DUAL 1228 - początki

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DUAL 1228 - początki

Post autor: Wojtek »

grzechu pisze:Będą to odpowiednie smarowidła? :)
Przy okazji- do windy podobno dobry jest smar silikonowy CX-80, zgadza się??
Tak i tak.
grzechu pisze:Takie sprężyny są do kupienia czy wchodzie w grę tylko rozbiórka innego gramofonu?
Raczej to drugie :)

Witamy w wesołym świecie restaurowania klunkrów :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
grzechu
Gramofon: stary

DUAL 1228 - początki

Post autor: grzechu »

he he :lol:
Czyli na sam początek smaruję windę (bo zdaje mi się że ramię powinno lżej opadać na płytkę), szukam sprężyny (lub rozpędzam talerz z ręki :) ). To chyba i tak nieźle jak na ten sprzęt...
Za jakiś czas wymienię igłę, bo ta zamontowana pewnie jest najtańszym zamiennikiem (podobno nowa).
Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

DUAL 1228 - początki

Post autor: Dante »

Zanim zaczniesz szukać drugiego gramofonu na części (co się często przydaje), sprawdź czy nie ma możliwości regulacji docisku kółka. Być może ktoś zmniejszył docisk aby kółko nie hałasowało i przesadził. Z windą nie szalej, jak opuszcza ramię i nie trwa to minutę, to zostaw. CX 80 nie przy każdej windzie się sprawdza choć tutaj może być ok bo tuleja ma małą średnicę.
grzechu
Gramofon: stary

Re: DUAL 1228 - początki

Post autor: grzechu »

Dzięki za kolejne rady Dante!
Problem z rozpędzaniem talerza nie jest jakiś straszny, ale fajnie jakby wszystko hulało jak należy :whistle:
oskar2905

Post autor: oskar2905 »

Cześć.
Jestem nowy w gramofonach więc proszę przymknąć oko na głupie pytania ;) .
Kupiłem bardzo tanio duala 1228. Niestety ma "zjechaną" igłę, przynajmniej tak mi się wydaję bo dźwięk nie jest taki jaki powinien być. Jaką igłę mogę kupić jak najtańszą i w miarę sensowną? Takie jeszcze jedno pytanie, jak gramofon przeskakuje mi albo nie chce "odtworzyć następnych rowków" to trzeba wyregulować docisk czy to wina zjechanej igły.
P.S to że dźwięk jest zły to wina gramofonu wzmacniacze do których go podłączałem są ok.
P.S 2 udalo mi sie wyregulowac ramie i teraz wszystko jest ok. Musze go tylko podlaczyc do wzmacniacza i posluchac czy teraz brzmi ok czy musze kupic ta igle.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DUAL 1228 - początki

oskar2905 pisze:Kupiłem bardzo tanio duala 1228.
Nie dziwię się :)
oskar2905 pisze:Niestety ma "zjechaną" igłę, przynajmniej tak mi się wydaję bo dźwięk nie jest taki jaki powinien być.
To znaczy?
oskar2905 pisze:Jaką igłę mogę kupić jak najtańszą i w miarę sensowną?
A jaką masz wkładkę? Powinien być napisany model z przodu. Jeśli nic nie ma to wstaw zdjęcie.
oskar2905 pisze:Takie jeszcze jedno pytanie, jak gramofon przeskakuje mi albo nie chce "odtworzyć następnych rowków" to trzeba wyregulować docisk czy to wina zjechanej igły.
Generalnie ramię gramofonu musi być prawidłowo ustawione by poprawnie odtwarzać rowek, ale jeśli igła jest zużyta to żadne ustawienie nie pomoże.

Jednakże z pewnością nie zaszkodzi jak wyważysz sobie ramię i ustawisz prawidłowy nacisk. Tyle że nacisk ustawia się pod igłę, a my nie wiemy jeszcze jaką masz u siebie :)
oskar2905 pisze:P.S 2 udalo mi sie wyregulowac ramie i teraz wszystko jest ok. Musze go tylko podlaczyc do wzmacniacza i posluchac czy teraz brzmi ok czy musze kupic ta igle.
No to się niepotrzebnie rozpisałem :morda: Igłę zawsze warto wymienić, gdy nie wiesz jaki przebieg ma stara. Na oko ani na ucho nie ocenisz jej zużycia jak jesteś zielony w temacie, chyba że już będzie na nią za późno :)
Wsparcie finansowe forum
oskar2905

Wkładke mam shure m95. Ustawilem nacisk 2.5grama i antyskating tez na 2.5 i odtwarza teraz „prosto” czyli nie przeskakuje rowkow. Problem w tym ze z dzwiekiem jest cos nie teges...bo takie ani to charczenie ani to trzaski. Czasami zagra z pol sekundy bez trzaskow ale przytlumionym dzwiekiem. Po tym jak go ustawiłem i dalej bylo tak jak przedtem to wyciągnąłem igłę i moim oczom ukazała sie prawie okragła igła (jest niestety tak zjechana nie dziwie sie ze jest taki dzwiek;) ) znalazłem na allegro igłe do m95 za 45zł od wamatu? To dobre igły bedzie wszystko ok a moze kupic jakas inna wkladke?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DUAL 1228 - początki

oskar2905 pisze:Ustawilem nacisk 2.5grama i antyskating tez na 2.5
2.5g to dużo jak na tą wkładkę i typowe igły do niej. Oczywiście po wyważeniu :)
oskar2905 pisze:(jest niestety tak zjechana nie dziwie sie ze jest taki dzwiek;)
No to wiele tłumaczy :)

Shure M95 jest bardzo fajna. Musiałbyś wydać ponad 4 stówy na nową wkładkę lepszej klasy.
Zamiast brać igłę sferyczną od Wamatu, lepiej dopłacić troszkę i kupić eliptyk w north.pl: https://north.pl/karta/dn-362-n-95-ed-i ... -0035.html
Wamat ma chyba to samo, ale pod inną nazwą: http://allegro.pl/igla-gramofonowa-dual ... 79855.html
Wsparcie finansowe forum
oskar2905

DUAL 1228 - początki

W czym taki eliptyk jest lepszy od sferycznej?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DUAL 1228 - początki

Lekturka: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=597
Nie mów mi że będziesz teraz żydził 2-3 dychy na coś co jest lepsze i dla Ciebie i dla Twoich płyt :morda:
Wsparcie finansowe forum
oskar2905

DUAL 1228 - początki

Czyli ogólnie lepsza jakość dźwięku i mniejsze niszczenie płyt?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DUAL 1228 - początki

Ogólnie rzecz biorąc tak.
Wsparcie finansowe forum
oskar2905

DUAL 1228 - początki

A tak się jeszcze zapytam. Jest szansa że to nie igła powodowała ten nieprzyjemny dźwięk, czy to może być coś innego?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DUAL 1228 - początki

Pewnie, ale nie chcę zgadywać co to może być jeśli nie wykluczymy pierw działanie zużytej igły. Równie dobrze może być to wina stanu płyt ;)
Wsparcie finansowe forum
oskar2905

A co oprócz zużytej płyty i igły może być nie tak? Chce wiedzieć na czym stoje. Równie dobrze mogę to ustrojstwo sprzedać (nawet na części) i dobrze na tym wyjść :mrgreen: nie chce potem wydać 200zł. na naprawę chociaż nie ukrywam że z chęcią bym przekonał z czym się je gramofon i wynyle i jak to brzmi ;) . Z elektroniki to raczej nic tam środku nie ma więc raczej nic się nie zepsuło więc obstawiam igłę bo płyta wygląda raczej ok.
ODPOWIEDZ