oskar2905 pisze:Kupiłem bardzo tanio duala 1228.
Nie dziwię się
oskar2905 pisze:Niestety ma "zjechaną" igłę, przynajmniej tak mi się wydaję bo dźwięk nie jest taki jaki powinien być.
To znaczy?
oskar2905 pisze:Jaką igłę mogę kupić jak najtańszą i w miarę sensowną?
A jaką masz wkładkę? Powinien być napisany model z przodu. Jeśli nic nie ma to wstaw zdjęcie.
oskar2905 pisze:Takie jeszcze jedno pytanie, jak gramofon przeskakuje mi albo nie chce "odtworzyć następnych rowków" to trzeba wyregulować docisk czy to wina zjechanej igły.
Generalnie ramię gramofonu musi być prawidłowo ustawione by poprawnie odtwarzać rowek, ale jeśli igła jest zużyta to żadne ustawienie nie pomoże.
Jednakże z pewnością nie zaszkodzi jak wyważysz sobie ramię i ustawisz prawidłowy nacisk. Tyle że nacisk ustawia się pod igłę, a my nie wiemy jeszcze jaką masz u siebie
oskar2905 pisze:P.S 2 udalo mi sie wyregulowac ramie i teraz wszystko jest ok. Musze go tylko podlaczyc do wzmacniacza i posluchac czy teraz brzmi ok czy musze kupic ta igle.
No to się niepotrzebnie rozpisałem

Igłę zawsze warto wymienić, gdy nie wiesz jaki przebieg ma stara. Na oko ani na ucho nie ocenisz jej zużycia jak jesteś zielony w temacie, chyba że już będzie na nią za późno