Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.
-
Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.
Cześć. W moim Technicsie od dłuższego czasu szwankuje włącznik. Objawia się to tym, że po właczeniu obroty są za szybkie albo za wolne i to na tyle, że regulacja obrotów jest za słaba. Pomaga "wycelowanie" przełącznikiem. Parę razy pomogło wyczyszczenie potencjometru (przełącznika, nie wiem jak to nazwać) kontakt cleanerem, ale po czasie to wracało. Wydaje mi się, że warto by bylo spróbować go wymienić, ale nie mam pojęcia gdzie taki kupić. Mógłby ktoś mnie nakierować? A może to nie to? W załaczniku wrzucam jego fotki.
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.
- chudy_b
Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.
Nowego raczej nie kupisz. Można szukać używki, ale pewnie będzie w podobnym stanie. Przełącznik wygląda na rozbieralny. Zamiast psikania cleaner'em, można spróbować go rozłozyć na czynniki pierwsze i porządnie wyczyścić.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
O to to.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki, tak też zrobię. A nie ma jakiś uniwersalnych 3-stanowych przełaczników, które by dały radę? Technics i tak narazie idzie do kartonu, bo kupiłem coś nowego, ale za żadne skarby sie go nie chce pozbywać i chciałbym go zrobić, żeby zawsze był zwarty i gotowy.
- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Tomku, jest ich całe mnóstwo. Natomiast musisz już sam poszukać takiego, który dałby się zaadoptować do Technicsa.
TME
piekarz
I do powżyszych z pewnością jeszcze sporo innych sklepów.
TME
piekarz
I do powżyszych z pewnością jeszcze sporo innych sklepów.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
-
Przedobrzyłem z tym czyszczeniem... Postaniowiłem przetrzeć miedziane styki papierem ściernym i teraz do siebie nie sięgają...
Przynajmniej tak mi się wydaje, że to jest przyczyną nie załączania się. Jest gdzieś jakieś złomowisko Technicsów, gdzie można dostać jakieś części?

- Biogon
- Gramofon: składak
Przecież @Dragant dał Ci linka. Masz pełno nowych przełączników. W międzyczasie zepnij sobie 33RPM na krótko 

-
Tak, widziałem. Ciężko jednak mi stwierdzić, który mi się uda dobrze zaadaptować do mojego gramofonu. Nie potrafię stwierdzić po obrazku, czy np orginalne pokrętło uda mi się przełożyć do zamiennika. Zrypałem, że nie sprawdzilem przed czyszczeniem między którymi stykami kiedy jest przejście. To jeszcze można jakoś sobie wydedukować jak nad tym siąde. Ale zawsze łatwiej z orginałem, a kto pyta nie błądzi. Ponoć 
Edit: Chciałem go też odświeżyć, wymienić smary itp. Napisałem do Esdarek. Narazie czekam na odpowiedź i póki co nie wpycham paluchów

Edit: Chciałem go też odświeżyć, wymienić smary itp. Napisałem do Esdarek. Narazie czekam na odpowiedź i póki co nie wpycham paluchów

- Biogon
- Gramofon: składak
-
- Gramofon: Dual 701
Dzień dobry,
czy udało się panu dokupić włącznik do tego modelu?
Mam ten sam problem i również szukam takiego włącznika, ale nie mam pojęcia gdzie to kupić.
pzdr
czy udało się panu dokupić włącznik do tego modelu?
Mam ten sam problem i również szukam takiego włącznika, ale nie mam pojęcia gdzie to kupić.
pzdr
Dual 701 SHURE V-15 III