Jaki pasek w DUAL 750?

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radekcza

Jaki pasek w DUAL 750?

Post autor: radekcza »

Chciałem zmienić pasek w CS 750 no i według informacji znalezionych w necie pasuje pasek o długości 496 mm, zmierzylem obecny pasek i ma długość około 700 mm, kurczę chyba nie możliwe jest to, zeby był aż tak rozciągnięty :doh: ?

Czy ktoś ma może pewne informacje co do długości paska w CS 750?
eenneell

Jaki pasek w DUAL 750?

Post autor: eenneell »

Podaj link do tej strony od paska :idea:
Coś w tych z netu i Twoich danych jest nie teges :(
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Jaki pasek w DUAL 750?

Post autor: Pawelec »

Zapytaj na PW Robertsona. Niech zmierzy swój. On ma cs 750. Ja mam gdzieś pasek od cs 5000.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
radekcza

Jaki pasek w DUAL 750?

Nie mogę teraz na szybko stron znaleźć, ale tu może być przykład ze sklepu http://www.hifi-phono-house.com/product ... ts_id=8812
Dodatkowo w WAMACIE sprawdzili według jakiegoś katalogu i też tyle podobno jest.
eenneell

Jaki pasek w DUAL 750?

radekcza pisze: zeby był aż tak rozciągnięty :doh: ?
496 mm<700 mm= Spaduje :?:
Awatar użytkownika
radekcza

Jaki pasek w DUAL 750?

Oryginalny 700 mm nie spada choć trzyma się dość luźno - obroty też są OK, ale zdarza się choć bardzo rzadko (co 20 płyta), że zgubi na chwilę obroty. 496 mm, kupiłem i mieści się na styki na sam talerz, ale na silnik naciągał by się już trochę na siłę.
Dlatego też na razie go nie naciągam bo trochę mi to nie pasuje.

Napisałem do Thakkera i zobaczę co mi odpiszą.
Awatar użytkownika
radekcza

Jaki pasek w DUAL 750?

Kontakt z Thakkerem do dupy - nie chcą podać długości, piszą tylko, że na 100% jest odpowiedni do tego modelu...
eenneell

Jaki pasek w DUAL 750?

To podejdz do sprawy "analogowo"; zmierz nitką długość i znajdz na Alle odpowiedni!
Z doświadczenia radzę kupić nieco krótszy, (o 0,5-1cm) ale koniecznie mocno elastyczny ;)
np;
http://allegro.pl/pasek-do-gramofonu-o- ... 77374.html
:?:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki pasek w DUAL 750?

Post autor: Wojtek »

radekcza pisze:Kontakt z Thakkerem do dupy - nie chcą podać długości, piszą tylko, że na 100% jest odpowiedni do tego modelu...
Pewnie nie chce im się sprawdzać rozmiaru :)
Poza tym, Thakkerowi raczej można ufać.

Zapytałeś już Robertsona? Miejmy nadzieję, że nie będzie bał się zmierzyć pasek.
Pawelec pisze:Ja mam gdzieś pasek od cs 5000.
Powinien być pasujący.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
radekcza

Jaki pasek w DUAL 750?

Właśnie wysłałem PW do Robertsona, człowiekowi z Thakkera pewnie tak jak piszesz mierzyć się nie chce i tyle.

Napisałem do Wamata skąd biorą te dane, co za katalog skoro w rzeczywistości mi się nie zgadza, nie podali skąd to wzięli ale napisali cytuję "...zdarza się że w jednym modelu gramofonu montowane były różne napędy o różnych długościach paska i widocznie tak też jest u Pana....". Nie wiem czy to ma sens bo ja w przypadku CS 750 nie słyszałem o takich różnicach.

Thakker jak pociągnąłem temat to odpisał mi tak "Pelease take a look ebay, we have sold 8 times this kind of replacement belt for the Dual CS 750 tourntable without one problem"

Musze odesłać ten nie trafiony pasek do Wamatu i wymienią mi na odpowiedni, tylko jeszcze nie wiem na jaki :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki pasek w DUAL 750?

radekcza pisze:co za katalog skoro w rzeczywistości mi się nie zgadza, nie podali skąd to wzięli
Tu najprawdopodobniej chodzi o rozpiskę jaką otrzymują od niemieckiego dostawcy, z którym współpracują.
radekcza pisze:ale napisali cytuję "...zdarza się że w jednym modelu gramofonu montowane były różne napędy o różnych długościach paska i widocznie tak też jest u Pana....". Nie wiem czy to ma sens bo ja w przypadku CS 750 nie słyszałem o takich różnicach.
To jest bzdura. Bardzo mały procent gramofonów miał takie "jajca".
radekcza pisze:Thakker jak pociągnąłem temat to odpisał mi tak "Pelease take a look ebay, we have sold 8 times this kind of replacement belt for the Dual CS 750 tourntable without one problem"
No i nie dziwię się mu. Z drugiej strony dosyć zrozumiałe jest zachowanie sprzedawcy, który jest pewien swojego towaru (że pasuje), ale nie chce podawać szczegółów (żeby klient nie poszedł kupić gdzieś indziej).
radekcza pisze:Musze odesłać ten nie trafiony pasek do Wamatu i wymienią mi na odpowiedni, tylko jeszcze nie wiem na jaki :)
To który jest nietrafiony? Ten 700mm? Napisałeś wcześniej, że to "oryginalny" :)
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Jaki pasek w DUAL 750?

Wojtek pisze:To jest bzdura. Bardzo mały procent gramofonów miał takie "jajca".
Są Duale!
Też tak miałem/mam :mrgreen:
Słowo "bzdura" można zamienić na inne (ogólnie)
Dodam:
To nie jest bzdura; to jest fakt!
Napisz ;
To nie jest fakt!
Można jedynie spekulować ,że nie handlują(jedni i drudzy) oryginałami :mrgreen:
Awatar użytkownika
radekcza

Jaki pasek w DUAL 750?

Wojtek pisze:To który jest nietrafiony? Ten 700mm? Napisałeś wcześniej, że to "oryginalny"
Stary oryginalny ma 700 mm, zakupiony jako pasujący (według katalogu wamata) ma 496 mm i ten muszę oddać. W międzyczasie Robertson zmierzył, jego nowy pasek ma 650 mm więc jak widać mój się trochę rozciągnął :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki pasek w DUAL 750?

eenneell pisze:Są Duale!
Też tak miałem/mam :mrgreen:
Skoro to fakt to podaj konkret, czyli przy jakim modelu zdarzyło Ci się, że dwa egzemplarze wymagały innego rozmiaru paska?
radekcza pisze:W międzyczasie Robertson zmierzył, jego nowy pasek ma 650 mm więc jak widać mój się trochę rozciągnął :)
Spoko. To już wiesz na co wymienić :)
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Jaki pasek w DUAL 750?

Wojtek pisze:Skoro to fakt to podaj konkret
1254- kupiony pasek do tego modelu był za długi :(
Teraz mimo wszystko wolę mierzyć długość, niż zamawiać w ciemno wg nazwy i modelu ;)
I kupować nieco krótszy niż wymiar nitki (może być Wamat czy Dkelektronik etc) dopytując o elastyczność :idea:
ODPOWIEDZ