Witam, Mam problem z moim dualem 1228 ostatnio zauważyłem, że przy singlach niektórych jakoś po środku Ścieszki igła staje i nie chce dalej iść, a przy płytach stereo słychać przed tym jeszcze jakieś zakłócenia ostatnio wymieniałem igłę i wkładkę na Shure 91 MG-D (ogólnie to wcześniej nie wiem, czy był ten problem, bo nie miałem zbyt singli).
PS: dual miał wymieniane ramie oraz koszyk ma jakieś plamy (lekkie) po kleju, bo wcześniejszą wkładkę ktoś pokleił, bo była połamana
I sprawdzałem, czy ramie ma się blokuje w jakimś miejscu.
Co myślicie jaki problem, ewentualnie mogę wysłać zdjęcia, a igła jest od BLACK DIAMOND eliptyczna z naciskiem 1g.
dual 1228 - Problem z Pomijaniem
-
- Gramofon: Dual 704, 721
Re: dual 1228 - Problem z Pomijaniem
To nie ma związku
Blokuje się płytka (segment 237 z serwisówki) z którymś z elementów, prawdopodobnie z belką wyboru rozmiaru płyty, która także przenosi "sygnał" z wajchy ręcznego liftu ramienia. Prawdopodobnie niepoprawnie jest ustawiona wysokość podnoszenia ramienia. Aby to skorygować musisz: najpierw ustaw wysokość podnoszenia ramienia w trybie automatycznym na jakieś 3-5mm nad płytą za pomocą zakreślonej na pomarańczowo nakrętki, następnie śrubą oznaczoną na zielono w trybie ręcznym ustaw podobną wysokość podniesionej igły nad płytą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>Denon AU-320 >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio BX5/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
Re: dual 1228 - Problem z Pomijaniem
Wydaje, że naprawiłem problem, ten element co zaznaczyłeś, który podnosi ramie był za wysoko, przy czym przy niektórych singlach pomijał dzięki!Jaculek pisze: ↑20 lis 2023, 12:25To nie ma związkuBlokuje się płytka (segment 237 z serwisówki) z którymś z elementów, prawdopodobnie z belką wyboru rozmiaru płyty, która także przenosi "sygnał" z wajchy ręcznego liftu ramienia. Prawdopodobnie niepoprawnie jest ustawiona wysokość podnoszenia ramienia. Aby to skorygować musisz: najpierw ustaw wysokość podnoszenia ramienia w trybie automatycznym na jakieś 3-5mm nad płytą za pomocą zakreślonej na pomarańczowo nakrętki, następnie śrubą oznaczoną na zielono w trybie ręcznym ustaw podobną wysokość podniesionej igły nad płytą.
dual1228.png