Sherwood to firma z USA od lat 50 robiąca HiFi i sprzęt do stacji radiowych. Obecnie niestety zamiast HiFi robi z Koreańczykami urządzenia smart, na szczęście odtwarzacz jeszcze z dobrych czasów.
CDP oparty na DAC'ach 2 x TDA1540 ( jeden na kanał ), praprzodku wszystkich przetworników, we wszystkich źródłach opisywany jako bardzo dobry, dobrze brzmiący, muzykalny. Laser to CDM2 więc dużo mówić o nim nie trzeba. Na płycie brak elementów SMD, wszystko jakościowe elementy przewlekane. Ceramika i elektrolity.
Z moich prac:
- wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych na ( Elna Silmic, Nichicon Muse, Nichcicon Fine Gold, Sanyo Oscon )
- czyszczenie i regulacja CDM
- wymiana gniazd RCA na pozłacane
- zmiana stopnia analogowego na lampowy
W przypadku analogu lampowego:
- pracuje w układzie SRPP, na napięciu anodowym 150V co wykluczyło konieczność elewacji zasilania grzałek
- z pośród wielu lamp ( ECC81, 6N16B, 6021, ECC88 ) wybrałem 6N2P jako najlepiej brzmiące pod względem sceny i wokalu.
- u mnie na 3 wzmacniaczach brak przydźwięku przy głośności na max i pauzie ale aby wykluczyć go na wzmacniaczach z problemami zastosowałem filtr RC na zasilaniu anodowym oraz symetryzację grzania.
- aby wyeliminować efekt trzasku w głośnikach przy włączeniu i wyłączeniu zasilania użyłem przekaźnika na wyjściach, który włącza sygnał po 15 sekundach od wciśnięcia przycisku POWER oraz rozłącza wyjścia natychmiast po wyłączeniu CD
Przy konwersji na lampę nie szedłem w oszczędności których nie lubię i w środku znalazło się:
- zasilacz MuzgAudio z regulowanymi napięciami ( anodowe od 140 do 285 V jak i grzania od 3 do 13V )
- trafo toroidalne z uzwojeniami wtórnymi 200V i 6,3V
- dobrana para lamp
- kondensatory wyjściowe Mundorf Supreme
Brzmienie całości to najlepszy CD jaki zrobiłem. To zasługa budowy i konstrukcji samego urządzenia jak i przetwornika TDA1540. Trochę też moja oczywiście

Cena za całość to 1200 zł ( same elementy użyte do lampizacji plus recapp wyniosły około 750 zł )