Sytuacja jest taka, że obecnie koszt utrzymania forum sprowadza się do prawie 400 złotych rocznie. Oczywiście nie liczę w rachunek swojego czasu spędzonego na pracach administracyjnych, a z możliwych opcji staram się zawsze dobierać te najkorzystniejsze w stosunku cena/jakość.
Niektórzy forumowicze proponowali mi na przestrzeni lat bym wprowadził jakieś mechanizmy umożliwiające wspomaganie mnie w pokrywaniu ww. kosztów.
Jedyne sensowne metody jakie na dzień dzisiejszy mógłbym wprowadzić to reklamy i/lub bezpośrednie dotacje od forumowiczów.
Jak to widzę w praktyce?
1. Reklamy
Umieściłbym baner reklamowy (i tylko baner reklamowy, żadnych wyskakujących okienek czy linków kontekstowych wplecionych w treść forum) na stronie głównej forum (i tylko tam), w dość skromnym miejscu jakim jest sam dół strony (pod shoutboxem albo statystykami forum). Dlaczego tak? Osobiście sam nie przepadam za reklamami i myślę że tyczy się to większości użytkowników internetu, więc nie chciałbym wprowadzać czegoś co by regularnie kluło w oczy użytkowników (w tym mnie). W praktyce idea byłaby taka, że jak ktoś by chciał wesprzeć forum paroma groszami (dosłownie, bo takie są stawki per klik w popularnych polskich systemach) to zawsze będzie mógł/mogła zjechać na dół główny i kliknąć w baner.
Jak ktoś nie chce to może nie zerkać na spód strony (a pewnie i tak mało kto to robi na co dzień) albo zablokować baner jakimś blokerem przeglądarkowym typu AdBlock.
2. Bezpośrednie dotacje na konto
Mogę podać swoje konto bankowe i/lub konto PayPal by chętni mogli bezpośrednio dorzucać dowolne cegiełki na poczet forumowego budżetu.
Do tematu dorzucam ankietę, by móc w łatwy sposób poznać wasze zdanie na ten temat i jakie opcje byście u nas chcieli zobaczyć.
Jest tam też opcja "żadne", oznaczająca tyle co brak zgody na jakiekolwiek formy finansowania, co także jestem w stanie uszanować.
Hipotetycznie gdyby udało się taką czy inną metodą zrefundować koszty utrzymania oraz uzbierać pewną górkę to byłby to swoisty fundusz forumowy, który mógłbym spożytkować np. na opłacenie grafika, by powstało jakieś nowe logo, baner do umieszczania przez innych czy też wykonanie oczekiwanej przez wielu innej szaty graficznej forum. Z doświadczenia wiem, że darmowa pomoc oferowana mi w tych kwestiach na przestrzeni lat czy też wiele niespełnionych obietnic od ludzi dobrej woli nie zdaje egzaminu, stąd też "kasa na zachętę" mogłaby pomóc zmienić ten stan rzeczy.
Oczywiście jestem też otwarty na inne pomysły