Dual CS 435 - uniezależnienie napędu od ramienia
-
Hej,
Posiadam gramofon Dual CS 435. Zastanawiam się czy jest możliwość zmodyfikowania napędu w nim zawartego. Chciałbym uniezależnić ramię od napędu: w tej chwili gdy silnik działa ono samo przenosi się nad talerz i tak samo - po przeniesieniu go nad talerz silnik automatycznie zaczyna działać. Uważam, że dużo wygodniej byłoby mi, gdyby ramię i silnik działały niezależnie od siebie. Czy to bardzo skomplikowana operacja na otwartym gramofonie? A może wystarczy przeciąć czerwony kabelek?
Posiadam gramofon Dual CS 435. Zastanawiam się czy jest możliwość zmodyfikowania napędu w nim zawartego. Chciałbym uniezależnić ramię od napędu: w tej chwili gdy silnik działa ono samo przenosi się nad talerz i tak samo - po przeniesieniu go nad talerz silnik automatycznie zaczyna działać. Uważam, że dużo wygodniej byłoby mi, gdyby ramię i silnik działały niezależnie od siebie. Czy to bardzo skomplikowana operacja na otwartym gramofonie? A może wystarczy przeciąć czerwony kabelek?
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Zmiana rodzaju napędu
To jest gramofon w pełni automatyczny więc nie bardzo rozumiem co ci przeszkadza w jego funkcjach i dlaczego chcesz odpiąć ramię od talerza
. Oczywiście czynności manualne nie są niemożliwe i do tego służy winda. Napisz czemu chciałbyś wykonać taki zabieg? Ta konstrukcja w tej formie działa z powodzeniem od przeszło 20 lat. 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
Re: Zmiana rodzaju napędu
Jak już napisałem, uważam, że tak jest wygodniej. Miałem okazję operować na gramofonie, w którym ramię i silnik działają niezależnie (półautomat?) i stwierdziłem, że fajnie byłoby zmodyfikować napęd w swoim.
- Winters
- chudy_b
Zmiana rodzaju napędu
Z reguły popsuć coś jest łatwiej niż naprawić
Pewnie wystarczy wyjąć jakiś element i automatyka przestanie działać.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pozwoliłem sobie zmienić tytuł wątku bo był co najmniej mylący. Myślałem, że ktoś chce zmienić napęd paskowy na bezpośredni czy coś w tym stylu 
Trochę roboty by z tym było, ale jest to "do zrobienia"
Rodzaj obsługi skupia się bardziej na obsłudze ramienia, a nie samej obsłudze napędu.

Czy miałoby to sens w przeciwnym wypadku, ergo: ramię się przenosi kiedy talerz się nie obraca?jacuplacu pisze:w tej chwili gdy silnik działa ono samo przenosi się nad talerz
Czy to jest niewygodne? Nie musisz wciskać żadnego przycisku by aktywować silnik, a ramię i tak musisz przecież przenieść nad talerz (jeśli nie chcesz korzystać z auto-startu) by odtworzyć płytę.jacuplacu pisze:i tak samo - po przeniesieniu go nad talerz silnik automatycznie zaczyna działać.
W tym wypadku musiałbyś dezaktywować auto-powrót (dość proste), nie korzystać z przycisków od automatyki (start/stop) lub je "popsuć", tak by ich użycie nic nie dało, "popsuć" sensor załączający napęd przy przekroczeniu pewnego progu przez ramię i wypuścić jakoś na zewnątrz przełącznik załączający/odłączający napęd.jacuplacu pisze:Uważam, że dużo wygodniej byłoby mi, gdyby ramię i silnik działały niezależnie od siebie. Czy to bardzo skomplikowana operacja na otwartym gramofonie? A może wystarczy przeciąć czerwony kabelek?
Trochę roboty by z tym było, ale jest to "do zrobienia"

To byłby manual. Z tym że gramofony samo-załączające napęd po przeniesieniu ramienia nad talerz, ale bez funkcji auto-startu czy auto-powrotu to również gramofony manualne.jacuplacu pisze:Miałem okazję operować na gramofonie, w którym ramię i silnik działają niezależnie (półautomat?)
Rodzaj obsługi skupia się bardziej na obsłudze ramienia, a nie samej obsłudze napędu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zmień gramofon
To Twoje pytanie to troszkę jest jak o skrzynie automatyczną w samochodzie; co zrobić (wykręćić, wydłubać, urwać etc) żeby manualna powstała z automatycznej
No tak to nie działa
Spróbuj z długopisu zrobić wieczne pióro

To Twoje pytanie to troszkę jest jak o skrzynie automatyczną w samochodzie; co zrobić (wykręćić, wydłubać, urwać etc) żeby manualna powstała z automatycznej

Spróbuj z długopisu zrobić wieczne pióro

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tyle że on nie pyta o coś niemożliwego, bądź strasznie trudnego do zrobienia 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Re: Dual CS 435 - uniezależnienie napędu od ramienia
Dokładnie. A jak stwierdzi, że to jednak był słaby pomysł, to sobie zrobi z powrotem automata.Wojtek pisze:Tyle że on nie pyta o coś niemożliwego, bądź strasznie trudnego do zrobienia
-
A niech se kombinuje pod górkę
Na głupie pomysły nie ma mądrych odpowiedzi

Na głupie pomysły nie ma mądrych odpowiedzi

-
I to by było tyle w temacieeenneell pisze:Na głupie pomysły nie ma mądrych odpowiedzi

-
Re: Dual CS 435 - uniezależnienie napędu od ramienia
kielek pisze:I to by było tyle w temacieeenneell pisze:Na głupie pomysły nie ma mądrych odpowiedzi