dual cs 505 nie podnosi się ramię na końcu płyty.

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
turuburu

Post autor: turuburu »

Witam.
Mam problem z dualem cs 505. Muszę pilnować końca płyty bo ramię nie podnosi się na jej końcu tylko igła rżnie po etykiecie.
Może ktoś wie co z tym zrobić?
Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

To, że się nie podnosi to jedno. Gdzie jest śruba regulująca ten moment podpowiedzą koledzy.
Gorzej, że igła wjeżdża na etykietę - wygląda to na źle ustawiony, bądź wadliwie działający anty-skating.
turuburu

Re: dual cs 505 nie podnosi się ramię na końcu płyty.

Dzięki za odpowiedź . Z anti-skatingiem sobie poradzę. Zamówiłem u szklarza lustro o średnicy płyty z wywierconym otworem na szpindel. Rozwiązanie mam nadzieję dobre, bo na pewno tańsze (55,00 zł) niż czysta płyta.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

turuburu pisze:Zamówiłem u szklarza lustro o średnicy płyty z wywierconym otworem na szpindel. Rozwiązanie mam nadzieję dobre, bo na pewno tańsze (55,00 zł) niż czysta płyta.
Problem w tym, że jest równie głupie.
Ja nie wiem skąd ludzie biorą te pomysły, że to jedyny sensowny sposób na ustawianie AS ;) U nas tego nikt tak nie promuje, więc muszą to brać "skąd inąd".

Jaką masz wersję 505? Były 4 :)

Czy problem występuje odkąd posiadasz ten gramofon czy też przedtem automatyka działała poprawnie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
turuburu

To jest cs 505 bez żadnych dodatkowych cyferek. Kupiłem go już z tą wadą. Dlaczego uważasz pomysl z lustrem za głupi?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Czyli taki, tzw. 505-1? http://dual-reference.com/tables/CS505-1.htm
turuburu pisze:Dlaczego uważasz pomysl z lustrem za głupi?
Bo ani czysta płyta ani lustro nie odwzorują Tobie pracy igły w rowku. Tutaj od jakiegoś czasu staramy się obalać ten mit czystej płyty.

Wracając do problemu, czy jesteś pewien że automatyka nie działa w ogóle? Jeśli podniesiesz windę ramienia i przeniesiesz ramię nad etykietę to auto-stop zaskakuje czy nie?
Wsparcie finansowe forum
turuburu

podnosi się ale dopiero niemal przy samym "szpindlu".
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

To powód do radości, bo gdyby nic się nie działo to problem byłby raczej poważniejszy. Masz punkt załączenia się auto-stopu do regulacji.

Niestety, regulacja w tym akurat modelu nie jest taka prosta. Trzeba dać nura do środka, pod ramię.

Powinien Ciebie zainteresować obrazek w prawym dolnym rogu: http://dual.pytalhost.eu/505-1s/505-02.jpg
Opis także w prawym dolnym rogu, segment "adjustments", punkt 1.a.: http://dual.pytalhost.eu/505-1s/505-04.jpg

Punkt auto-stopu reguluję się poprzez poluzowanie śrub oznaczonych liczbami 213 i zmianą pozycji całego segmentu 211, po czym należy znów dokręcić śruby 213. Drogą prób i błędów pewnie dojdziesz do właściwego ustawienia.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ