Dual 721 - autostart przy singlach

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Nie ma sensu. W gramofonie nie ma kondensatorów w torze sygnałowym. A jak reszta działa, to po co ruszać. Jak kupisz współczesne chińskie kondensatory, to jest duże prawdopodobieństwo, że za rok dwa padną.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Dual 721 - autostart przy singlach

Post autor: Ukaniu »

Kondensatorów w EDS1000-2 nie wymieniaj chyba, że na markowe. Mimo iż nie w torze audio to naprawdę dobre trzymające odpowiednie parametry elektryczne (te mierzalne) są np silmic, muse. Ze "zwykłych" to lepsze wersje nipponów, osconów, panasoniców, nichiconów. To są trwałe kondensatory.
Nie kręć prkami bo ten silnik do poprawnego ustawienia wymaga oscyloskopu i wiele cierpliwości (choć odrobine mniej niż EDS1000).
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
adler
Gramofon: Dual 604

Post autor: adler »

Mam zapasy Elna silmic i chciałem je przy okazji zaaplikować,, Ale chyba dam spokój bo po schemacie widzę że jeden jest 1,5uf a takiego to raczej nie znajdę.Chyba że mogę wlutować ciut większej pojemności 2,2uf.Jak myślicie?
Dual CS604
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Ukaniu napisał, że poprawna regulacja tego gramofonu wymaga umiejetności i oscyloskopu. Nigdy dwa kondensatory o nominalnej takiej samej pojemności nie mają jej w rzeczywistości takiej samej. Wymiana kondensatorów może doprowadzić do rozregulowania gramofonu. Masz sprzęt by go ponownie ustawić? Ja bym nie ryzykował. Dżwięku i tak nie poprawisz. No chyba, że lubisz grzebać dla grzebania. Ja tak mam, ale powoli się z tego leczę.
adler

Ok.Przekonaliście mnie..Nie tykam :naughty: ..Tylko kabelki wymienię.
Dual CS604
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
adler

zbyszek1982 pisze: Vertical Tonearm Control, podnosi lub opuszcza podstawę ramienia (belka ramienia ma być idealnie poziomo po opuszczeniu igły na płytę).
Czyli tu muszę zastosować jakąś mini poziomicę tak? Gdzieś czytałem że to ustawienie ma znaczny wpływ na reprodukcję dżwięku.
Dual CS604
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

adler pisze:Czyli tu muszę zastosować jakąś mini poziomicę tak?
Niekoniecznie. Wystarczą oczy.
adler pisze:Gdzieś czytałem że to ustawienie ma znaczny wpływ na reprodukcję dżwięku.
Nie wiem co to za "gdzieś", ale tu możesz m.in. przeczytać o wpływie VTA: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=1136
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ