Pioneer pl 70
- PASJA-AUDIO
Pioneer pl 70
Witam.Poszukuje gramofonu Pioneer pl 70. Może ktoś ma na sprzedaż.Poprosze o informacje na priv.Leszek.
Pioneer pl 70 + Hana Sh, Kenwood dp 59l,,,Aurorasound Vida,klon audio note od misse,Sansui mr ,Sansui b 2103 , trioda 300 b ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80J)BL l 112,4412,tl 260,Martin Logan sl3,Diatone ds 200,, Pioneer cs 99
- Renia239
- Gramofon: Technics 1210 M5G
Re: Pioneer pl 70
Widziałem dziś na OLX https://www.olx.pl/d/oferta/pioneer-pl7 ... 09fwE.html i nawet na 230 VPASJA-AUDIO pisze: ↑21 sty 2025, 21:29Witam.Poszukuje gramofonu Pioneer pl 70. Może ktoś ma na sprzedaż.Poprosze o informacje na priv.Leszek.
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sprzedawca ma kilka egzemplarzy, co jest ciekawe samo w sobie.
Zachwala się że to gramki od Cannon, a to forumowicz, do znalezienia na giełdzie.
Zachwala się że to gramki od Cannon, a to forumowicz, do znalezienia na giełdzie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Według mnie to dwa różne egzemplarze (kolorystyka plinty) od tego samego sprzedawcy - jak już wyżej wspomniał Wojtek
Edit: ten sam , w sensie model... Dopiero skumałem o co ci chodzi.... Sorry amrowek za bezsensowne wtrącenie.analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
W jednym zasilanie przerobione na 230v, inne ramie tez. Moze dlatego ta roznica.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Mogą się różnić odcieniem w oryginale (mój jest raczej z tych nieco jaśniejszych jak ten droższy i Se chwalę). Tu oba raczej mają oryginalny fornir, poza tym pokrywa z owalem też oryginalna. Fajna, dla mnie to było ważne, ale oczywiście dorabiana też daje radę i jakoś nie odbiega estetyką (kilka dorabianych widziałem też "z buta" u kolegów).
Gość też wystawia rułky ramienne, choć dość wysilone cenowo.. no ale tanio to już było.. pamiętam

Co do gumy twardniejacej na plastik to tylko potwierdzam. Ostatnio z Jaculkiem łamaliśmy taką idlerową po przemianie w plastik, normalnie nie do wiary gdy mi Jacek pokazał. Zachowałem dla potomnych (to z magnetofonu akurat).
- PASJA-AUDIO
Mam Denon dp 59L,i czy ten Pioneer pl 70 I lub ll z 12"" ramieniem ,to krok w stronę lepszego brzmienia? Wkładka Hana SH,pre to Aurorasound Vida prima.Tor audio to lampowy 300 b i goodmansy axiom 80,,zamiennie z Sansui b 2103, z Jbl-l 112,tl 260,4412,diatone,dsc2000,Martin Logan sl -3.
Pioneer pl 70 + Hana Sh, Kenwood dp 59l,,,Aurorasound Vida,klon audio note od misse,Sansui mr ,Sansui b 2103 , trioda 300 b ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80J)BL l 112,4412,tl 260,Martin Logan sl3,Diatone ds 200,, Pioneer cs 99
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Tak dawno słuchałem kiedyś tych Denonów, że nie odważył bym się na jednoznaczną ocenę. Jeno mogę powiedzieć z pewnością, że obaj znani mi posiadacze tych gramofonów przeszli drogą wymian z tej aktywnej technologi na "mechaniczną" z pewnością bezpieczniejszą w użytkowaniu jeśli chodzi o trwałość. Kiedyś mi się gdzieś przewinęły wpisy jakiegoś forumowicza któremu w Denonie popaliły się bodaj cewki właśnie.
Nie żebym Cię straszył bo każde urządzenie co jakiś czas powinno trafić na przegląd gdzie starzejące się elementy zostaną wymienione i można je użytkować do grobowej deski.
Nie żebym Cię straszył bo każde urządzenie co jakiś czas powinno trafić na przegląd gdzie starzejące się elementy zostaną wymienione i można je użytkować do grobowej deski.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- darkman
- Kontakt:
Ramię 12" to niewątpliwa przewaga nie do przecenienia i przy współudziale kompletu ciężarków przeciwwagi praktycznie pod każdą wkładkę wraz z ciężkimi SPU w budzie. Poza tym co kto lubi, bo to całkiem różne konstrukcje. Z moich doświadczeń elektro dumping Denona bywa zawodny, ale jeśli pracuje u kolegi poprawnie, no to OK jak na razie.
Generalnie mając ww Denona, to pewnie bym się zastanawiał czy zmieniać cokolwiek. Jednak przy posiadanym torze (Twoim) w mojej opinii lepiej da się wykorzystać jego potencjał. Oczywiście jakość komponentów przekłada się na realizację brzmienia, jednak czym sprzęt w lepszej klasie tym te różnice są mniej spektakularne.
Generalnie mając ww Denona, to pewnie bym się zastanawiał czy zmieniać cokolwiek. Jednak przy posiadanym torze (Twoim) w mojej opinii lepiej da się wykorzystać jego potencjał. Oczywiście jakość komponentów przekłada się na realizację brzmienia, jednak czym sprzęt w lepszej klasie tym te różnice są mniej spektakularne.
- PASJA-AUDIO
Dziękuję za odpowiedzi,wiem że najlepiej samemu odsluchać dany gramofon u siebie,ale kto ci przyjedzie z gramofonami ?Studio odsłuchowe też akustycznie dobrze przystosowane. Słychać każdą zmianę,nawet jak sprzęt włączam i po ok 2 h.jak się rozgrzeje to się wszystko otwiera i jakie barwy?. Chcę jeszcze z wynyli wycisnąć co się da,za rozsądną kwotę ( do 10 kzł gramiak). Dlatego chcę zasięgnąć opinii doświadczonych kolegów.Przemek też mi mówił,że ten Pioneer pl 70,to krok do przodu..
- darkman
- Kontakt:
No jeśli napiszesz gdzie trzeba przyjechać, to kto wie? Bo może operacja jest o wiele prostsza niż się wydaje.
Pewnie to kwestia dogadania. Zwykle u rekomendowanych sprzedawców masz gwarancję rozruchową i prawo wyboru jeśli sprzętów jest kilka. Jedziesz, oglądasz, słuchasz. Jeśli jesteś na tak to dogadujesz temat i zabierasz sprzęt.
Studia to trudno oczekiwać, bo łatwo nie jest ale tytułem sprzętu odsłuchowego dobrej klasy i w wyborze bezpośrednim to jest to całkiem możliwe.
Pewnie to kwestia dogadania. Zwykle u rekomendowanych sprzedawców masz gwarancję rozruchową i prawo wyboru jeśli sprzętów jest kilka. Jedziesz, oglądasz, słuchasz. Jeśli jesteś na tak to dogadujesz temat i zabierasz sprzęt.
Studia to trudno oczekiwać, bo łatwo nie jest ale tytułem sprzętu odsłuchowego dobrej klasy i w wyborze bezpośrednim to jest to całkiem możliwe.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaki Przemek? Ten sprzedawca?
A co ma mówić o jednym z droższych gramofonów w jego ofercie?

Po mojemu to bardziej krok w bok. Inne podejście konstrukcyjne, ale klasa z grubsza ta sama. Podobnie jak Piterski, ciężko mi jednoznacznie wskazać co "zagra lepiej" i z czym, tym bardziej że to "zagra lepiej" to mocno enigmatyczne i szerokie pojęcie (które ja uwielbiam w dyskusjach o upgrade

Jak chcesz na poważnie myśleć o next level to pomyśl o konstrukcji opartej o dobry niezależny napęd i do tego podstawki na ramiona (2-3).
Wstawisz sobie co chcesz, a w razie potrzeby możesz wymienić czy odsprzedać, a serce zostanie to samo.
A przecież napędów raczej nikt nie słucha

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- PASJA-AUDIO
,,Jak chcesz na poważnie myśleć o next level to pomyśl o konstrukcji opartej o dobry niezależny napęd i do tego podstawki na ramiona (2-3).,, cytat Wojtek.
A na jakie koszty powinienem się przygotować w w/w przypadkuJakieś przykłady możesz podać?.Wtedy poczekam i dozbieram więcej kasy i dopiero kupię.Z góry dziękuję.
A na jakie koszty powinienem się przygotować w w/w przypadkuJakieś przykłady możesz podać?.Wtedy poczekam i dozbieram więcej kasy i dopiero kupię.Z góry dziękuję.
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Ja jestem podobnego zdania co Przemek. Zdecydowany krok do przodu. I będzie to słychać o ile będziemy dbać o szczegóły ustawień Pioneera. Użycie określenia zdecydowanie jest skierowane do osób, które mają za sobą kilka etapów sprzętowych i nie traktują takich zmian jak przesiadka z Passata do Porsche. Ramię Pioneera jest zdecydowanie lepsze od ramienia Denona i to jest element dodany do możliwości wykorzystania wkładki zwłaszcza bardziej zaawansowanej.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio