Dual 455 ramię nie trafia w płytę

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
jporter

Post autor: jporter »

Proszę o informację (dokładną) jak ustawić mechanizm tego gramofonu żeby ramię z igłą nie spadało przed płytą. Wygląda to tak jakby całe ramię było za bardzo cofnięte. Wraca za głęboko. Zatrzymanie silniczka odbywa się dopiero po cofnięciu go za widełki. Na automacie ramię nie dociera do rozbiegówki tylko ustawia się przed nią i opada. Trochę poczytałem o pimpku itp (żeby Wojtek nie zarzucał mi znowu lenistwa) Próbowałem otworzyć stronę http://dual-board.de/index.php?page=Thr ... adID=25519 ale się nie otwiera. Dlatego proszę o w miarę proste (jak na początkującego a nie prostaka :D ) informacje jak wyeliminować ten problem.
zbyszek1982

Re: Dual 455 ramię nie trafia w płytę

Post autor: zbyszek1982 »

Za stopką ramienia jest śruba, którą się reguluje pozycję opuszczania ramienia. Na stopce powinien być ogranicznik, który nie pozwala ramieniu wrócić dalej niż do stopki.
jporter

zbyszek1982,
Zaśpiewał pięknie. Dzięki. Problem był bardziej złożony ale się udało. Szczegóły na priva jutro bo padam na pysk.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

jporter pisze:Szczegóły na priva
Czemu? Też jesteśmy ciekawi co się działo :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
jporter

Nie miałem czasu wcześniej sorry.
Regulacja poziomu opuszczania ramienia pomogła ale niewiele. Ramię dalej opadało przed talerzem. Odkręciłem subchassis i znalazłem tam taką śrubę trzymającą mechanizm ramienia na sztywno. Odkręciłem, ustawiłem ramię w pozycji spoczynkowej na stopce, przytrzymałem, skręciłem. Może to dziwne, ale pomogło. Igła opada na środku najazdówki.
ODPOWIEDZ