Dual 604 - płyta się zacina
-
Witam,
mam problem z zacinającymi się dwiema płytami, zacinają się zawsze w tym samym miejscu, ale każda w innej części płyty ( jeśli to ma sens ), jedna gdzieś w połowie, druga bliżej końca. Mam duala 604 + Ortofon OM10, wkładka jest nowa, dopiero zainstalowana, sprawdziłem szablon, wszystko jest prosto, ramie ustawione, dobra siła nacisku i antyskating więc nie wiem co jest grane. Mam kilkanaście innych płyt, żadna z nich się nie zacina. Obydwie w świetnym stanie bez rys, z tego jedna jest supełnie nowa. Dlaczego tak się dzieje? skoro inne płyty się nie zacinają czy znaczy to że te są po prostu wadliwe?
Pozdrawiam
mam problem z zacinającymi się dwiema płytami, zacinają się zawsze w tym samym miejscu, ale każda w innej części płyty ( jeśli to ma sens ), jedna gdzieś w połowie, druga bliżej końca. Mam duala 604 + Ortofon OM10, wkładka jest nowa, dopiero zainstalowana, sprawdziłem szablon, wszystko jest prosto, ramie ustawione, dobra siła nacisku i antyskating więc nie wiem co jest grane. Mam kilkanaście innych płyt, żadna z nich się nie zacina. Obydwie w świetnym stanie bez rys, z tego jedna jest supełnie nowa. Dlaczego tak się dzieje? skoro inne płyty się nie zacinają czy znaczy to że te są po prostu wadliwe?
Pozdrawiam
-
Płyta się zacina, Dual 604.
Mało tego, i jedna i druga zacinają się tylko na stronie A, strona B bez zarzutu...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płyta się zacina, Dual 604.
Wg mnie masz po prostu 2 wadliwe płyty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- krolix
-
umyłem tą nową w myjce i przestała zacinać, może coś po tłoczeniu się zaklinowało czy coś. Pojawił się za to inny problem. Płyta jest bardzo gruba ( 180 ) i po umyciu w myjce pojawiły się ryski i jakieś białe kreski na niej, klika dosłownie, możliwe że płyta przez swoją grubość ma "za ciasno" w myjce i szczotki ją rysują?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie. Jakiego płynu użyłeś?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
oryginalnego Knosti, tego co jest w zestawie, świeży, dopiero raz go zlewałem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to już wiemy skąd te białe ślady. Płyn Knosti tak ma. Przygotuj się też na to, że igła może zebrać nieco syfu z rowka umytych płyt.
Niech zgadnę, przeczytałeś na forum o myjce Knosti, ale nie przeczytałeś o zalecanej miksturze do mycia?
Niech zgadnę, przeczytałeś na forum o myjce Knosti, ale nie przeczytałeś o zalecanej miksturze do mycia?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
no właśnie! zbierała i czyściłem ją płynem do igły z wamatu, zastanawiałem się o co chodzi. Receptura forumowa lepsza? czy te ślady są niebezpieczne? przesłuchałem potem płytę jeszcze 2 razy całą i nie zauważyłem żadnych spadków w jakości dźwięku. I jak umyć płytę tak żeby płyn nie wchodził na etykietę, wlewam nie tak dużo, zaciskam ten pierścień mocno i zawsze ten 1mm po obwodzie się zmoczy, co prawda po wysuszeniu prawie nie widać nic, ale wolałbym tego unikać.
Czytałem o miksturze
ale nie doczytałem że ta knostii jest nie najlepsza 
Czytałem o miksturze

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Generalnie tak (a z pewnością wychodzi taniej). Nie. Knosti nie niszczy płyt, więc luz.Rekosz pisze:Receptura forumowa lepsza? czy te ślady są niebezpieczne? przesłuchałem potem płytę jeszcze 2 razy całą i nie zauważyłem żadnych spadków w jakości dźwięku.
To już musiałbyś nieco ulepszyć te plastikowe trzymadła (np. jakąś uszczelką gumową). Wczytaj się w dyskusje dotyczące mycia i myjek.Rekosz pisze:I jak umyć płytę tak żeby płyn nie wchodził na etykietę, wlewam nie tak dużo, zaciskam ten pierścień mocno i zawsze ten 1mm po obwodzie się zmoczy, co prawda po wysuszeniu prawie nie widać nic, ale wolałbym tego unikać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum