Dual 721 - Znikający kanał dźwięku!
- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721
Dzisiaj po podłączeniu gramofonu DUAL 721 (po wielu perturbacjach z działaniem) do amplitunera ONKYO TX-SR507 poprzez przedwzmacniacz VIVANCO okazało się, że po pewnym czasie znika mi dźwięk w jednym głośniku - zamiast stereo mam mono. Po odłączeniu przewodów cinch (R i L) od przedwzmacniacza od strony Phone IN i po ponownym podłączeniu wszystko jest OK mam dźwięk stereo. Po jakimś czasie (kilka minut) znów mam mono. Nadmieniam, że z gramofonu wychodzi przewód DIN, do którego mam podłączoną przejściówkę DIN - 2x cinch. Nie wiem, o co z tym wszystkim chodzi? Wyjęcie jednego przewodu od przedwzmacniacz np. "L" nic nie daje, trzeba wyjąć dwa przewody "L" i "R". Może ktoś się orientuje w tym temacie?
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
-
Znikający kanał dźwięku!
Wydaje się, że TU tkwi problemwojciech06 pisze: z gramofonu wychodzi przewód DIN, do którego mam podłączoną przejściówkę DIN - 2x cinch

A jak poruszysz DIN / DIN to coś się dzieje

- Krzyś
Znikający kanał dźwięku!
spróbuj jeszcze zamienić kable miejscami (prawy do lewego itp) i zaobserwować, czy znika Ci ten sam kanał, który znikał wcześniej.
popróbuj poruszać wtyczkami/kablem i sprawdź, czy dźwięk się zmienia.
O ile mnie pamięć nie myli ostatni taki przypadek na forum oznaczał uszkodzenie wkładki (choć to dla mnie dziwne takie uszkodzenie), choć oczywiście w Twoim przypadku tak być nie musi.
popróbuj poruszać wtyczkami/kablem i sprawdź, czy dźwięk się zmienia.
O ile mnie pamięć nie myli ostatni taki przypadek na forum oznaczał uszkodzenie wkładki (choć to dla mnie dziwne takie uszkodzenie), choć oczywiście w Twoim przypadku tak być nie musi.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
- wojciech06
Re: Znikający kanał dźwięku!
Rozpiąłem wszystkie kable i jeszcze raz podpiąłem wszystko zachowując szczególną uwagą na połączenie kabla DIN (wtyk) z przejściówką DIN - 2x cinch (gniazdko DIN) - czyli DIN/DIN. Na razie wszystko jest OK - ma STEREO
Mam nadzieję, że tak pozostanie
Dzięki za pomoc, bo myślałem, że znowu mam pecha z gramofonem.
Niestety znów mam Mono - zmieniłem stronę płyty i zniknął jeden kanał. Rozpiąłem w trakcie odtwarzania płyty połączenie DIN/DIN i spiąłem ponownie i dźwięk STEREO wrócił. Ręce opadają
Zmieniłem płytę, włączyłem gramofon i znów MONO. Rozłączyłem połączenie DIN/DIN (kabel-przejściówka) i ponownie połączyłem DIN/DIN (kabel-przejściówka) - dźwięk jest STEREO. Wynika z tego, że po wyłączeniu gramofonu i ponownym włączeniu (zmiana płyty lub strony płyty) dźwięk jest MONO, a po rozłączeniu połączenia i ponownym połączeniu DIN/DIN dźwięk jest STEREO. I o co w tym wszystkim chodzi
Gdzie to zwarcie 

Niestety znów mam Mono - zmieniłem stronę płyty i zniknął jeden kanał. Rozpiąłem w trakcie odtwarzania płyty połączenie DIN/DIN i spiąłem ponownie i dźwięk STEREO wrócił. Ręce opadają

Zmieniłem płytę, włączyłem gramofon i znów MONO. Rozłączyłem połączenie DIN/DIN (kabel-przejściówka) i ponownie połączyłem DIN/DIN (kabel-przejściówka) - dźwięk jest STEREO. Wynika z tego, że po wyłączeniu gramofonu i ponownym włączeniu (zmiana płyty lub strony płyty) dźwięk jest MONO, a po rozłączeniu połączenia i ponownym połączeniu DIN/DIN dźwięk jest STEREO. I o co w tym wszystkim chodzi

W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
-
Znikający kanał dźwięku!
A może 1). sprawdz/ podłącz konektorki przy wkładcewojciech06 pisze: Gdzie to zwarcie

a potem pomyślimy dalej

- wojciech06
Znikający kanał dźwięku!
Ad1) Konektorki przy wkładce są w porządku.eenneell pisze:1). sprawdz/ podłącz konektorki przy wkładce 2) sprawdż wtyczkę DIN z Duala (luty) 3) zmien przejściówke DIN/ CINCH
Ad2) Wtyczka DIN z Duala jest nierozbieralna.
Ad3) Nie mam innej przejściówki DIN/CINCH. Sprawdzałem połączenia przewodów z dwóch stron DIN i CINCH - są w porządku.
To jest dziwne, bo po rozłączeniu i ponownym połączeniu DIN/DIN (kabel - przejściówka) wszystko jest OK.
-
Znikający kanał dźwięku!
Może Psiknij w DIN ; WD 40, czy innym "odrdzewiaczem" ( ja używam MOS2. czyli dwusiarczekmolibdenu
)
Ad 3) sprawdz połączena w tym DIN/CINCH czy nie ma jakiś "przebić"

Ad 3) sprawdz połączena w tym DIN/CINCH czy nie ma jakiś "przebić"

- wojciech06
Znikający kanał dźwięku!
Sprawdzałem już połączenia - rozbierałem gniazdko DIN i końcówki CINCH i wszystko wygląda w porządku.eenneell pisze:Ad 3) sprawdz połączena w tym DIN/CINCH czy nie ma jakiś "przebić"
Przed chwilą przeczyściłem kołnierz metalowy we wtyczce DIN papierem ściernym i słucham muzyki - na razie jest OK.
Spróbuję jakby co psiknąć WD40, bo taki środek powinienem mieć.
- Jaskier
Re: Znikający kanał dźwięku!
To raczej nie jest dobry pomysł - WD 40 to środek penetrująco-czyszczący od mechaniki, tutaj może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Do czyszczenia styków są inne preparaty jak np. towojciech06 pisze:Spróbuję jakby co psiknąć WD40, bo taki środek powinienem mieć.
-
Znikający kanał dźwięku!
Nie polemizujęJaskier pisze:To raczej nie jest dobry pomysł - WD 40 to środek penetrująco-czyszczący od mechaniki, tutaj może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Do czyszczenia styków są inne preparaty jak np. to

WD40 krzywdy nie zrobi

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ewidentnie jest to sprawa kablowa. Na dłuższą metę radzę wymienić kabel sygnałowy Duala (od razu z końcówkami Cinch, dla wygody).
Te oryginalne przewody były raczej słabą stroną Duala.
Do przeczyszczania styków jedziemy z IPA albo Kontakt.
WD-40 itp. to "kombinacja", tak jak to ujął Jaskier
Te oryginalne przewody były raczej słabą stroną Duala.
Do przeczyszczania styków jedziemy z IPA albo Kontakt.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie dyskutujęWojtek pisze:Do przeczyszczania styków jedziemy z IPA albo Kontakt.

- wojciech06
Re: Dual 721 - Znikający kanał dźwięku!
DUAL-a 721 z problemami - nie tylko znikający kanał dźwięku - zawiozłem dziś do serwisu. Pod koniec następnego tygodnia odbieram go po reanimacji (przegląd, czyszczenie, konserwacja, modernizacja okablowania, regulacja, kalibracja, wymiana systemu itp).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakie jeszcze?wojciech06 pisze:nie tylko znikający kanał dźwięku
Jakiego?wojciech06 pisze:zawiozłem dziś do serwisu
Czyli w końcu nie działał w ogóle, że trzeba go wskrzeszać?wojciech06 pisze:po reanimacji
Planujesz wydać tyle co za sam gramofon?wojciech06 pisze:(przegląd, czyszczenie, konserwacja, modernizacja okablowania, regulacja, kalibracja, wymiana systemu itp).
Na jaki?wojciech06 pisze:wymiana systemu
Krótko mówiąc, gradobicie pytań

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- wojciech06
1) uszkodzona obudowa gramofonu (urwany róg i połamany na 6 - kawałków) - niby wina kuriera, ale musi złożyć reklamację nadawca (z tym problem, bo wysyłał grzecznościowo przez zaprzyjaźnioną firmę),Wojtek pisze:Jakie jeszcze?
2) po otrzymaniu gramofonu okazało się, że nie działał - odesłany na mój koszt w ramach gwarancji 14 dni do naprawy,
3) po naprawie (ponoć spalony bezpiecznik) okazało się, że po włączeniu gramofonu dźwięk jest MONO, po rozłączeniu i ponownym podłączeniu wtyczki DIN z przejściówką DIN - 2X CINCH - dźwięk jest STEREO, i tak w kółko,
4) ramię gramofonu nie wraca po zakończeniu odtwarzania do końca na podpórkę - zostaje jakieś 2-3 mm, by po ponownym włączeniu odtwarzania wrócić (ruch w prawo) na swoje miejsce i stamtąd rozpoczyna się ruch ramienia do odtwarzania,
5) dźwignia do ręcznego podnoszenia ramienia nie do końca podnosi ramię znad płyty - słychać dźwięk,
6) gramofon nie był po przeglądzie i nie był regulowany, igła do niczego się nie nadaje (wkładka najtańsza) - gramofon DUAL 721 nie jest wart ceny za jaką go kupiłem: 549 zł.
To tyle, co zaobserwowałem w krótkim czasie.
Obecnie sprzedający nie odpisuje na moje e-maile i nie odbiera telefonu.
Serwis w Warszawie znalazłem w Google - okazało się, że na Allegro jest pod nickiem: gramofony_serwis.Wojtek pisze:Jakiego?
Opisałem wcześniej (patrz wyżej).Wojtek pisze:Czyli w końcu nie działał w ogóle, że trzeba go wskrzeszać?
Tak - nie cierpię jak coś jest niesprawne lub się sypie. Po głębokiej analizie myślowej postanowiłem zrobić go tak, aby nie było z nim żadnych problemów. Okazało się, że bardzo dawno nie był czyszczony, konserwowany itp. - w środku był kurz.Wojtek pisze:Planujesz wydać tyle co za sam gramofon?
Wkładka i igła Shure.Wojtek pisze:Na jaki?
Teraz żałuję, że dałem się tak podejść i kupiłem gramofon za kupę pieniędzy, który nie był tyle wart. Wysłałem e-mail do gościa, który ma dwa konta: bobodj71 oraz rs-audio z propozycją obniżenia ceny tego gramofonu i zwrot części kwoty. Jeżeli nadal nie będzie chciał się ze mną kontaktować się w tej sprawie, to zgłoszę tą sprawę do Allegro i zmuszony będę do wystawienia mu negatywnego komentarza.