wykonuje sam - wkładki trzymam na headshell'ach i mam dzięki temu podstawowe info o nich przy wymianie - lubię porządek...
Na szybko zrobiłem taki rysuneczek:
jeżeli dla maty 6 mm (M1) VTA na regulacji = 0 to dla maty 3 mm (M2) powinno wynosic -3 na regulacji (a tego zrobić się nie da)
wynika to z tego że aby skompensować regulacją kąt wkładki musimy opuścić cały zestaw ramienia (chyba że coś źle rozumiem)
Co do samego kąta:
Refenencyjnie ma być: H1=H2? i w tym miejscu należy dokonywać pomiaru?
R1 nie musi być równe R2? Więc w większości materiałów które oglądałem dot regulacji powielany jest ten błąd np. Redaktor Reduktor...
https://youtu.be/RqbyeTymPiI?si=5mdzxf0qt0KV6z5c
Wojtek, gdzie można znależć info o wys. wkładki wraz z igłą pod właściwym obciążeniem. Pomiar z natury jest co najmniej utrudniony (ramię się przesuwa a zawieszenie igły też nie pomaga) - chyba że kombinować takim bloczkiem akrylowym z podziałką w mm?
Nie wiem może coś źle kombinuje. Gramofon kupiłem bez oryginalnej maty. Miałem natomiast matę od klona Jima Carsona też 3 mm ale sprzedałem ją wraz z fono.
Dzisiaj wytnę matę z akrylu 3 mm i sprawdze wszystko na spokojnie jeszcze raz...
Wojtek, wiesz może jaką średnicę zewnętrzną (dokładnie) ma mata oryginalna od 1210?
Ja wiem że dla starych wyjadaczy są to sprawy oczywiste - dla mnie te wszystkie ustawienia nie są do końca jasne.
jest to korkowa mata zespolona z 2 warstw po 3 mm.Czy dobrze widzę że to są tak na prawdę dwie maty korkowe, jedna na drugiej?
tak. podróba. różni się wagą. Natomiast pomierzyłem i wygląda solidnie.Headshell na pewno podróba.
Igła tez nieoryginalna.
Grawery wykonuje sam - wkładki trzymam na headshell'ach i mam dzięki temu podstawowe info o nich przy wymianie - lubię porządek...
być może. tego zestawu używam przy grzebaniu w ustawieniach i kombinowaniu przy gramofonie. Najtańszy więc mało mi go szkoda. Chociaż też na nim słucham bo ma fajne brzmienie z dociążonym dołem imho.Igła tez nieoryginalna.
Książkowo mi się tu wszystko się zgadza przynajmniej w pierwszym zdaniu.Książkowo patrząc, OM ma 18mm wysokości, co odpowiada ustawieniu 3 na pierścieniu VTA.
Na szybko zrobiłem taki rysuneczek:
jeżeli dla maty 6 mm (M1) VTA na regulacji = 0 to dla maty 3 mm (M2) powinno wynosic -3 na regulacji (a tego zrobić się nie da)
wynika to z tego że aby skompensować regulacją kąt wkładki musimy opuścić cały zestaw ramienia (chyba że coś źle rozumiem)
Co do samego kąta:
Refenencyjnie ma być: H1=H2? i w tym miejscu należy dokonywać pomiaru?
R1 nie musi być równe R2? Więc w większości materiałów które oglądałem dot regulacji powielany jest ten błąd np. Redaktor Reduktor...
https://youtu.be/RqbyeTymPiI?si=5mdzxf0qt0KV6z5c
Wojtek, gdzie można znależć info o wys. wkładki wraz z igłą pod właściwym obciążeniem. Pomiar z natury jest co najmniej utrudniony (ramię się przesuwa a zawieszenie igły też nie pomaga) - chyba że kombinować takim bloczkiem akrylowym z podziałką w mm?
patrząc na powyższy rys wszystkie 5 posiadanych przeze mnie wkładek..Fajnie by było poznać odpowiedź. Ortofon OM raczej problemów nie powodował.
Nie wiem może coś źle kombinuje. Gramofon kupiłem bez oryginalnej maty. Miałem natomiast matę od klona Jima Carsona też 3 mm ale sprzedałem ją wraz z fono.
Dzisiaj wytnę matę z akrylu 3 mm i sprawdze wszystko na spokojnie jeszcze raz...
Wojtek, wiesz może jaką średnicę zewnętrzną (dokładnie) ma mata oryginalna od 1210?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem czemu wczoraj napisałem że jak zwiększasz wysokość po stronie talerza to możesz obniżyć ramię

Oczywiście wtedy (mata 6mm zamiast 3mm) dla Ortofona książkowo przypada 6, a nie 0, żeby skompensować sobie nową wysokość maty.
Natomiast mówisz że w Twoim przypadku przy tak wysokiej macie poprawne ustawienie VTA dla Ortka to 0?
No to mamy dość dziwną rozbieżność.
Dane producenta.
Z tym już gorzej. Raczej nikt czegoś takiego nie podaje.
Tym bardziej jest to nierealne przy nieoryginalnych igłach, które mogą przecież odstawać od oryginałów na różny sposób.
Mega dziwne.
Ale tak właściwie to po co celujesz w 6mm zamiast 3mm skoro sprawia to problemy?
Czy może 3mm sprawiało tobie problemy i dołożona mata to sposób radzenia sobie z nimi?
Raczej nie powinieneś musieć tak robić, jeśli wszystko jest OK z gramofonem/nie był modyfikowany jakoś.
293mm.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
dokładnie tak było...Czy może 3mm sprawiało tobie problemy i dołożona mata to sposób radzenia sobie z nimi?
No nic. Wytnę dzisiaj slipmatę akrylową 3mm i posprawdzam jeszcze raz wszystko dokładnie.
-
Przy okazji pyknę sobie taki bloczek akrylowy do stawiania na plycie i pomiaru z natury. Gadżeciarstwo.
-
Jestem po testach i hmm... chyba juz wiem o co chodzi.
Wyglada na to że tak jak napisal Wojtek - za bardzo koncentrowalem się na poziomie ramienia (na rys. R1, R2) a rzeczywiscie teraz dokladnie ustawilem się pod górną plaszczyznę wkładki (H1=H2) i na slipmacie 3 mm wszystko miesci się w normie wg. tabeli z manuala gramofonu. Zaznaczę jednak że rurka ramienia nie jest idealnie poziomo. Czlowiek ciagle się czegoś uczy...
Wyglada na to że tak jak napisal Wojtek - za bardzo koncentrowalem się na poziomie ramienia (na rys. R1, R2) a rzeczywiscie teraz dokladnie ustawilem się pod górną plaszczyznę wkładki (H1=H2) i na slipmacie 3 mm wszystko miesci się w normie wg. tabeli z manuala gramofonu. Zaznaczę jednak że rurka ramienia nie jest idealnie poziomo. Czlowiek ciagle się czegoś uczy...
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
i właśnie tak się powinno ustawiać! Fajnie, że się udało.
Bloczek też bardzo spoko

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Przy tej wkłądce i tak nie ma co doktoratu robić, czy to będzie stopień w tą czy w tamtą wielkiej różnicy nie będzie.
Natomiast w wypadku Goldringa 1042 to już trzeba się skupić ale też w zasadzie nad SRA, a nie nad rónoległościami aż tak bardzo, bo to strasznie ostra igła.
Natomiast w wypadku Goldringa 1042 to już trzeba się skupić ale też w zasadzie nad SRA, a nie nad rónoległościami aż tak bardzo, bo to strasznie ostra igła.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.