Dual 622 "sypie piachem"
- vinylrad
Re: Dual 622 "sypie piachem"
A środek płyty AC/DC na pewno słyszałeś?
Tam wysokie tony są chropowate jak cholera. To normalne? A z tym przydźwiękiem to dziwna sprawa. Przydźwięk jest dopóki ramię dotyka stopki. Jak ramię się podniesie przydźwięk znika. Masy poszczególnych kanałów i masa chassis są poprowadzone oddzielnie, masa chassis jest podłączona do wzmacniacza.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
Nie, na moment ogłuchłem, słuchając całościvinylrad pisze:A środek płyty AC/DC na pewno słyszałeś?

Jak dla mnie bardziej syczące niż "chropowate". Sybilanty.vinylrad pisze:Tam wysokie tony są chropowate jak cholera.
Tak jak pisałem.vinylrad pisze:To normalne?
Zrób sobie dobrze i podepnij ten gramofon do jakiegoś innego, lepszego przedwzmacniacza/wzmacniacza zintegrowanego, najlepiej jeszcze zanim zbudujesz sobie lampkę nocną.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtek pisze:Zrób sobie dobrze i podepnij ten gramofon do jakiegoś innego, lepszego przedwzmacniacza/wzmacniacza zintegrowanego, najlepiej jeszcze zanim zbudujesz sobie lampkę nocną.
kielek pisze:Może żeby wykluczyć czy problem tkwi w gramofonie czy w innym elemencie zestawu,to spróbuj podłączyć Duala pod jakiś inny wzmacniacz z pre gramofonowym np. u jakiegoś kumpla?
Wojtek pisze:@kielek:
Nie obstawiałbym tak. Wzmacniacz raczej nie odpowiada za nasilanie się efektu przy końcu płyty

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
@kielek:
Trackingu to nie naprawi, ale sytuację z sybilantami może już tak.
Ten klip nakreśla jednak nieco inną sytuację niż można się było wcześniej spodziewać.
Trackingu to nie naprawi, ale sytuację z sybilantami może już tak.
Ten klip nakreśla jednak nieco inną sytuację niż można się było wcześniej spodziewać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylrad
Dual 622 "sypie piachem"
Zrób sobie dobrze

Nie lubisz wzmacniaczy lampowych?zanim zbudujesz sobie lampkę nocną

No to w końcu uważasz że z gramofonem wszystko ok, czy nie?Trackingu to nie naprawi
Pokombinuję z różnymi przedwzmacniaczami i tłoczeniami. Zobaczymy, dam znać w przyszłości co wyszło. Z ustawieniami gramofonu już chyba nie ma co kombinować. Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
- Reymont
Ja bym pokombinował jeszcze z inną (lepszą) wkładką, jeśli masz taką możliwość. 

-
Dual 622 "sypie piachem"
Te wkładki/igły grają mocną górą--Ja u siebie "piachu" nie zauważyłemvinylrad pisze: Wkładka to Dual ULM 55 e (oryginalnie w tym gramofonie). Czy da się coś z tym piachem w wysokich tonach zrobić?Może są jeszcze jakieś regulacje o których nie wiem?

Natomiast niektóre płyty (nienowe) wolą igłę "E", a inne "S"

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
Nie widzę sensu w rzucaniu się na byle lampki.vinylrad pisze:Nie lubisz wzmacniaczy lampowych?
Z tego co nam opisałeś, jest OK. To że igła nie radzi sobie z końcem płyty dobrze nie musi świadczyć źle o ramieniu/gramofonie.vinylrad pisze:No to w końcu uważasz że z gramofonem wszystko ok, czy nie?
Ja naprawdę nie słyszę nic "niepokojącego" w tym nagraniu co pokazałeś.
On i tak już ma drugiego od góry ULMa na pokładzieReymont pisze:Ja bym pokombinował jeszcze z inną (lepszą) wkładką, jeśli masz taką możliwość.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylrad
Z tymi lampami chodzi o to żeby zbudować coś fajnego samemu małym kosztem i zdobyć jakieś doświadczenie w dziedzinie elektroniki którą chcę się zajmować w przyszłości. A tak poza tym one mają swój urok. 

- krolix
vinylrad, nie widzę jeszcze problemu do niepokoju. Pewne płyty są po prostu tak wyprodukowane, że słychać na nich sybilanty, dotyczy to zresztą nie tylko winyli ale również kompaktów. Być może zmiana wkładki, czy reszty toru złagodziłaby to, co się Tobie w tych nagraniach nie podoba, ale póki co: 1. te sybilanty w tych próbkach nie są aż tak rażące 2. masz tylko dwie płyty, być może po prostu wyjątkowo pechowo trafiłeś akurat na dwa wydania z sybilantami
Tak na marginesie, dla mnie podręcznikowym przykładem winyla z sybilantami jest "Historia Podwodna" Janerki, tego po prostu nie da się słuchać. Z drugiej strony mam płytę Anny Calvi, 180 g, Domino Records, czyli renomowana dość wytwórnia a sybilantami siecze miejscami niemiłosiernie (choć i tak daleko mniej rażąco w porównaniu do w/w LP Janerki
).
Tak na marginesie, dla mnie podręcznikowym przykładem winyla z sybilantami jest "Historia Podwodna" Janerki, tego po prostu nie da się słuchać. Z drugiej strony mam płytę Anny Calvi, 180 g, Domino Records, czyli renomowana dość wytwórnia a sybilantami siecze miejscami niemiłosiernie (choć i tak daleko mniej rażąco w porównaniu do w/w LP Janerki

- vinylrad
Sytuacja wygląda tak: parę dni temu przyszła do mnie kolejna nowa płyta, tym razem z innego sklepu. Przeżyłem lekki szok, gramofon brzmi pięknie i czysto, nie ma znaczenia czy to środek czy brzeg płyty. Wniosek - płyta AC/DC z empiku to zwyczajny bubel. Na koniec dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.