Dual P60 i 1224
-
gramofon z wzmacniaczem do 500 zł
Przecież wiem, że nie warto
Ale dopóki nie kupię nic innego chcę słuchać na tym bez wyrzutów sumienia.

-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie tak, choć szkoda że nie ma zdjęcia. Jednakże Conradowi można ufać. Ciągną towar z Niemiec, a tam te igły są dostępne od ręki.
Hurtownia North też je ma w swojej ofercie: http://north.pl/karta/dn-8-igla-gramofo ... 89424.html
Na Allegro jest w tej chwili DN55 do wkładki CDS 630, ale z tego co wiem nie byłaby ona kompatybilna z CDS 650.
Hurtownia North też je ma w swojej ofercie: http://north.pl/karta/dn-8-igla-gramofo ... 89424.html
Na Allegro jest w tej chwili DN55 do wkładki CDS 630, ale z tego co wiem nie byłaby ona kompatybilna z CDS 650.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kupiłam. Strasznie ten conrad zdziera za dostawę...
Słuchajcie, ale jeśli zalecany nacisk to 4g, to znaczy, że rezam płyty, tak?
Dobrze, że jeszcze nie zapłaciłam za tę igłę:) Chyba spróbuję z tym Shurem.
Słuchajcie, ale jeśli zalecany nacisk to 4g, to znaczy, że rezam płyty, tak?
Dobrze, że jeszcze nie zapłaciłam za tę igłę:) Chyba spróbuję z tym Shurem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No, zużycie jest z pewnością większe niż w przypadku nowocześniejszej wkładki z diamentową igłą, siłą rzeczyMagdalena pisze:Słuchajcie, ale jeśli zalecany nacisk to 4g, to znaczy, że rezam płyty, tak?

W sensie że chcesz wymienić wkładkę? No dobra, kolejna kombinacja będzieMagdalena pisze:Dobrze, że jeszcze nie zapłaciłam za tę igłę:) Chyba spróbuję z tym Shurem.

Montaż z pewnością się uda, ale pozostaje problem zintegrowanego wzmacniacza, który nie posiada wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego, a taki jest konieczny w przypadku stosowania wkładki magnetycznej, jeśli chcemy mieć dobry dźwięk.
To co wcześniej eenneell na ten temat pisał, że "się pokręci gałkami" czy jakoś tak, to niestety bzdury.
Tak więc sam gramofon ma ramię przystosowane do współpracy z wkładkami magnetycznymi (aczkolwiek jednak ma ten kiepsko pod tym kątem dobrany silnik napędowy), ale niestety o wzmacniaczu Dual P60 już tego nie możemy powiedzieć.
Żeby było dobrze trzeba by elektronicznie zmodyfikować wzmacniacz (poprzez dorzucenie mu brakującego elementu, czyli przedwzmacniacza) albo przynajmniej dorobić wyjście sygnałowe z ramienia gramofonu (ale wtedy sam wbudowany wzmacniacz byłby praktycznie bezużyteczny)

Te wszystkie przestrogi i uwagi z początku tego wątku nie były "dla jaj"

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Niczego nie dorobię, to pewne
Jutro skombinuję jakieś głośniki i odpalę to cacko. Mówisz, że "usłyszę", że igła swoje odsłużyła... a jeśli nie usłyszę? Zdarta igła pewnie niszczy płytę, więc lepiej wymienić dla pewności, dobrze mówię?
Tak się zastanawiam, gdybym ustawiła nacisk wbrew zaleceniom na 2g... Nie, to pewnie byłoby za proste

Jutro skombinuję jakieś głośniki i odpalę to cacko. Mówisz, że "usłyszę", że igła swoje odsłużyła... a jeśli nie usłyszę? Zdarta igła pewnie niszczy płytę, więc lepiej wymienić dla pewności, dobrze mówię?
Tak się zastanawiam, gdybym ustawiła nacisk wbrew zaleceniom na 2g... Nie, to pewnie byłoby za proste

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgadza się. W przypadku zakupu używanego gramofonu zawsze warto wymienić przynajmniej igłę by mieć pewność co do stanu zużyciaMagdalena pisze:a jeśli nie usłyszę? Zdarta igła pewnie niszczy płytę, więc lepiej wymienić dla pewności, dobrze mówię?

Możesz ustawić, nic nie stoi na przeszkodzie, ale wtedy igła pewnie będzie miała problemy z prowadzeniem w rowku.Magdalena pisze:Tak się zastanawiam, gdybym ustawiła nacisk wbrew zaleceniom na 2g... Nie, to pewnie byłoby za proste
W najgorszym wypadku może przeskoczyć i wyprodukować nową ryskę.
Producent podaje dopuszczalny zakres od 3.5 do 4.5g, raczej nie dla żartu

Możesz poeksperymentować, sama zobaczysz bądź usłyszysz różnicę.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Sorki, ale tym razem to Ty wprowadzasz mętliK! Nacisk zalecany jest względami "sonicznymi" a nie "trakcyjnymi"Wojtek pisze:ożesz ustawić, nic nie stoi na przeszkodzie, ale wtedy igła pewnie będzie miała problemy z prowadzeniem w rowku.

Można ustawić nacisk 1.5, tylko będzie gorzej słychać ( ale niekoniecznie- kwestia ucha) niż przy 4g...
jeżeli cokolwiek miałoby przeskakiwać to powodem będzie zła regulacja , wada gramofonu lub płyty...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gdyby tak było to byśmy mogli spokojnie i na 0.5g słuchaćeenneell pisze:Nacisk zalecany jest względami "sonicznymi" a nie "trakcyjnymi"![]()

Tylko dlaczego prawie żadna igła, niezależnie od szlifu i typu, nie usiedzi w rowku przy takim ustawieniu?
No właśnie...

Dobrze wiedzieć, że ustawienie nacisku tak dalece odbiegającego od zaleceń producenta (i to w dół!) nie zalicza się w Twoim słowniku do "złej regulacji"eenneell pisze:jeżeli cokolwiek miałoby przeskakiwać to powodem będzie zła regulacja , wada gramofonu lub płyty...

Ale głupi byli Ci inżynierowie Duala, co nie? Tyle tych wykresów, danych statystycznych i technicznych, a jak przychodzi co do czego to nie wiedzieli co mówią

A tak na serio to:
tracking to naprawdę nie jest taka duperela jak ją próbujesz przedstawić eenneell.
Zresztą, tak jak zaproponowałem, niech sobie Magda poeksperymentuje to sama oceni co jej lepiej "leży"

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: gramofon z wzmacniaczem do 500 zł
Powtarzam nic nie przeskakuje; "NIE-PRZE-SKA- KU-JE-JE"
Jeżeli u Ciebie przeskakuje przy 1g- to trzeba popracować nad kalibracją....

Jeżeli u Ciebie przeskakuje przy 1g- to trzeba popracować nad kalibracją....

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Żeby to jeszcze tylko o przeskakiwanie chodziło... to byłoby pół biedy 
Nie zamierzam się powtarzać, bo o kalibracji ramienia i relacji co do ustawień nacisku już pisałem (i nie tylko ja) sporo. Choćby tutaj.
Jedyne co mogę dodać a propos tego przypadku to to, że ta szafirowa igła obrotowa może wykazywać większą tolerancję co do ustawień niż to zwykle bywa, co nie znaczy, że znaczne odstępstwa są mądrymi posunięciami.

Nie zamierzam się powtarzać, bo o kalibracji ramienia i relacji co do ustawień nacisku już pisałem (i nie tylko ja) sporo. Choćby tutaj.
Jedyne co mogę dodać a propos tego przypadku to to, że ta szafirowa igła obrotowa może wykazywać większą tolerancję co do ustawień niż to zwykle bywa, co nie znaczy, że znaczne odstępstwa są mądrymi posunięciami.
Naprawdę chcesz właśnie tą drogą prowadzić dalszą dyskusję?eenneell pisze:Jeżeli u Ciebie przeskakuje przy 1g- to trzeba popracować nad kalibracją....

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: gramofon z wzmacniaczem do 500 zł
Prowokujesz (jak zwykle. Nie wiem czy świadomie, czy nie. Czy to wynika ze złej, czy dobrej woli, czy to jest socjotechnika czy nie)Wojtek pisze:Naprawdę chcesz właśnie tą drogą prowadzić dalszą dyskusję?
takim zdaniem
Z którym się nie zgadzam (w tym wypadku posiadając rację)Wojtek pisze: Tak się zastanawiam, gdybym ustawiła nacisk wbrew zaleceniom na 2g... Nie, to pewnie byłoby za proste
Możesz ustawić, nic nie stoi na przeszkodzie, ale wtedy igła pewnie będzie miała problemy z prowadzeniem w rowku.

Z resztą Twoich wypowiedzi nie polemizuję

Opowiadając na :
tak jak odpowiadasz; to albo manipulujesz,((nie)- świadomie) albo czytasz między wierszamieenneell pisze:Można ustawić nacisk 1.5, tylko będzie gorzej słychać ( ale niekoniecznie- kwestia ucha) niż przy 4g...
jeżeli cokolwiek miałoby przeskakiwać to powodem będzie zła regulacja , wada gramofonu lub płyty..

- Sindsoron
- Kontakt:
a na jakiej podstawie jesteś taki pewny że masz rację?!eenneell pisze:Z którym się nie zgadzam (w tym wypadku posiadając rację)![]()
skoro producent zaleca 3,5-4,5g to nacisk 1,5g jest ponad 2 mniejszy niż zalecany!!eenneell pisze:Można ustawić nacisk 1.5, tylko będzie gorzej słychać ( ale niekoniecznie- kwestia ucha) niż przy 4g...
jeżeli cokolwiek miałoby przeskakiwać to powodem będzie zła regulacja , wada gramofonu lub płyty..
przed chwilą przeprowadziłem eksperyment... już na początku zaznaczę że ramię mam skalibrowane najdokładniej jak tylko się da... VTA ustawione co do milimetra, a nawet dokładniej, overhang ustawiony za pomocą 5 różnych szablonów, azymut sprawdzony na próbce zgranej do flaca, nacisk sprawdzany wagą laboratoryjną... wkładka AT-10 z igłą ATN-12XE (zalecany nacisk 1-1,75g). Jak ustawiłem nacisk 0,75g (czyli notabene więcej niż, dwa razy mniejszy od zalecanego) to igła przy lekko porysowanej płycie (papierówki) wyskakiwała, to samo było na płycie w stanie Mint, przy anty-skatingu 1,3, to samo było przy leciutko sfalowanej płycie... więc albo masz jakieś magiczne igły i płyty albo po prostu gadasz (a właściwie piszesz) od rzeczy.
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
-
oj chłopcy!
Czy ja coś pisałem o nacisku poniżej 1g
(o 0,75g?
)
Przy wkładce ceramicznej nacisk 1,5g nie powodował, żadnych "efektów "ubocznych
Dyskusja "bardzo polska"; czyli polemika z tezą, której nie było...
Dobrze jest czytać ze zrozumieniem
koniec przekazu

Czy ja coś pisałem o nacisku poniżej 1g

Przy wkładce ceramicznej nacisk 1,5g nie powodował, żadnych "efektów "ubocznych

Dyskusja "bardzo polska"; czyli polemika z tezą, której nie było...
Dobrze jest czytać ze zrozumieniem

koniec przekazu

- Sindsoron
- Kontakt:
coś mi się nie chce w to wierzyć żeby nacisk ponad dwa razy mniejszy niż zalecany nie powodował problemów z trackingiemeenneell pisze:Przy wkładce ceramicznej nacisk 1,5g nie powodował, żadnych "efektów "ubocznych
Collection