Zakupiłem niedawno gramofon Dual 1210 - oczywiście skuszony stosunkiem ceny do możliwości.
Gramofonowi dolega jeden problem - o ile działa wyśmienicie w trybie auto, to zupełnie nie mogę obsługiwać go manualnie.
Przy próbie przesunięcia ręcznie ramienia nad płytę czuję wyraźny opór, i nie ma reakcji ramienia/windy na wajchę CUE / nie podnosi/nie opuszcza ramienia. Nie wiem w sumie jak tryb manualny ma działać w tym modelu , więc nie wiem czy to tylko kwestia rozebrania i przesmarowania mechanizmu , czy po prostu manualnie nie idzie? Przypominam - w automacie wszystkie funkcje są ok. Również przy pracy w trybie zmieniarki - mechanicznie jest sprawny. Ramię prawidłowo się ustawia na początku płyty i po zakończeniu odtwarzania wraca na podstawkę / lub ustawia się ponownie ( praca ze szpindlem ) / podnoszenie / opuszczanie , zmiana rozmiaru płyty, regulacja prędkości - wszystko bez problemu...
Problem nr. 2 : Zakupiłem ten model ze względu na obsługę płyt mono 78 rpm ( mam stare zasoby i sentyment do nich )
posiadam dwie wkładki CDS 650 z igłami DN 8 oznaczonymi LP/S , czy muszę szukać do tych wkładek identycznej igły z z oznaczeniem N ? Czy też jest jakiś inny model igły / wkładki do płyt mono 78 rpm ?