..długi opis.. sorry ale nie mam weny by go edytować

Technics SL 1900, japoński Direct Drive Automatic, wkładka Ortofon SG10 (igła ‚10’-ka eliptyczna).
Zadbany, fajny stan, sprawny. U mnie w użytkowaniu, w drugim, a nawet trzecim zestawie. Obecnie likwiduję jeden tor, bo zbieram na opłatek, (wersja dla niewierzących i apostatów: już tylko na waciki).
Załączam fotografie.
Gramofon nie jest rzecz oczywista nowy. Należy o tym pamiętać. Co do ustawienia, nacisku, przeciwwagi.. kalibracji, to każdorazowo ustawiamy to przed rozpoczeciem użytkowania.
Jeśli to nowy dla nas sprzę i jest po transporcie czy nawet po przeniesieniu do innego pomieszczenia. Osobą nie czującym się pewnie w tej materii oczywiscie pomogę w tych czynnościami w miarę możliwości i zrozumienia tematu, choć wszystko jest na forum i ładnie poukładane.
Wkładka SG to odpowiednik Ortofona OD na rynek niemiecki, poprzednik serii Otofon OM. Igły wymienne, pasują wszystkie Orto OM czyli np: OMe10,20,.. aż do fine line i Shibaty. Bdb zamienniki ma w ofercie japońskie JICO. To tyle jeśli chciałoby się tę wkładkę wykorzystać. Zastana igła gra i jeszcze pogra (choć zwykle po kupnie igłę sie wymienia).
U mnie Technics chodził na wkładkach wielorakich.
Moje opinie z forum tutaj:
str 318 w wątku gramofon do 1500. Warto przeczytać.
a inne kolegów w dziale gramofony też w okolicach forum.
Plusy:
- no same!

- ładny i chwalony w niektórych kręgach za typowy Technicsowy design
- japoński oryginał bez cudów,
- kabel gramo RCA i widełki
- pokrywa oryginalna, zawiasy też (lekkie, dość typowe pęknięcia przy nich)
- wkładka tzw na początek całkiem fajna i rozwojowa pod względem upgrade wielu igieł
- cena (no widzę po ile obecnie chodzą)
Wady:
Drobiazgi, ale i wady:
- dwa pęknięcia przy zawiasach pokrywy(cza podkleić-mnie się nie chciało, bo klapa chodzi płynnie i blokuje się tak jak ma być po otwarciu, a dalej mi się nie chce ale mogę pokazać jak mam to zrobione w innych gramofonach) UWAGA! - już naprawiłem, poklejone i zabezpieczone, opis robiłem parę dni wcześniej po prostu/ detale na fotce/ robi i wygląda spoko, fajnie.
- prawdopodobnie odłamana końcówka widełek posadowienia ramienia, ale bez wpływu na pracę ramienia (plasticzek można dostać na north,pl, a chyba pasuje od większości widełek gramofonowych), To odłamanie jest niewidoczne i trudno je zauważyć ale informuję, że jest (nie przeszkadza to w graniu ani posuwie ramienia - dlatego nic z tym nie robiłem, choć miałem to w planie.
Można pytać co i jak, jakby co?
Można się targować. Nie muszę się zgodzić, ale może warto podjąć negocjacje.
Odbiór osobisty - możliwy odsłuch (woj. Śląskie pow zawierciański), Warszawa (bez odsłuchu) w ustalonym wcześniej terminie lub po trasie Kraków-Wawa expresówka bez odsłuchu i po przedpłacie bowiem nie wożę sprzętu w celach tylko okazowych.
Wysyłka kurierem - też możliwa. Sugeruję z ubezpieczeniem, bo jakoś nie jestem na tyle odważny by brać odpowiedzialność na siebie za ich fantazję w dostarczaniu paczek.
Odbiór osobisty rzecz jasna z kawą u mnie „w torze” i wedle części temu Płyto_Zbiru.
Zapraszam na PW.