Dual CS 435 - uniezależnienie napędu od ramienia

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
jacuplacu

Post autor: jacuplacu »

Hej,
Posiadam gramofon Dual CS 435. Zastanawiam się czy jest możliwość zmodyfikowania napędu w nim zawartego. Chciałbym uniezależnić ramię od napędu: w tej chwili gdy silnik działa ono samo przenosi się nad talerz i tak samo - po przeniesieniu go nad talerz silnik automatycznie zaczyna działać. Uważam, że dużo wygodniej byłoby mi, gdyby ramię i silnik działały niezależnie od siebie. Czy to bardzo skomplikowana operacja na otwartym gramofonie? A może wystarczy przeciąć czerwony kabelek?
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Zmiana rodzaju napędu

Post autor: Pawelec »

To jest gramofon w pełni automatyczny więc nie bardzo rozumiem co ci przeszkadza w jego funkcjach i dlaczego chcesz odpiąć ramię od talerza ;) . Oczywiście czynności manualne nie są niemożliwe i do tego służy winda. Napisz czemu chciałbyś wykonać taki zabieg? Ta konstrukcja w tej formie działa z powodzeniem od przeszło 20 lat. :)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
jacuplacu

Re: Zmiana rodzaju napędu

Post autor: jacuplacu »

Jak już napisałem, uważam, że tak jest wygodniej. Miałem okazję operować na gramofonie, w którym ramię i silnik działają niezależnie (półautomat?) i stwierdziłem, że fajnie byłoby zmodyfikować napęd w swoim.
Awatar użytkownika
Winters

Zmiana rodzaju napędu

Post autor: Winters »

To lepiej zmień gramofon. Takie kombinacje nie mają sensu.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
chudy_b

Zmiana rodzaju napędu

Post autor: chudy_b »

Z reguły popsuć coś jest łatwiej niż naprawić :D Pewnie wystarczy wyjąć jakiś element i automatyka przestanie działać.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Pozwoliłem sobie zmienić tytuł wątku bo był co najmniej mylący. Myślałem, że ktoś chce zmienić napęd paskowy na bezpośredni czy coś w tym stylu :)
jacuplacu pisze:w tej chwili gdy silnik działa ono samo przenosi się nad talerz
Czy miałoby to sens w przeciwnym wypadku, ergo: ramię się przenosi kiedy talerz się nie obraca?
jacuplacu pisze:i tak samo - po przeniesieniu go nad talerz silnik automatycznie zaczyna działać.
Czy to jest niewygodne? Nie musisz wciskać żadnego przycisku by aktywować silnik, a ramię i tak musisz przecież przenieść nad talerz (jeśli nie chcesz korzystać z auto-startu) by odtworzyć płytę.
jacuplacu pisze:Uważam, że dużo wygodniej byłoby mi, gdyby ramię i silnik działały niezależnie od siebie. Czy to bardzo skomplikowana operacja na otwartym gramofonie? A może wystarczy przeciąć czerwony kabelek?
W tym wypadku musiałbyś dezaktywować auto-powrót (dość proste), nie korzystać z przycisków od automatyki (start/stop) lub je "popsuć", tak by ich użycie nic nie dało, "popsuć" sensor załączający napęd przy przekroczeniu pewnego progu przez ramię i wypuścić jakoś na zewnątrz przełącznik załączający/odłączający napęd.
Trochę roboty by z tym było, ale jest to "do zrobienia" :)
jacuplacu pisze:Miałem okazję operować na gramofonie, w którym ramię i silnik działają niezależnie (półautomat?)
To byłby manual. Z tym że gramofony samo-załączające napęd po przeniesieniu ramienia nad talerz, ale bez funkcji auto-startu czy auto-powrotu to również gramofony manualne.
Rodzaj obsługi skupia się bardziej na obsłudze ramienia, a nie samej obsłudze napędu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

Zmień gramofon :idea:
To Twoje pytanie to troszkę jest jak o skrzynie automatyczną w samochodzie; co zrobić (wykręćić, wydłubać, urwać etc) żeby manualna powstała z automatycznej :mrgreen: No tak to nie działa :D
Spróbuj z długopisu zrobić wieczne pióro :idea: :idea:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tyle że on nie pyta o coś niemożliwego, bądź strasznie trudnego do zrobienia ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Dual CS 435 - uniezależnienie napędu od ramienia

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:Tyle że on nie pyta o coś niemożliwego, bądź strasznie trudnego do zrobienia ;)
Dokładnie. A jak stwierdzi, że to jednak był słaby pomysł, to sobie zrobi z powrotem automata.
eenneell

Post autor: eenneell »

A niech se kombinuje pod górkę :mrgreen:
Na głupie pomysły nie ma mądrych odpowiedzi :(
kielek

Post autor: kielek »

eenneell pisze:Na głupie pomysły nie ma mądrych odpowiedzi
I to by było tyle w temacie :D
jacuplacu

Re: Dual CS 435 - uniezależnienie napędu od ramienia