Robię porządki pod hasłem „Ortofon” u siebie w szufladzie i mam do sprzedania taki zestaw:
1. używana wkładka Ortofon z oznaczeniem OD, które funkcjonowało przed OM. Można poszukać u nas na forum lub w sieci informacji. Podsumowując jest to generator jak najbardziej kompatybilny z całą serią OM. Posiadam również generator OM (jak i Super OM, ale to nie ten wątek) i porównując je na igle OM10 nie ma różnicy. Oczywiście wkładka posiada specjalny, dodatkowy ciężarek który można lub nie użyć (w zależności od ramienia itp). Wkładka jest zapakowana w pudełeczko Ortofon (dostałem kiedyś od Peliksa

- Type: Moving Magnet
- Output Voltage: mV
- Freq Response: 20Hz - 22kHz
- Mass: 5g
- Channel Balance: 1.5 dB
- Load Impedance: 47k Ω
2. Używana igła OM10- nie znam przebiegu, ale gra tak samo jak igła którą mam od nowości. Nie jest tajemnicą że eliptyczne igły Ortofon potrafią grać bardzo długo, więc zakładam że ta jeszcze pogra zanim trzeba będzie ją wymienić. Igła wygląda normalnie. Igła posiada fabryczną osłonę.
3. Nowa (całkowicie nowa, przebieg zerowy) igła eliptyczna OM5E- myślę że jako entry level do świata brzmienia Ortofon to super rozwiązanie. Nie słuchałem jej, ale z opinii wynika że nie ma zbytniej różnicy pomiędzy OM5E a OM10. Oczywiście idąc w górę różnica jest już bardzo duża, na zasadzie przeskoku (mam OM20 i OM30 i porównanie do OM10). Igła posiada fabryczną osłonę.
Cena za całość, czyli wkładka (w pudełeczku), używana igła OM10, nowa igła OM5E) to 220 PLN + kw (lub odbiór osobisty we Wrocławiu).