DUAL 1228 problem z automatyką

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Re: DUAL 1228 problem z automatyką

Post autor: krzysius1978 »

Wojtek pisze:Ramię w ogóle nie powinno uciekać na lewo czy prawo podczas podnoszenia windy. Jesteś pewien że talerz gramofonu trzyma poziom?
Tak trzyma, wszystko jest ok z poziomem...jak antiskating robię na zero to przestaje ciągnąć ramię i jest wtedy ok...ja go rozkręcałem bo wymieniałem smar w windzie, udało mi się całkiem fajnie teraz się opuszcza, nie rzuca tym ramieniem tak jak wcześniej, jestem pewien, że złożyłem to wszystko tak jak było...jedno mnie niepokoi...wypadła mi z tego gramofonu metalowa kuleczka, wydało mi się to na tyle dziwne, że potraktowałem ją jako 'ciało obce' które kiedyś gdzieś tam dostało się przez przypadek...możliwe, ze ta kuleczka jest elementem automatyki gramofonu?:D Piszę o tym bo chyba wszystko jest istotne!
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Przestudiowałem całą instrukcję, ale nie mogę dojrzeć tej kuleczki jako element, będący częścią gramofonu ech...
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Już znalazłem wszystko jasne...kuleczka wypadła spod cięgna sprzężonego z ramieniem, odpowiedzialnego m.in. za kończenie cyklu po odsłuchaniu płyty. Teraz ramię już nie ucieka ponieważ cięgno nie wisi w powietrzu tylko opiera się na kuleczce i całość jakoś sobie działa. :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Brawo :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Dzięki za dobre słowo, ale chyba jednak cały czas coś jest nie tak...
Regulacja antiskatingu odciąga całe ramię, coś ewidentnie musiałem odwalić podczas składania.
Nagrałem krótki filmik i wrzuciłem na YouTube.
Proszę zerknąć:
https://youtu.be/oP-XYSLiwJI
Pzdrawiam!
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Panowie podpowiedzcie proszę co to się mogło stać z tym ramieniem, antiskatingiem? Nie wiem po prostu czy mogę słuchać płyt, nie chciałbym ich poniszczyć :((
https://youtu.be/oP-XYSLiwJI
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Post autor: Dante »

krzysius1978 pisze:Panowie podpowiedzcie proszę co to się mogło stać z tym ramieniem, antiskatingiem?
AS działa tak, jak powinien. Jak ustawisz jakiś mały nacisk i antiskating na max to ściągnie ramię nawet na podniesionej windzie.
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Dante pisze:
krzysius1978 pisze:Panowie podpowiedzcie proszę co to się mogło stać z tym ramieniem, antiskatingiem?
AS działa tak, jak powinien. Jak ustawisz jakiś mały nacisk i antiskating na max to ściągnie ramię nawet na podniesionej windzie.
Acha rozumiem no to dzięki bardzo w takim razie!
ODPOWIEDZ