Nie wierz "sprężynkowym" AS
Tu się zaczyna problem nie poruszany na forum; "jak ustawić AS w samym gramofonie", (dotyczy sprężynkowych), żeby był DOBRY
Ostatnio zmieniony 23 sty 2013, 03:04 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymiana silniczka z innego gramo (nie duala-trzeba było regulować obroty na 33 i 45), paska, dołożony przedwzmacniacz, wymiana zasilacza. Tak, wyważyłem, ustawiłem skalę na 0 i po ustawieniu potem na 1,75 tyle samo dałem na antyskating i igła mi zwiała z płytki testowej na zewnątrz. A po ustawieniu 1,25 spokój. Wagę sobie chyba kupię bo mnie będzie kusiło sprawdzić choćby tego drugiego DUALA CS 410 co fabryka pokazała A tego przy okazji też:)
Gramofon równo stoi. Nawet po przechyleniu gramo igła ucieka tak jak na prostym podłożu. Czyli mam rozumieć że to od sprężyny??? Może nie jest oryginalna i ktoś wsadził inna i zbyt pociąga ramie??? Muszę go jutro znów rozebrać i popatrzeć o co kaman z tą sprężyną:)Rozumie to tak że jeśli ustawię to i to na zero to ramie ma stać w miejscu tam gdzie go ustawię????
To może "odpoziomuj"- tak aby ramię "stało" (jeśli się tak da) to będziesz coś wiedział
A pytanie mam takie; czy sprężyna jest za słabo, czy za mocno naciągnięta
jeżeli za słabo- to straciła srprężystość, jak za mocno to faktycznie ktoś grzebał
Po wielkich badaniach znalazłem przyczynę okazało się że była źle założona sprężyna- nie wiem czy fabrycznie czy ktoś tam namieszał wcześniej Sprężyna była niby na swoim miejscu ale z jednej strony była założona krzywo dlatego nie była w linii prostej lecz po łuku co się przyczyniło do tego ze była mocniej naciągnięta. Po wyprostowaniu wszystko ok przy ustawianiach 0 ramie nie ucieka w żadną stronę. Po ustawieniach 1,75 nacisku i AS ramie stabilne nie ucieka w żadną stronę. Nie przypuszczałem że takie minimalne ruszenie sprężyną zmieni wszystko