Dual 601 - przerywa sygnał

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pachenko

Dual 601 - przerywa sygnał

Post autor: Pachenko »

Witam, kupiłem kilka dni temu wzmacniacz Technics Su-V650 i na początku podpiąłem do niego odtwarzacz cd no i wszystko grało dobrze, za kilka dni przyjechał mój gramofon Dual CS 601 i po podłączeniu go do wzmacniacza nie gra lewa strona (tzn raz gra a raz nie, tak jakby przerywa i znowu zaczyna grać, no albo nie gra wcale) to na pewno nie jest wina gramofonu, bo potem sprawdziłem wejście AUX i też jest to samo, a na cd grają obydwie bez problemu. Tak więc, czy jest to wina wzmacniacza, wejść, czy może ja coś nie tak zrobiłem ?
eenneell

Uszkodzony wzmacniacz ?

Post autor: eenneell »

:?: :?: przekaz niezbyt jasny :?: Gramofon; gra/ nie gra! może to tylko kable :?: (Raczej wina gramofonu (okablowania) ;)
Awatar użytkownika
Pachenko

Uszkodzony wzmacniacz ?

Gramofon gra, ale tylko prawa strona, myślę że to nie jest wina gramofonu, dlatego że tak jak pisałem to samo dzieje się jak podepnę komputer wejściem AUX (sprawdzałem na 2 kablach które działały na innym sprzęcie) normalnie gra tylko CD.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Uszkodzony wzmacniacz ?

Post autor: Wojtek »

A jak podepniesz komputer pod wejście CD i jak podepniesz odtwarzacz CD do wejścia AUX ... to jak jest? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pachenko

Uszkodzony wzmacniacz ?

Witam ponownie, problem nie do końca jest rozwiązany, ponieważ teraz AUX i CD działają, ale PHONO, czyli gramofon nie chce mi w wcale grać :O Teraz wydaje mi się że jednak jest to wina gramofonu. Czy to może być wina okablowania ? Jeżeli tak to jak wymienić te kable, bo one jak wiecie wychodzą ze środka i nie wiem czy trzeba rozkręcać cały gramofon żeby je wymienić ? Jutro spróbuje iść z gramofonem do sąsiada i zobaczę u niego czy też tak będzie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Uszkodzony wzmacniacz ?

Pachenko pisze:Teraz wydaje mi się że jednak jest to wina gramofonu.
Tak właśnie eenneell i ja myśleliśmy :)

A jak podłączysz gramofon pod AUX/CD i podgłośnisz (bo będzie cicho) to też nie ma nic albo tylko jeden kanał gra?
Pachenko pisze:Czy to może być wina okablowania ?
Może.
Pachenko pisze:Jeżeli tak to jak wymienić te kable, bo one jak wiecie wychodzą ze środka i nie wiem czy trzeba rozkręcać cały gramofon żeby je wymienić ?
Skoro jest to Dual 601 to trzeba będzie wyjąć gramofon z obudowy zewnętrznej (pamiętaj o wykręceniu śrubek trzymających kable sygnałowe w obudowie zewnętrznej zanim będziesz wyciągał z niej gramofon).

Tu masz instrukcję obsługi i instrukcję serwisową: http://www.vinylengine.com/library/dual/601.shtml
Serwisówka wszystko wyjaśni i pokaże na rysunkach jeśli chodzi o demontaż itd.

Jednakże przede wszystkim mam takie pytanie: co na to odpowiada sprzedawca gramofonu?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pachenko

Uszkodzony wzmacniacz ?

Jak podłączam gramofon pod AUX/CD to jest to samo, ale jak podłącze jakiś inny sprzęt pod PHONO to grają obydwie strony, więc to chyba kable. Jutro odpowiem co mówi sprzedawca i zobaczę, czy u sąsiada też tak jest.
eenneell

Uszkodzony wzmacniacz ?

Pachenko pisze:jak podłącze jakiś inny sprzęt pod PHONO to grają obydwie strony, więc to chyba kable.
Może również być jakiś zły styk przy wkładce! Najlepiej sprawdzić "kontakt od wkładki do wtyczki"- Jeżeli na 4 kabelkach jest OK!! to winę ponosi (prawdopodobmie) wkładka :(
Awatar użytkownika
Pachenko

Uszkodzony wzmacniacz ?

Sprzedawca mówi że mogę mu go odesłać albo może mi wysłać kable żebym sam to zrobił.
eenneell

Re: Uszkodzony wzmacniacz ?

Pachenko pisze:Sprzedawca mówi że mogę mu go odesłać albo może mi wysłać kable żebym sam to zrobił.
Coś kombinujesz "pod górke"- kable możesz wykorzystać te, które masz ;)
A sprawdz "konektorki" przy wkładce- czy sa dobrze WETKNIĘTE :!:
Jezeli zdejmiesz konektorek z wkładki i dotkniesz palcem - powinien "dać głos" na kolumny :idea:
No chyba, że jesteś "antytalentem technicznym" (to nie wstyd!)- to nic nie rób tylko "weź znajdz talenta", albo faktycznie odeślij :(

I jeszcze jedna porada; przepnij kable "L"/ "L" i "R"/""R" na "L"/"R" i "R"/"L" ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Uszkodzony wzmacniacz ?

eenneell pisze:przepnij kable "L"/ "L" i "R"/""R" na "L"/"R" i "R"/"L" ;)
Ty to potrafisz żółtodziobom "jasno" tłumaczyć...

eenneellowi chodzi o zbadanie co się stanie jak wepniesz prawy kanał (czerwony cinch) do wejścia od lewego kanału i vice versa, bo wtedy kanały powinny być w praktyce odwrócone stronami (lewy na prawym, prawy na lewym) :)
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Uszkodzony wzmacniacz ?

Wojtek pisze:Ty to potrafisz żółtodziobom "jasno" tłumaczyć..
8-) :D :lol: :D :)
Sprawdzałem ;) czy dalsze porady mają sens :!: :D :lol:
Awatar użytkownika
Pachenko

Uszkodzony wzmacniacz ?

Taki eksperyment już zrobiłem i wtedy jest to samo tylko że gra druga strona oczywiście, czyli jeden kanał( z czerwonego kabelka działa a z białego nie :) )

Hej zapomniałem dodać, że próbowałem go rozkręcić, ale nie wiem jak to zrobić do końca, bo odkręciłem wszystkie wkręty z doły i dalej nie wiem co i jak.
eenneell

Re: Uszkodzony wzmacniacz ?

Pachenko pisze:Taki eksperyment już zrobiłem i wtedy jest to samo tylko że gra druga strona oczywiście, czyli jeden kanał( z czerwonego kabelka działa a z białego nie :) )
;)
To sprawdzaj dalej! jw! pisałem!- może być "walnięta "wkładka, albo kontakt z nią - To do uratowania!
kabelki od sprzedawcy chyba na nic :?:
Jak nie ma "łącznosci" w kablach od wkładki do "końca", czyli "czincz" to gorzej :(
Awatar użytkownika
Pachenko

Uszkodzony wzmacniacz ?

A jak mam sprawdzić czy z wkładką jest wszystko w porządku ?
Ja naprawdę nie chcę tego uszkodzić :)
ODPOWIEDZ