moj Dual 604

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
denree

Re: moj Dual 604

Post autor: denree »

dziekuje ponownie za niestrudzone proby pomocy. naprawde jestem wdzieczny.
Wojtek pisze:Dlaczego M20 dociążasz na 1.1g? Kupiłeś tani zamiennik ze sferyczną igłą. Tutaj już nie bardzo możesz się odwołać do danych technicznych M20, która chyba nie miała nawet igły sferycznej (chyba że ktoś przełożył z kompatybilnych, ale słabszych wkładek F/FF).
Zwiększ testowo do 2g.
M20tka Ortofona to już jest bardzo konkretna wkładka :)
sprecyzuje jeszcze tylko, ze posiadam duala m 20, a nie ortofona m 20 e (rozumiem ze to to samo). dociazam 1.1 bo instrukcja podaje zakres 0.5 - 1.2. balem sie ustawiac wiecej by nie zniszczyc igly czy plyt. jak tylko wieczorem wroce do domu skorzystam z sugestji i ustawie 2g. rozumiem, ze w przypadku nieoryginalnych zamiennikow czesto trzeba siegnac po wieksze dociazenia?
Wojtek pisze:Jeśli i to i to ma szlif sferyczny to jest to to samo. Jeśli zamówiłeś szlif eliptyczny, a dostałeś sferyczny, to walcz z Wamatem.
jest to sferyk podobnie jak ten ktory zamawialem. nie bede wiec wojowal. moglbym sie zdecydowac na jakas drozsza igle do niego ale mam kilka watpliwosci dotyczacych sprawnosci tej wkladki... po pierwsze czemu tak cicho gra (sprawdze jeszcze jak bedzie z tymi 2g)? no i wkladajac igle zauwazylem ze jest bardzo malo przestrzei miedzy jej metalowym koncem, a tymi 4 bolcami (magnesami?) we wkladce. sadze nawet, ze sie stykaja. tak powinno byc? tam nie powinno wytworzyc sie pole magnetyczne bez fizycznego kontaktu metalowych czesci?
Wojtek pisze:A powiedz Ty mi... jakie Ty w ogóle masz płyty?
hmm. mam ok 200 plyt - wszystkie bardzo fajne :). zdecydowana wiekszosc to niepolskie wydania. gatunkowo glownie mocny alternatywny rock, post-rock czy jazz. w wiekszosci (~80%) kupowalem je jako nowki na przestrzeni ostatnich 18 lat. mam tez kilka egzemplarzy siegajacych polowy lat 70, a najnowsza to koncertowy album nicka cave'a z 2 grudnia. obecnie kazda nowa plyte wole wybrac na winylu niz cd jesli jest taka mozliwosc (co ciekawe zdaza sie ze jedyny wobor to winyl-mp3).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

Post autor: Wojtek »

denree pisze:sprecyzuje jeszcze tylko, ze posiadam duala m 20, a nie ortofona m 20 e (rozumiem ze to to samo).
Skoro wiesz, że to jest to samo i ja wiem, że to jest to samo, to ja nie wiem co tu jest do sprecyzowania :)
denree pisze:dociazam 1.1 bo instrukcja podaje zakres 0.5 - 1.2. balem sie ustawiac wiecej by nie zniszczyc igly czy plyt.
Dobrze, ale jak już tłumaczyłem Tobie wcześniej na innym przykładzie, instrukcja obsługi/dane techniczne danej wkładki odnoszą się do oryginalnej wkładki z oryginalnym modelem igły, a nie "do wszystkiego co wsadzę w wkładkę".

Zapamiętaj sobie, nacisk ustawiasz pod kątem igły, a nie modelu wkładki.
Wkładki mogą mieć różne igły, a więc zalecane ustawienia mogą mieć różne.

Ty kupiłeś do tej M20tki tanią igłę do innego modelu wkładki (FF15), która jest co prawda kompatybilna z body M20, ale jest to coś innego.
Oryginalna igła sferyczna FF15 miała zalecany nacisk... właśnie 2g (przedział 1-3g).
Jednakże to też jest tylko aproksymacja bo dane te dotyczyć będą oryginalnych igieł, a nie zamienników, co też już tłumaczyłem wcześniej.
W związku z czym, dane te nie muszą się tak naprawdę zgadzać z rzeczywistością.

Ogółem Wamat się ostatnio rozleniwił i przestał podawać zalecane ustawienie dla swoich wyrobów. Ciekawe dlaczego... :think:
Oczywiście można się domyślać ;)
denree pisze:rozumiem, ze w przypadku nieoryginalnych zamiennikow czesto trzeba siegnac po wieksze dociazenia?
Wszystko zależy od igły.
Twoim błędem było założenie, że ta tania igła sferyczna to to samo co oryginalna eliptyczna igła do M20.
denree pisze:po pierwsze czemu tak cicho gra (sprawdze jeszcze jak bedzie z tymi 2g)?
Masz może trochę skrzywione porównanie :) Shure M44-7 to dość głośna wkładka.
Wg specyfikacji, napięcie wyjściowe Shure jest 2x wyższe od Ortofona M20E.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
denree

moj Dual 604

zwiekszylem dociazenie tego ortofona do 2g ale wciaz nie moge sluchac tej wkladki - zaklucenia ze wzmacniacza przewyzszaja poziom dzwieku. z ocena wstrzymam sie wiec do momentu wymiany/naprawy wzmacniacza.
czytalem, ze do m 20 warto kupic dobra igle (no i moze w przyszlosci sie na to nawet zdecyduje) ale mam pewne watpliwosci... po pierwsze wciaz zastanawiam sie nad tym czy ta wkladka jest sprawna. zgodnie z instrukcja ma takie samo napiecie wyjsciowe (0.7 mV) jak dual dms 240 e ale w praktyce nie wyglada na to. w moim przypadku na shurze glosny dzwiek osiagam na 3/10. dms uzyskuje taka sama glosnosc na 4/10, a m 20 na 6/10. roznica w stosunku do shura jest zrozumiala ale czy dms i m 20 nie powinny byc tak samo glosne?
druga watpliwosc dotyczy kosztow takiej igly do m 20. na oryginal (z szlifem nos) trzeba wydac ok 50pln mniej niz za nowego shure m97 (a jak wspomnialem 44-7 ktorego uzywam jest pozyczony i bede musial go niebawem oddac - na razie najbardziej mi sie podoba)... no ale na takie decyzje przyjdzie czas jak zrobie porzadek ze wzmacniaczem i poslucham ich wszystkich raz jeszcze.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

denree pisze: zgodnie z instrukcja ma takie samo napiecie wyjsciowe (0.7 mV) jak dual dms 240 e ale w praktyce nie wyglada na to.
Jeśli popierasz się danymi Dualowskimi to wiedz, że tam nie ma znaku równości, a więc to 0.7 należy traktować jako swoistą wartość minimalną.

Kwestia igły też nie jest bez znaczenia jeśli chodzi o głośność. Tak jak wspomniałem, M20 i FF były wkładkami z innych serii. Igła FF pasuje, ale w pełni kompatybilna/zalecana nie jest, co też może mieć przełożenie (a może i wyjaśnia dlaczego masz obawy co do spasowania się tej igły z tym body).
denree pisze:druga watpliwosc dotyczy kosztow takiej igly do m 20. na oryginal (z szlifem nos) trzeba wydac ok 50pln mniej niz za nowego shure m97
Możesz wyjaśnić tą wątpliwość, bo nie wiem co ma wynikać z drugiej części zdania? :)
Ortofon M20E to wkładka plasująca się powyżej Shure M97xE.
Nie wiem też o jakiej konkretnie oryginalnej igle wspominasz, bo jest wybór (E/Super E/FL).
Nie ma czegoś takiego jak szlif NOS. NOS to skrót od New-Old Stock, czyli w skrócie chodzi o leżakujący, nieużywany oryginał.
denree pisze:no ale na takie decyzje przyjdzie czas jak zrobie porzadek ze wzmacniaczem i poslucham ich wszystkich raz jeszcze.
Tak najlepiej. Ew. pożycz od kogoś jakiś inny sprzęt (kolega DJ nie ma?).
Wsparcie finansowe forum
denree

Re: moj Dual 604

Wojtek pisze:Jeśli popierasz się danymi Dualowskimi to wiedz, że tam nie ma znaku równości, a więc to 0.7 należy traktować jako swoistą wartość minimalną.

Kwestia igły też nie jest bez znaczenia jeśli chodzi o głośność. Tak jak wspomniałem, M20 i FF były wkładkami z innych serii. Igła FF pasuje, ale w pełni kompatybilna/zalecana nie jest, co też może mieć przełożenie (a może i wyjaśnia dlaczego masz obawy co do spasowania się tej igły z tym body).
tak sugerowalem sie dualowskimi danymi... czyli reasumujac: sugerujesz, ze na razie nic nie wskazuje by wkladka byla uszkodzona?
Wojtek pisze:
denree pisze:druga watpliwosc dotyczy kosztow takiej igly do m 20. na oryginal (z szlifem nos) trzeba wydac ok 50pln mniej niz za nowego shure m97
Możesz wyjaśnić tą wątpliwość, bo nie wiem co ma wynikać z drugiej części zdania? :)
Ortofon M20E to wkładka plasująca się powyżej Shure M97xE.
Nie wiem też o jakiej konkretnie oryginalnej igle wspominasz, bo jest wybór (E/Super E/FL).
Nie ma czegoś takiego jak szlif NOS. NOS to skrót od New-Old Stock, czyli w skrócie chodzi o leżakujący, nieużywany oryginał.
ok - blednie interpretowalem oznaczenie nos. dzieki za sprostowanie. sadzilem ze nos oznacza cos lepszego niz szlif eliptyczny...
po zapoznaniu sie z innym watkiem myslalem o: http://www.zum-shop.de/Ortofon-N-20-E-N ... 059_x2.htm . rozumiem wiec, ze to eliptyk?
dla tego zastanawiam sie nad zakupem m97 dla tego, ze w przyszlosci chcialbym miec (przynajmniej) 2 wkladki, a po odsluchaniu 44-7 wydaje mi sie, ze shure moze sie lepiej sprawdzic przy ciezszym i ostrzejszym graniu (mam na mysli gatunki muzyczne). druga wkladke dobieralbym pod muzyke gdzie oczekiwalbym wiecej przestrzeni, detali oraz bardziej naturalnego brzmienia instrumentow "akustycznych" (w moim przypadku jazz czy post-rock). no i tu wstepnie myslalem wlasnie o tym ortofonie m 20 czy moze at 440 mla... na dzien dzisiejszy jest zbyt wczesnie bym to ogarnal i cokolwiek postawnowil. wszelkie wskazowki beda bardzo milo widziane ale wieksza iloscia pytan na pewno bede was meczyl jak juz ogarne wzmacniacz (pewnie bedzie mial inna charakterystyke i brzeminie) i porownam wkladki.
Wojtek pisze:Tak najlepiej. Ew. pożycz od kogoś jakiś inny sprzęt (kolega DJ nie ma?).
niestety nie mam takiej mozliwosci. z tym, ze nie jestem w goracej wodzie kompany :) wzmacniacz (wraz z kolumnami) i tak byl przewidziany do upgradeu (usterka da mi tylko dodatkowy bodziec). jesli znajde jakas sensowna pomoc i wybiore sobie cos fajnego to mysle, ze nowy wzmacniacz bedzie generalnie lepszy niz tylko - ze sprawnym wejsciem phono.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

denree pisze:czyli reasumujac: sugerujesz, ze na razie nic nie wskazuje by wkladka byla uszkodzona?
Z tego co opisałeś dotąd, nie.
denree pisze:rozumiem wiec, ze to eliptyk?
Tak.

Jeśli myślisz o Shure to za podobne pieniądze da się na eBay upolować Shure V15 III L-M, czyli w wersji do montażu w półkoszykach Dualowskich. Czasami też można trafić u nas starsze M75/M91 czy M95 za nieduże pieniądze.
Wsparcie finansowe forum
denree

moj Dual 604

usterka...
niestety moj 604 ulegl awarii :( nie jest chyba powazna ale _mocno_ mnie irytuje. polega to na tym, ze gdy ramie podniesie sie na koncu plyty i samodzielnie wroci na startowe polozenie to w momencie gdy konczy powrot i sie opuszcza slychac w obu kanalach (szybko i naprzemian) dwa trzaski/huki. sytuacja ta nie ma miejsca gdy wlasnorecznie podniose ramie i przesune je na miejsce startu by wylaczyc graofon. nie jestem pewien ale chyba ja cos popsulem wymieniajac wkladke (wydaje mi sie ze przesunolem ramie u jego podstawy nieznacznie reka - wzdluz osi obrotu z 1-2stopnie). nie jestem tego pewien ale to chyba jedyna rzecz na jaka wpadlem.
moje pytanie brzmi: czy ktos zetknal sie z czym podobnym? samodzielnie nie poradze sobie z usterka ale mam kolege, ktory z elekronika powinien sie uporac. chyba, ze to kwestja mechaniczna - wowczas moze miec ciezko. macie moze jakies sugestje/rozwiazania?
denree

moj Dual 604

i po usterce :)
te 2 trzaski znikly gdy... odlaczylem kabel od kablowki, ktory poprzednio wpiolem w wzmacniacz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

moj Dual 604

Brawo :)
Wsparcie finansowe forum
denree

moj Dual 604

taaak :) brawo ja :)
nawet nie chce pisac jak za kazdym razem gdy plyta dobiegala konca bieglem z kanapy recznie podniesc i odstawic ramie... albo jak juz przegapilem ostatnie sekundy przed "dobiegowka" i bieglem tylko by przelaczyc zrodlo na wzmacniaczu (albo wybrac mute) przed samoczynnym powrotem ramienia :)
co to kur...cze bylo? jakas magia z uziemieniem?
ODPOWIEDZ