Jestem szczęśliwym posiadaczem Duala 626, lecz zaledwie parę godzin od zakupu przestała działać automatyka ramienia, a ponadto ramie nie reaguje na przycisk Lift. W trybie ręcznym gramofon pracuje jak należy.
Przed awarią jedynym mankamentem był prawdopodobnie źle wyregulowany punkt auto-stopu, gdyż ramie wracało do spoczynku dopiero, gdy zostało ręcznie wychylone bliżej środka płyty niż prowadziły je rowki.
Z lektury forum wyczytałem, że za ruch ramienia w poziomie w trybie automatycznym odpowiada m.in. steuerpimpel, który jest dość częstą 'usterką'. Czy szanowni forumowicze mogliby to potwierdzić (że faktycznie tu może leżeć problem)? Dodam tylko, że po wciśnięciu przycisku start ramie unosi się do góry, ale brak mu przesuwu w poziomie i po chwili opada na miejsce a talerz się zatrzymuje. Gdy podczas odtwarzania płyty kliknę stop, ramię również się unosi i po delikatnym 'popchnięciu' w stronę stopki ramie wraca samoczynnie na swoje miejsce.
Martwi mnie natomiast drugi problem, mianowicie przestał działać przycisk Lift. Po kliknięciu nie dzieje się nic, nie słychać kliknięcia i oczywiście ramię nie zmienia swojej pozycji. Z tego co zdążyłem wyczytać, to nie może być to powiązane ze steuerpimplem. W związku z powyższym wszelkie porady mile widziane. Muszę przyznać, że nie wiem czy przycisk przestał działać dokładnie w tym samym momencie, czy godzinę-dwie później, więc liczę na coś pokroju odlutowanego kabelka od przycisku.
Proszę o porady, bo chociaż automatyka nie jest mi niezbędna, a gramofon odtwarza prawidłowo, to jednak pozostaje takie niemiłe uczucie, gdy taki sprzęt nie działa w 100%

Mateusz