Dual 750-1 czy nadaje się do MC?
-
Re: Dual 750-1 czy nadaje się do MC?
A jeszcze takie teoretyczne pytanko bo uruchomiłem teraz wzmacniacz ,który ma PRE Phono MC 40ohm i 3ohm,jaka będzie różnica między tymi wejściami?..czego się spodziewać?
Lenco l75 - Jelco750, Telefunken s600 - Ortofon Quintet Bronze; Dual Cs 741Q - Shure V15III;Nuda MM/MC;Philips CD630; Amplifon Set 42; Focal Zoller Expresion
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To zdanie jest jakieś takie nie po Polsku.Dualek pisze:moje wyobrażenie o AS było takie że przy ustawieniu takim jaki jest nacisk na igłe to ma lewitować a prawidłowo ma ciągnąć do stopki..tak?
O lewitacji ramienia możemy mówić przy procesie wyważania ramienia, czyli wtedy kiedy nacisk 0g daje nam stan równowagi. Nie możemy wtedy aplikować siły antiskating bo będzie nam utrudniało wyważenie.
To są podstawy.
Ja myślałem że masz jakiś kłopot z AS przy odtwarzaniu płyt, a tu się okazuje że znowu wracamy do elementarza.
To fajnieDualek pisze:Chyba nawet trochę lepiej.

Jest wiele wkładek które warto spróbować.
Posłuchaj i nam powiedz.Dualek pisze:A jeszcze takie teoretyczne pytanko bo uruchomiłem teraz wzmacniacz ,który ma PRE Phono MC 40ohm i 3ohm,jaka będzie różnica między tymi wejściami?..czego się spodziewać?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No właśnie elementarz był dawno i chyba nie autoryzowany,cały czas żyłem w przekonaniu że ramię przy ustawieniach nie ma znosić w żadna stronę.Co do PRE..Dla tego,więc zapytałem w "teorii"bo w praktyce to sprawdzę.. co pierwsze mogę powiedzieć że przy 3ohm wzmak na maksa a i tak jest cicho i lekko góra obcięta,ale dopiero wpiąłem.Jest też jakiś niestyk przy gałce zmiany i pojawiają się skrzaty leśne w lewej kolumnie.
Lenco l75 - Jelco750, Telefunken s600 - Ortofon Quintet Bronze; Dual Cs 741Q - Shure V15III;Nuda MM/MC;Philips CD630; Amplifon Set 42; Focal Zoller Expresion
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie potencjometr do przeczyszczenia.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie,ja tego wzmacniacza używam tylko jako pre ale już zdiagnozowałem,selektor wyboru na rec out jest do czyszczenia.No proszę do tej pory służył mi za pre denon ,który na wejściu MC miał 100ohm,ale dziś sprzedałem.Mam jeszcze dwa wzmacniacze ,które mogą slużyć za pre. Sony z wejściami 40ohm i 3ohm ,Marantz ,który ma też na wejściu 100ohm jak wspomniany denon,więc wpiąłem,bo wkładka MCC120 ma w spec.110 ohm.myślę będzie dobrze pasował a o dziwo Sony z 40ohmami zagrał dużo lepiej..Chyba zaważyła jednak jakość podzespołów..Teraz słucham i nie wiem czy nie lepiej nawet od tego wysokiego modelu Denona..No Sony to stary ES,tak że też nie ma mu co zarzucić..Wojtek pisze:Pewnie potencjometr do przeczyszczenia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Selektor" to też potencjometr.Dualek pisze:Nie,ja tego wzmacniacza używam tylko jako pre ale już zdiagnozowałem,selektor wyboru na rec out jest do czyszczenia.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Podziwiam Cię Wojtku za wyrozumiałość,wiedzę i cierpliwość.
Podłożyłem tą dodatkową matę tak jak sugerowałeś na dźwięk wpływu nie usłyszałem ale za to ramie równolegle,elegancko pędzi do metalowego trzpienia dając ponad 20 minut relaksu.
Pozdrawiam.
Podłożyłem tą dodatkową matę tak jak sugerowałeś na dźwięk wpływu nie usłyszałem ale za to ramie równolegle,elegancko pędzi do metalowego trzpienia dając ponad 20 minut relaksu.

Pozdrawiam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
VTA ma większe znaczenie przy ostrzejszych szlifach, jednak nie ma sensu by igła "nurkowała" w sytuacji kiedy da się temu zaradzić.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum