Dual 604 - płyta się zacina

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Rekosz

Post autor: Rekosz »

Witam,

mam problem z zacinającymi się dwiema płytami, zacinają się zawsze w tym samym miejscu, ale każda w innej części płyty ( jeśli to ma sens ), jedna gdzieś w połowie, druga bliżej końca. Mam duala 604 + Ortofon OM10, wkładka jest nowa, dopiero zainstalowana, sprawdziłem szablon, wszystko jest prosto, ramie ustawione, dobra siła nacisku i antyskating więc nie wiem co jest grane. Mam kilkanaście innych płyt, żadna z nich się nie zacina. Obydwie w świetnym stanie bez rys, z tego jedna jest supełnie nowa. Dlaczego tak się dzieje? skoro inne płyty się nie zacinają czy znaczy to że te są po prostu wadliwe?

Pozdrawiam
Rekosz

Płyta się zacina, Dual 604.

Mało tego, i jedna i druga zacinają się tylko na stronie A, strona B bez zarzutu...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Płyta się zacina, Dual 604.

Post autor: Wojtek »

Wg mnie masz po prostu 2 wadliwe płyty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krolix

Re: Dual 604 - płyta się zacina

Post autor: krolix »

Ja sugerowałbym przesłuchanie tych płyt na innym gramofonie. :)
Rekosz

umyłem tą nową w myjce i przestała zacinać, może coś po tłoczeniu się zaklinowało czy coś. Pojawił się za to inny problem. Płyta jest bardzo gruba ( 180 ) i po umyciu w myjce pojawiły się ryski i jakieś białe kreski na niej, klika dosłownie, możliwe że płyta przez swoją grubość ma "za ciasno" w myjce i szczotki ją rysują?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie. Jakiego płynu użyłeś?
Wsparcie finansowe forum
Rekosz

oryginalnego Knosti, tego co jest w zestawie, świeży, dopiero raz go zlewałem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

No to już wiemy skąd te białe ślady. Płyn Knosti tak ma. Przygotuj się też na to, że igła może zebrać nieco syfu z rowka umytych płyt.
Niech zgadnę, przeczytałeś na forum o myjce Knosti, ale nie przeczytałeś o zalecanej miksturze do mycia? :)
Wsparcie finansowe forum
Rekosz

no właśnie! zbierała i czyściłem ją płynem do igły z wamatu, zastanawiałem się o co chodzi. Receptura forumowa lepsza? czy te ślady są niebezpieczne? przesłuchałem potem płytę jeszcze 2 razy całą i nie zauważyłem żadnych spadków w jakości dźwięku. I jak umyć płytę tak żeby płyn nie wchodził na etykietę, wlewam nie tak dużo, zaciskam ten pierścień mocno i zawsze ten 1mm po obwodzie się zmoczy, co prawda po wysuszeniu prawie nie widać nic, ale wolałbym tego unikać.

Czytałem o miksturze :) ale nie doczytałem że ta knostii jest nie najlepsza :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Rekosz pisze:Receptura forumowa lepsza? czy te ślady są niebezpieczne? przesłuchałem potem płytę jeszcze 2 razy całą i nie zauważyłem żadnych spadków w jakości dźwięku.
Generalnie tak (a z pewnością wychodzi taniej). Nie. Knosti nie niszczy płyt, więc luz.
Rekosz pisze:I jak umyć płytę tak żeby płyn nie wchodził na etykietę, wlewam nie tak dużo, zaciskam ten pierścień mocno i zawsze ten 1mm po obwodzie się zmoczy, co prawda po wysuszeniu prawie nie widać nic, ale wolałbym tego unikać.
To już musiałbyś nieco ulepszyć te plastikowe trzymadła (np. jakąś uszczelką gumową). Wczytaj się w dyskusje dotyczące mycia i myjek.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ