Dual CS 505-2 problem z buczeniem

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
slawekw79

Post autor: slawekw79 »

Witam
Chciałem się podzielić z wami jak rozwiązałem problem z buczeniem na moim sprzęcie. Jakiś tydzień temu kupiłem w/w gramofon na e-bayu za 38 funtów z przesyłką, gość sprzedawał go jako uszkodzony ( opisał że buczy pomimo wymiany przewodu uziemienia). Dopiero dziś miałem go okazję posłuchać bo właśnie odebrałem pre-amp, no i rzeczywiście buczy okrutnie. Sprawdziłem omomierzem uziemienie jest ok, kiedy odłączyłem lewy kanał buczenie znikło więc sprawdziłem przewody sygnałowe i okazało się, że przewód lewego kanału ma zwarcie pomiędzy ekranem i żyłą sygnałową. Wymieniłem przewody sygnałowe wszystko podłączyłem i puściłem nową jeszcze "dziewiczą" płytę The Prodigy piosenkę Narayan. Pomimo DJ-owskie igły Pro S nasuwa mi się tylko jedno słowo "orgazm". Nawet jeśli słucham na rozsądnej głośności a pre-amp jest ustawiony na +10dB (Art DJ Pre II) to pomiędzy piosenkami prawie nie słychać buczenia. Teraz tylko wymienić igłę i zrobić nową pokrywę bo oryginalna jest zmasakrowana.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Czyli krótko mówiąc ryzyko się opłaciło. Swoją drogą, ciekawe że taki gramofon poszedł za tyle jako uszkodzony. Obstawiałbym mniejszą kwotę :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ