Cześć,
stałem się posiadaczem Duala CS 721, jednak nie jest on w najlepszej kondycji. Potrzebuję porady i pomocy technicznej!
Po pierwsze, nie działa w pełni automatyka, czyli auto start - ramię podnosi się, ale się nie przesuwa nad płytę i po chwili gramofon wyłącza się. Czy można to jakoś naprawić?
Po drugie - wkładka (zamontowana Ortofon m20 E) - jakiś kretyn nie przykręcił jej, tylko coś próbował kleić czy coś podobnego (są na niej ślady kleju!!!), więc odpadła i przez to raczej igła nie jest w najlepszej kondycji,uchwyt do wkładki również. Uchwyt do Duali można kupić (jakieś 89 zł; http://allegro.pl/uchwyt-kosz-do-gramof ... 74453.html), więc z tym nie będzie problemu, igła kosztuje na ebay koło 50 Ero, ale zamiast tego mogę kupić nową wkładkę do 500 zł. Co więc polecacie (głównie muzyka klasyczna)?
Po trzecie - po zmianie kabli nie zostało wyprowadzone uziemienie. Więc to raczej też wolałbym mieć zrobione. Mam jeszcze Siemensa rw 666, w którym też nie wyprowadzono uziemienia i są lipne kable oraz wtyki, które przerywają... To też chciałbym zmienić.
Zatem, ponieważ nie jestem biegły w tym wszystkim i nawet nie mam lutownicy (o wadze do wkładek nie wspominając), poszukuję osoby we Wrocławiu lub okolicach, która pomogłaby mi to ogarnąć (oczywiście za OPŁATĄ, myślę, że satysfakcjonującą:-). A więc - zmiana kabli i wyprowadzenie uziemienia w obu gramofonach, wymiana i kalibracja wkładki w Dualu, ewentualnie wkładek, jeśli to w Siemensie będzie także potrzebne), naprawa automatyki w Dualu. Co do wkładki do Duala - zakupy zrobię wedle Waszych wskazań.
Istnieje też możliwość dostarczenia gramofonów poza dolnośląskie, ponieważ w listopadzie będę jechał samochodem na Mazury na kilka dni, więc mogę podrzucić oba gramofony na trasie i w drodze powrotnej je zabrać.
Pozdrawiam
Mario
DUAL 721 - problemy
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 721 - problemy
To ile dałeś?Mario pisze:stałem się posiadaczem Duala CS 721, jednak nie jest on w najlepszej kondycji.

Pewnie. Brzmi jak typowy problem z steuerpimplem.Mario pisze:Po pierwsze, nie działa w pełni automatyka, czyli auto start - ramię podnosi się, ale się nie przesuwa nad płytę i po chwili gramofon wyłącza się. Czy można to jakoś naprawić?
Nie ten dział, ale jakaś Nagaoka powinna się spisać.Mario pisze:więc z tym nie będzie problemu, igła kosztuje na ebay koło 50 Ero, ale zamiast tego mogę kupić nową wkładkę do 500 zł. Co więc polecacie (głównie muzyka klasyczna)?
No to otwieraj pudło i wyprowadź je sobieMario pisze:Po trzecie - po zmianie kabli nie zostało wyprowadzone uziemienie. Więc to raczej też wolałbym mieć zrobione. Mam jeszcze Siemensa rw 666, w którym też nie wyprowadzono uziemienia i są lipne kable oraz wtyki, które przerywają... To też chciałbym zmienić.

A co to jest?Mario pisze:(o wadze do wkładek nie wspominając)
Może Sindsoron by się podjął, o ile znajdzie czasMario pisze:poszukuję osoby we Wrocławiu lub okolicach, która pomogłaby mi to ogarnąć (oczywiście za OPŁATĄ, myślę, że satysfakcjonującą:-)

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: DUAL 721 - problemy
Oki, zapytanie o wkładkę przeniosłem.
Ile? Prezent (od brata, ale podejrzewam, że ponad 400 zł za niego dał, jak chcesz, to zapytam o dokładną cenę).
Znalazłem zdjęcia tego pimpla, ale i tak nie wiem, jak rozebrać tego Duala...
Więc do kabli też się na razie nie dobiorę. Dziś to już mi się nie chce na to już patrzeć, jutro zobaczę i popróbuje go rozebrać
Ile? Prezent (od brata, ale podejrzewam, że ponad 400 zł za niego dał, jak chcesz, to zapytam o dokładną cenę).
Znalazłem zdjęcia tego pimpla, ale i tak nie wiem, jak rozebrać tego Duala...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 721 - problemy
Nie, nie musisz pytać o cenę 
Główna sprawa to odkręcenie z tyłu śrubek trzymających kable, a potem jest to już tylko kwestia wyjęcia mechanizmu z obudowy zewnętrznej.
Wtedy będziesz miał wszystko jak na dłoni.

To Ci pomoże: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=2442Mario pisze:Znalazłem zdjęcia tego pimpla, ale i tak nie wiem, jak rozebrać tego Duala...Więc do kabli też się na razie nie dobiorę. Dziś to już mi się nie chce na to już patrzeć, jutro zobaczę i popróbuje go rozebrać
Główna sprawa to odkręcenie z tyłu śrubek trzymających kable, a potem jest to już tylko kwestia wyjęcia mechanizmu z obudowy zewnętrznej.
Wtedy będziesz miał wszystko jak na dłoni.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: DUAL 721 - problemy
Dzięki za link. Pimpla i automatykę udało mi się ogarnąć jakoś - tak wstępnie. Nie wiem, czy nie za długi wstawiłem. Czym się to będzie objawiało wtedy?
A, i jeszcze jedno - uruchamiając start, słyszę trzask (jeden) w kolumnach, podobnie - gdy ramię powraca już po stopie na "nóżkę". Nie mam jeszcze uziemienia, nie wiem, czy jest to z tym związane, czy tak ma być; uziemieniem się zajmę dopiero w następny weekend, jak se kupię lutownicę
A, i jeszcze jedno - uruchamiając start, słyszę trzask (jeden) w kolumnach, podobnie - gdy ramię powraca już po stopie na "nóżkę". Nie mam jeszcze uziemienia, nie wiem, czy jest to z tym związane, czy tak ma być; uziemieniem się zajmę dopiero w następny weekend, jak se kupię lutownicę

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 721 - problemy
Złym działaniem?Mario pisze:Czym się to będzie objawiało wtedy?

Dziwne. Nie widzę związku, chyba że ramię o coś uderza i to się przenosi po kolumnach. Może za długi pimpek?Mario pisze:A, i jeszcze jedno - uruchamiając start, słyszę trzask (jeden) w kolumnach, podobnie - gdy ramię powraca już po stopie na "nóżkę".

Odpal start jak masz gramofon na zewnątrz to raczej zauważysz co się dzieje.
Też muszę sobie kupićMario pisze:jak se kupię lutownicę

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
DUAL 721 - problemy
Mario pisze:
A, i jeszcze jedno - uruchamiając start, słyszę trzask (jeden) w kolumnach, podobnie - gdy ramię powraca już po stopie na "nóżkę".
Spokojnie. Styki dawno nie dzialaly i sa zasniedziale. Mozna podczyscic, ale powinno samo ustapic po pewnym czasie.
Ps. Jak ""pimpek" jest zbyt dlugi ,to sa problemy ze startem. Zbyt duze tarcie i talerz chwile po uruchomieniu bardzo zwalnia, a moze nawet sie zatrzymac. Jesli nie ma takich objawow, to wszystko jest ok
A, i jeszcze jedno - uruchamiając start, słyszę trzask (jeden) w kolumnach, podobnie - gdy ramię powraca już po stopie na "nóżkę".
Spokojnie. Styki dawno nie dzialaly i sa zasniedziale. Mozna podczyscic, ale powinno samo ustapic po pewnym czasie.
Ps. Jak ""pimpek" jest zbyt dlugi ,to sa problemy ze startem. Zbyt duze tarcie i talerz chwile po uruchomieniu bardzo zwalnia, a moze nawet sie zatrzymac. Jesli nie ma takich objawow, to wszystko jest ok