[S] Pioneer PL-50L od PAWELCA :)

Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: [S] Pioneer PL-50L od PAWELCA :)

Post autor: darkman »

No wisiał od lutego. U Pawła takie schodzą już w zapowiedziach i nawet nie widzą światła forumowego. Kupić się da od strzału, gorzej ze sprzedażą. Liczy się ręka.

Parę lat jestem na forum i w tym czasie nic nie taniało. Dobra płyta za 90 dawniej, teraz kosztuje 260. Nie widzę powodu by z gramofonami miało być inaczej.
PL50 IIL (!) można było kupić u Pawła za 3600 ale to se już ne wrati, obecnie >5000.
varrol pisze:
12 lis 2022, 22:35
za 4tys :D
Za tyle, to Paweł obecnie może wypożyczyć narzędzia i "zrób se sam". :)
varrol pisze:
12 lis 2022, 22:35
czemu odkopujecie tematy
Bo reklamujemy kolegę. Warto.
Poza tym nie wszyscy na forum mają już Pioniery :lol: .. co się może nie zmienić, bo wchodzą teraz fajne Victory JVC w zapowiedziach.
Cena rzecz względna. Stać kupujesz. Nie stać. Stoisz w kolejce, a cena meandruje swoją drogą.
Gramofon, ot fajny wśród fajnych. Stygmatyzacja tej czy innej ceny nie jest mu potrzebna. Granica fetyszu to cienka linia.
Awatar użytkownika
varrol
Gramofon: Pioneer PL-71

Re: [S] Pioneer PL-50L od PAWELCA :)

Post autor: varrol »

Ceny sprzętu osiągają teraz absurdalne wartości - nie tylko gramofony - aczkolwiek mam wrażenie, że tak jak np. wzmacniacze drożały dość stabilnie, tak gramofony wystrzeliły w ostatnich latach podwajając ceny.

Nie do końca zgodzę się ze stwierdzeniem, że jak stać to się kupuje - do wydatków trzeba podchodzić z rozsądkiem - nie kupować czegoś co jest przewartościowane - a wszystko wskazuje na to, że mamy obecnie szczyt cenowy i możliwe, że czekają nas spadki - życie pokaże bo inflacja spadkom cen nie sprzyja, nawet jakby oferty zagraniczne byłī tańsze. Fakt faktem, że do niedawna można było co fajniejsze klocki kupować prawie w ciemnie, bo za pół roku i tak można było odsprzedać z zyskiem.

Dlatego też zażartowałem z odkopywaniem, bo taki gramofon w takiej cenie były teraz super okazją - zwłaszcza, że oryginalny fornir w PL50 nie do końca mi leży, a ten zmieniony, prezentuje się rewelacyjnie. Jakiś czas temu na sprzedaż był w czarnym fornirze - też piękna sztuka.

Wydaje mi się, że ok 4k za PL50 to nadal nie jest jakaś super niska cena - oczywiście mówimy o gramofonie bez wkładki i może wymagającym serwisu.
ODPOWIEDZ