Dual CS-435 i mata PLEXI

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
REXus

Dual CS-435 i mata PLEXI

Post autor: REXus »

Ostatnio wymieniłem matę w moim gramofonie (oryginalna, filcowa, jak się po dłuższym czasie okazało jest nieznacznie nierówna i igła pływa w górę i w dół - przy niektórych utworach to przeszkadza, przy niektórych - kompletnie nie, dlatego tak długo się uchowała). Poczytałem i zamówiłem matę z PLEXI - o taką http://winyle.pl/maty/4788-mata-plexi-c ... entna.html - która w pierwszej koncepcji wydawała się mieć same zalety - nie klei się do płyt (ewentualnie słychać ładunki), jest idealnie równa, a i po włożeniu między nią a talerz papierowej "ozdóbki" (tak bym to określił) gramofon prezentuje się znacznie lepiej.

Niestety...

Okazuje się, że napęd średnio radzi sobie z większym obciążeniem. Przy cięższych płytach w ogóle kręci wolniej, przy lżejszych ma problem podczas startu (automatyka), i czasami wskakuje na właściwe obroty dopiero po 20 ~ 30 sekundach.

Pytanie moje: czy wymiana zasilacza na mocniejszy (oryginalny ma zaledwie 200 mA) może cokolwiek pomóc? Czy problem leży w ewidentnie zbyt słabym silniku (i w tym wypadku pytanie: co robić)?
... all the tales are told...
Discogs - moje płyty Facebook Last.fm
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS-435 i mata PLEXI

Post autor: Wojtek »

Dziwna sprawa. Ta mata nie jest przecież jakoś specjalnie ciężka. Korzystasz z docisku? Ile waży oryginalna mata filcowa?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
REXus

Re: Dual CS-435 i mata PLEXI

Nie korzystam z docisku. Oryginalna mata - heh, ciężko mi ją zważyć ^^ ale jest wyraźnie lżejsza. Nie dałbym jej więcej niż 30g ~ 40g.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS-435 i mata PLEXI

Post autor: Wojtek »

Żeby się całkiem przekonać czy obciążenie faktycznie robi swoje, weź połóż dwie płyty (mogą być te cięższe) jedna na drugą na goły talerz. Efekt powinien być ten sam.

Dlaczego tak się dziwię? Pamiętam że jakiś forumowicz używał docisku przy Dualu tej serii :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Michal35

Dual CS-435 i mata PLEXI

Post autor: Michal35 »

Ja używam docisku w tym modelu i nic się nie zmieniają obroty. Wątpię żeby to miało jakiś wpływ.
A oryginalna mata w tym modelu nie była gumowa :think:
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
REXus

Re: Dual CS-435 i mata PLEXI

Jutro sprawdzę, jak się zachowują dwie płyty, ale obstawiam, że dokładnie tak samo.

Jedno małe ale odnośnie docisku - docisk owszem, zwiększa masę, ale tylko nieznacznie moment bezwładności. Co innego zmiana maty - tutaj masa może i zmienia się niewiele, ale rozkład masy powoduje, że moment rośnie dość konkretnie. Mój gramofon trzyma obroty (także te wolniejsze), nie ma po prostu siły się rozpędzić po dodatkowym obciążeniu powodowanym przez automatykę (o ważnym zapomniałem - jak igłę ustawię ręcznie - lub zostawię obok płyty - to obroty są zawsze OK, także brakuje siły na rozpęd, nie na obroty).

//edit
Zgodnie z moimi przewidywaniami - dwie cięższe płyty zachowują się dokładnie tak samo, jak płyta z matą PLEXI. Brakuje siły, by się rozpędzić, zwłaszcza po dodatkowym obciążeniu automatyką.

Pytanie: czy może to być brak wydajności zasilacza, czy jednak problem leży w silniku? A może gramofon upomina się jakiegoś smaru?
ODPOWIEDZ