Dual 701

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radekcza

Dual 701

Post autor: radekcza »

Wojtek pisze:radekcza pisze:
1. przy starcie automatycznym ramie nie prowadzi na sam początek płyty, a jakieś 3 cm od krawędzi - czy da się to jakoś wyregulować ?

Tak, jest od tego śrubka regulacyjna. Z łaski swojej sięgnij po instrukcję obsługi
Mam dwie różne instrukcje i w żadnej tego nie ma - jeśli wiesz gdzie jest ta regulacja to proszę napisz, albo podeślij instrukcję
Wojtek pisze:radekcza pisze:
3. Zupełnie nie działa regulacja wysokości ramienia - odłączona

W tym gramofonie nie ma regulacji wysokości ramienia, a jedynie regulacja wysokości podnoszenia windy. To nie jest to samo.
Tak masz rację o to chodzi
Wojtek pisze:Odłączony lewarek podnoszenia windy o niczym dobrym nie świadczy.
Jak to się zachowuje mechanicznie? Spójrz na instrukcję serwisową i schemat części.
Mechanicznie to nie ma on w ogóle styku z elementem który jest podłączony do winy (ta nieoryginalna część odchyla element łączący lewarek z windą)
Wojtek pisze:Najpierw skontaktuj się ze sprzedawcą by zapytać co on na to i czy w ogóle w jakikolwiek zwrot kosztów będzie chciał się bawić. Jak dałeś za gramofon kafla (a jest to na dzisiejsze czasy dość normalna cena za sprawny egzemplarz) i nie chce Ci się z nim bawić to raczej do zwrotu.
Już z nim rozmawiałem, facet generalnie spoko i chce też załatwić sprawę. Gramofon kupił gdzieś za granicą na handel i nie zaglądał do niego, jak sprawdzał to podobno wszystko działało OK. Gramofon był naprawdę profesjonalnie zapakowany i facet sam proponuję zwrot kosztów ewentualnej naprawy. Być może jest tak jak mówi i mimo nie oryginalnej części gramofon działał prawidłowo, a np. w transporcie coś się przesunęło...

Dzisiaj siadam do niego jeszcze raz, ale nie chcę też za bardzo go rozbierać, bo nie chcę sam zrobić dodatkowych uszkodzeń :( Ma wpaść kolega który ma spore doświadczenia z majsterkowaniem i może coś się uda...
Będę relacjonował dalej.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701

Post autor: Wojtek »

radekcza pisze:Mam dwie różne instrukcje i w żadnej tego nie ma - jeśli wiesz gdzie jest ta regulacja to proszę napisz, albo podeślij instrukcję
Dwie strony, których nie ma :)
http://dual.pytalhost.eu/701/dual701-30.jpg
http://dual.pytalhost.eu/701/dual701-31.jpg
Śrubka jest ukryta pod przełącznikiem prędkości obrotowej.

Poszukaj w sieci zdjęcia wnętrza gramofonu, zobaczysz wtedy lepiej czego brakuje i jak to powinno być oryginalnie połączone.

Dobrze że przynajmniej sprzedawca sprawia wrażenie uczciwego :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
radekcza

Dual 701

Wojtek pisze:Dwie strony, których nie ma
http://dual.pytalhost.eu/701/dual701-30.jpg
http://dual.pytalhost.eu/701/dual701-31.jpg
Śrubka jest ukryta pod przełącznikiem prędkości obrotowej.
Mam to, moja wina - faktycznie przegapiłem ...
Wojtek pisze:Poszukaj w sieci zdjęcia wnętrza gramofonu, zobaczysz wtedy lepiej czego brakuje i jak to powinno być oryginalnie połączone.
Staram się już czas jakiś... najlepiej jeśli ktoś ma 701 i może mi podesłać zdjęcie swojego - stawiam piwo korespondencyjne ;)
Awatar użytkownika
Reymont

Re: Dual 701

Post autor: Reymont »

Radek no i jak tam sprawa się rozwinęła?
Ogólnie to temat Twojego Duala mi umknął po fortepianiku ;) Teraz Dual się mści za to, że chciałeś go wymalować 8-)
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Z opisu aukcji: "Przedmiotem aukcji jest gramofon Dual CS 701 z wkładką SHURE V-15 Typ III L-M widoczny na zdjęciach. Sprzęt w 100% sprawny technicznie, ale kiedyś był naprawiany ( widoczne na drugim i trzecim zdjęciu )"

Czyli co jest widoczne na tych zdjęciach?
Załączniki
3644354126_2.jpg
3644354126_1.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701

Nie wiem czy ślady napraw są widoczne. Coś nie działa jak trzeba czy w czym problem?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zoombie

Dual 701

Nie wiem czy jest problem, po prostu ciekawość. Na czym mogły te naprawy polegać i po czym można poznać ich zakres, skoro ich ślady są "widoczne" na zdjęciach.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701

A nie możesz zapytać o to sprzedawcy? Chyba że on też nie wie co było kiedyś nie tak z gramofonem, to możemy sobie zgadywać :)
Może z pimplem ktoś kiedyś kombinował i tyle.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
radekcza

Dual 701

To jest DUAL który wrócił ode mnie. Zwróciłem go sprzedawcy bo miał byc w 100% sprawny, a miałem z nim spore problemy. Widoczna cześć jest samoróbką, poniżej to co działo sie z gramofonem u mnie.

prawdopodobnie przez tą część zawiesił się cały mechanizm podnoszenia ramienia (w transporcie), nie wiem czy gdyby jej nie było byłoby to możliwe, ale z nią na pewno się stało, po podważeniu jej mechanizm odskoczył i zaczął działać, jednak trudno reguluje się wysokość windy.
Kolejna rzecz to miejsce w którym ramię opada na płytę po starcie w trybie automatycznym - jak mechanizm był zawieszony to ramię spadało jakieś 2-3 cm od krawędzi, po odskoczeniu mechanizmu ramię opadało za blisko krawędzi przez co często igła spadała z płyty przy starcie - mi się tego wyregulować nie udało (jest śruba regulacyjna pod przełącznikiem obrotów, niestety nie reagowała na śrubokręt, a na siłę nie chciałem nic robić żeby nie uszkodzić więcej) tak więc nie działało to idealnie. Ostatecznie stwierdziłem, że już tę niedoskonałość zaakceptuje bo i tak chciałem go poddać konserwacji w serwisie i to przy okazji wyregulować przez fachowca, jednak wtedy właśnie gramofon stracił zasilanie.

Mi sie przelalo i zwróciłem gramofon, sprzedawca ok i oddał pieniądze, mam informacje zwrotna ze utrata zasilania była spowodowana bezpiecznikiem.

Jakby ktoś chciał wiecej info to zapraszam na priv.

Ja tymczasem sie zdenerwowałem i w pełni naprawialem/wyregulowalem mojego cs 503-1 (moge udzielać korepetycji bo rozebralem go na czynniki pierwsze i złożyłem ponownie ;)) teraz działa jak nowy, a na spokojnie szukam jakiejś porządnej 701, lub 5000
Krist

Dual 701

Post autor: Krist »

Witam!
Dwa pytania odnośnie gramofonu Dual 701:
1) Czasami aby załączyć gramofon trzeba przełącznik START przytrzymać kilka sekund. Czasami już chwilowe naciśniecie powoduje włącznie. Może to świadczyć o jakimś zużyciu mechanizmu/elektroniki? Dysponuje ktoś schematami/rysunkami technicznymi gramofonu?
2) W tej chwili zamontowana jest wkładka Shure M75 type D. Wiek wkładki nieznany. Czy wkładka jest elementem zużywającym się? Wystarczy zainwestować w przyzwoitą igłę, czy należy jednak pomyśleć o zakupie kompletu: wkładka + igła?

Kolejne pytanie już bardziej ogólne o ustawienie nacisku igły. Doczytałem się, że wskaźnik w gramofonie obarczony jest niemałym błędem. Wobec tego należy zapatrzeć się w wagę? Wystarczy mechaniczna za kilkadziesiąt złotych?
Awatar użytkownika
zoombie

Dual 701

@1 - http://dual.pytalhost.eu/701s/
@2 - jeśli wkładka działa, to wystarczy wymienić igłę

PS.
Czyli kupiłeś za tyle, za ile był wystawiony pierwotnie w opcji "Kup teraz" :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701

Krist pisze:Doczytałem się, że wskaźnik w gramofonie obarczony jest niemałym błędem.
Gdzie takie głupoty przeczytałeś? :)
Krist pisze:Wobec tego należy zapatrzeć się w wagę? Wystarczy mechaniczna za kilkadziesiąt złotych?
Nie, waga łazienkowa czy kuchenna sobie nie poradzi. Jeśli chcesz mierzyć nacisk igły to potrzebujesz elektronicznej wagi jubilerskiej.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Po przesunięciu na start talerz sie kręci odrazu? Powinien, w tym czasie jedna dźwignia uruchamia kółko programu.
Duale sie nie zużywają albo są zepsute albo rozregulowane.
Jak bedziesz grzebał od spodu uważaj bo to ciężki klocek i latwo go uszkodzić
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
eenneell

Dual 701

Post autor: eenneell »

Wojtek pisze: Krist pisze:Wobec tego należy zapatrzeć się w wagę? Wystarczy mechaniczna za kilkadziesiąt złotych?

Nie, waga łazienkowa czy kuchenna sobie nie poradzi. Jeśli chcesz mierzyć nacisk igły to potrzebujesz elektronicznej wagi jubilerskiej.
Tak! Za 10-15zł mini waga jubilerska jest przydatna!
Warto!
Krist

Post autor: Krist »

Wojtek pisze:
Krist pisze:Doczytałem się, że wskaźnik w gramofonie obarczony jest niemałym błędem.
Gdzie takie głupoty przeczytałeś? :)
Krist pisze:Wobec tego należy zapatrzeć się w wagę? Wystarczy mechaniczna za kilkadziesiąt złotych?
Nie pamiętam w tej chwili źródła informacji. I nie chodzi mi o wagę łazienkową...
http://allegro.pl/waga-ortofon-do-pomia ... 80409.html
http://allegro.pl/cyfrowa-waga-do-pomia ... 06737.html
Jaki jest sen kupowania takich wag?
Ukaniu pisze:Po przesunięciu na start talerz sie kręci odrazu? Powinien, w tym czasie jedna dźwignia uruchamia kółko programu.
Duale sie nie zużywają albo są zepsute albo rozregulowane.
Jak bedziesz grzebał od spodu uważaj bo to ciężki klocek i latwo go uszkodzić
Talerz zawsze rusza, ramię unosi się. Jednak czasami "nie zaskakuje", tzn. odpuszczenie przełącznika z pozycji START powoduje zatrzymanie talerza, opuszczenie ramienia. Dopiero przytrzymanie przełącznika kilka sekund powoduje poprawne załączenie gramofonu.
zoombie pisze:@2 - jeśli wkładka działa, to wystarczy wymienić igłę
Czyli najrozsądniej zakupić taką igłę?
http://stylus.export-japan.com/product_ ... qvblem8j07
zoombie pisze:PS.
Czyli kupiłeś za tyle, za ile był wystawiony pierwotnie w opcji "Kup teraz" :D
Zdaję sobie sprawę, że cena nie była promocyjna ;) .
ODPOWIEDZ