Sprzedam używany (kupiony nowy przeze mnie na początku lat 2000) amplituner kina domowego 5.1 kanałów Pioneer VSX-808 RDS. Jak na swoje lata jest w bardzo dobrej kondycji wizualnej i dobrej technicznej. Jest całkowicie sprawny, a kondycję techniczną oceniam jako dobrą, gdyż po tylu latach należy wyczyścić styki enkodera pod pokrętłem głośności (to jest potencjometr cyfrowy). Regulacja głośności działa, ale czasem reakcja jest wolniejsza. Drugim „mankamentem” jest zużycie baterii lub kondensatora podtrzymującego pamięć urządzenia. Nie wiem które rozwiązanie zastosowano, bo wymaga to odkręcenia płytki drukowanej, a ten egzemplarz nigdy poza zdjęciem pokrywy do usunięcia kurzu, nie był rozkręcany. Rozwiązanie obydwu problemów to 1 do 2 godzin pracy dla serwisanta lub hobbysty – na sieci jest poradnik jak to zrobić (blog Zdzisiek 1979, w razie potrzeby służę linkiem). Pamięć oczywiście jest podtrzymywana jeżeli nie odłączamy urządzenia całkowicie od zasilania na zbyt długi czas (przetestowałem ok 30 min) lub korzystamy tylko z przycisku stand by.
W komplecie jest sprawny oryginalny programowalny pilot Pioneer CU-VSX140, pozwalający na sterowanie innymi urządzeniami (CD, TUNER, TAPE, MD, TV, VCR, DVD, LD, SAT). Wykorzystując amplituner pilot umożliwia zdalne sterowanie innych urządzeń Pioneer bez opcji remote control poprzez użycie połączenia kablem Control In/Out.
Garść danych:
- moc wzmacniacza (8 Ohm) w trybie stereo (tylko przód): 2x100 W
- moc wzmacniacza (8 Ohm) w trybie surround: 5x60 W
- można podłączyć kolumny o impedancji 4 Ohm
- możliwość podłączenia 2 par głośników przednich (A i B) – solidne zaciski zakręcane
- zaciski dla głośnika centralnego i pary efektowych
- 5 wejść / 3 wyjścia video (analogowe composit i s-video)
- 8 wejść / 4 wyjścia audio (analogowe) – w tym wejście zdekodowanego sygnału 5.1 z DVD/LD
- 3 wejścia / 1 wyjście audio cyfrowe optyczne
- 1 wejście audio cyfrowe koaksjalne
- wyjście na aktywny subwoofer
- wyjście center preout – np. na aktywny głośnik centralny lub wykorzystanie głośników telewizora w przypadku braku głośnika centralnego
- gniazdo antenowe 75 Ohm (UKF)
- gniazdo antenowe na fale średnie
- dekodowanie dźwięku Dolby Digital
- dekodowanie dźwięku Dolby ProLogic Surround
- dekodowanie dźwięku DTS Surround
- dekodowanie dźwięku MPEG Multichannel
- 6 trybów DSP
- możliwość pracy wzmacniacza w trybie DIRECT – z pominięciem regulatorów barwy dźwięku
- możliwość regulacji filtra górnoprzepustowego dla małych kolumn z ograniczonym przetwarzaniem basów
- funkcja kompresji dynamiki Midnight – np. dla seansów nocnych
Jak widać – urządzenie jest bardzo bogato wyposażone jak na konstrukcję z 1999 roku. W momencie premiery był to chyba najwyżej pozycjonowany model amplitunera w ofercie firmy Pioneer. Zdobył bardzo przychylne recenzje w prasie branżowej – np. recenzja autorstwa Filipa Kulpy z 12.1999r. W opinii autora cyt. „VSX-808RDS zasługuje na miano najlepszego zakupu w kategorii urządzeń do kina domowego”!
Pioneer VSX-808 poszczycić się może również, co nie jest regułą dla amplitunerów, bardzo dobrym dźwiękiem w trybie stereo. I o ile nie reprezentuje już rynkowego standardu w dziedzinie AV, poprzez choćby brak obsługi cyfrowych złączy video, to w dziedzinie dźwięku ta solidna konstrukcja (masa prawie 10 kg) nie poddaje się – zwłaszcza patrząc przez pryzmat ceny.
Cena: proponuję 450 zł + koszt wysyłki, jestem otwarty na rozsądne propozycje.
Możliwy odbiór osobisty - Gryfino.
Amplituner Pioneer VSX-808 RDS
-