denree pisze:sprecyzuje jeszcze tylko, ze posiadam duala m 20, a nie ortofona m 20 e (rozumiem ze to to samo).
Skoro wiesz, że to jest to samo i ja wiem, że to jest to samo, to ja nie wiem co tu jest do sprecyzowania
denree pisze:dociazam 1.1 bo instrukcja podaje zakres 0.5 - 1.2. balem sie ustawiac wiecej by nie zniszczyc igly czy plyt.
Dobrze, ale jak już tłumaczyłem Tobie wcześniej na innym przykładzie, instrukcja obsługi/dane techniczne danej wkładki odnoszą się do oryginalnej wkładki z oryginalnym modelem igły, a nie "do wszystkiego co wsadzę w wkładkę".
Zapamiętaj sobie, nacisk ustawiasz pod kątem igły, a nie modelu wkładki.
Wkładki mogą mieć różne igły, a więc zalecane ustawienia mogą mieć różne.
Ty kupiłeś do tej M20tki tanią igłę do innego modelu wkładki (FF15), która jest co prawda kompatybilna z body M20, ale jest to coś innego.
Oryginalna igła sferyczna FF15 miała zalecany nacisk... właśnie 2g (przedział 1-3g).
Jednakże to też jest tylko aproksymacja bo dane te dotyczyć będą oryginalnych igieł, a nie zamienników, co też już tłumaczyłem wcześniej.
W związku z czym, dane te nie muszą się tak naprawdę zgadzać z rzeczywistością.
Ogółem Wamat się ostatnio rozleniwił i przestał podawać zalecane ustawienie dla swoich wyrobów. Ciekawe dlaczego...

Oczywiście można się domyślać
denree pisze:rozumiem, ze w przypadku nieoryginalnych zamiennikow czesto trzeba siegnac po wieksze dociazenia?
Wszystko zależy od igły.
Twoim błędem było założenie, że ta tania igła sferyczna to to samo co oryginalna eliptyczna igła do M20.
denree pisze:po pierwsze czemu tak cicho gra (sprawdze jeszcze jak bedzie z tymi 2g)?
Masz może trochę skrzywione porównanie

Shure M44-7 to dość głośna wkładka.
Wg specyfikacji, napięcie wyjściowe Shure jest 2x wyższe od Ortofona M20E.