PAWELEC POLECA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Re: PAWELEC POLECA

Post autor: Pawelec »

Dobre pytanie :think:. Historia tego ramienia wygląda następująco. Ramię SME 3012R w oryginale posiada "nóż" - łożysko osi poziomej wykonane z bardzo twardego tworzywa. Twarde prawie jak ebonit ale na szczęście nie kruszy się tak jak ebonit. Moim zdaniem przy dobry jego traktowaniu pracuje bardzo poprawnie ale jak wiemy w audio poszukiwacze jeszcze lepszego "bardzo dobrze" dokonują pewnych zmian by to osiągnąć. Japończycy w przeciwieństwie do Anglików w swoich ramionach o zbliżonej konstrukcji łożyska poziomego stosowali bardzo twarde "noże" ze stali węglowej często osadzane w jarzmie z kamieni szlachetnych. Dało to fantastyczny efekt ale było bardziej podatne na uszkodzenia (kruszenia, wyszczerbienia) np. podczas transportu. Widoczny na zdjęciach nóż wykonany został z odlewu utwardzonego brązu (kolor zbliżony do złotego) ale niestety efekt nie był zadowalający. Ładnie wyglądający "nóż" z tego stopu okazał się jednak za miękki i po pewnym czasie użytkowania powstały luzy a praca ramienia straciła płynność. Obecnie wymieniłem na kolejny egzemplarz zakupiony w Szwajcarii. Wygląda, że trafiony w dziesiątką. Stop twardy, świetnie wykonany. Niestety tani nie jest tani ale działa tak, że wart tej kasy. Spełnił to na czym nam najbardziej zależy mianowicie zaprowadził porządek w niskim paśmie. Bas jest teraz taki jak powinien być. Oczywiście są to różnice nie wszędzie i przez wszystkich słyszalne ;)
gyro4841 pisze:
wczoraj, 16:37
Na pewno uziemienie ramienia i stolika jest pewniejsze
to akurat nie ma tutaj żadnego znaczenia.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
gyro4841
Gramofon: Saba PSP 910

Post autor: gyro4841 »

Oki. Dziękuję Pawle za wyczerpująca odpowiedź. Tak jak podejrzewałem brąz z racji tego że jest miękkim materiałem na takie rzeczy średnio się nadaje, ostrze, tak jak piszesz szybko stało by się tępe.
Co do uziemienia... sam kiedyś dokręcałem ten kabelek do rurki ramienia poprzez łożysko z tego tworzywa.(Zapewne wiesz o co mi chodzi)..oj ile wtedy ciepłych słów to ramię usłyszało 😀. Teraz widząc tego typu łożysko (z metalu) tak bardzo bym się nie martwił tym "przeklętym kabelkiem" i tak przejście elektrycznie by było, więc "kabelek" byłby zbędny.
Marcinus

Post autor: Marcinus »

gyro4841 pisze:
wczoraj, 20:35
ostrze, tak jak piszesz szybko stało by się tępe
Nawet bardzo szybko. :(
ODPOWIEDZ