Rurkę ramienia do Duala 701

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

eenneell pisze:półkoszyczek w 701 jest taki sam jak w 12xx więc reszta prawdopodobnie też :?: :(
Ja bym tak nie obstawiał. Półkosze to półkosze, a reszta to reszta, choć oczywiście może i być recht.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

Wojtek pisze:Ja bym tak nie obstawiał.
i nie obstawiaj :idea: chodzi bardziej o "kierunek" , a nie "tip/topową radę :(
Przecież chłop nie jest Idiotą i jak coś będzie "wychaczał" to zawsze może dopytać mailowo/telefonicznie...
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Rurkę ramienia do Duala 701

Post autor: Ukaniu »

W celach poglądowych wklejam zdjęcia otworów w rurce ramienia.
Dawca musi mieć je niestety identycznie :!:
Załączniki
biedna plinta
biedna plinta
Dziurki od zawiasu
Dziurki od zawiasu
dziurka od hedszela do zatrzasku
dziurka od hedszela do zatrzasku
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
chrzan49

Post autor: chrzan49 »

Siedzę w Dualach od lat i w żadnym sprzęcie nie wszedłem na tyle min.Z pozoru modele wygladają na identyczne ale jak porównasz części ori to widać spore różnice.Inne rurki ramion(długość ,grubość ,otwory),przeciwwagi ,talerze .
Oznacza to że można dobrać coś podchodzącego ale trzeba mieć wzór.
Najbardziej mnie cieszy gdy czytam:Kupię przeciwwagę bez podania wagi.A były od 50 do 115 gramów .Nie wspominam o średnicy otworu.Przelotowa czy nie?
Jak widać wiele pytań bez odpowiedzi często.
Pozdrawiam
T
eenneell

chrzan49 pisze:Siedzę w Dualach od lat i w żadnym sprzęcie nie wszedłem na tyle min.Z pozoru modele wygladają na identyczne ale jak porównasz części ori to widać spore różnice.Inne rurki ramion(długość ,grubość ,otwory),przeciwwagi ,talerze .
Powiemkróto;
Troszkę chrzanisz :(
Moje doświadczenia z dualowskich "rurek" ramion mówią jedno: wszystkie mają takie samo FI " szwaby za leniwe żeby co chwilę coś zmieniać :(
A rurkę do ramienia dualowskiego supercienkościenną pozyskać można z anteny (teleskopowej) z telewizorów SONY z lat 80/może 90-tych...
Awatar użytkownika
przegub

Post autor: przegub »

Tomasz i Wojtek mają rację mówiąc, że nie było standardowej rurki w gramofonach Duala. Faktycznie były różne średnice, długości i sposoby ich zapinania do podstawy :) Same talerze były w 3? średnicach, no przynajmniej tyle spotkałem, więc już mamy przynajmniej 3 długości rurek.
Dual 1249, 601, 506, 504
Telefunken S 900
eenneell

przegub pisze: długości i sposoby ich zapinania do podstawy
tak
przegub pisze:Faktycznie były różne średnice
Mocowamie koszyka i fi 7mm w 12XX i ULM są takie same.
Być może były wyjątki .
chrzan49

Post autor: chrzan49 »

Były,były drogi Kolego eeneeel i warto nieco kultury zachować w wypowiedziach bo jeszcze mało wiesz.
Tomasz
Awatar użytkownika
przegub

Post autor: przegub »

eenneell pisze:Mocowamie koszyka i fi 7mm w 12XX i ULM są takie same.
Mocowanie koszyka prawdopodobnie w zdecydowanej większości typów będzie jednakowe, mocowanie do podstawy już nie, średnica w tych przypadkach owszem może się zgadzać, ale jak kojarzę dotyczy to tylko "nowszej" części serii 12xx, bo idlery miały ciut cieńszą rurkę, a ULM ma owszem taką samą średnicę natomiast rurka ma cieńsze ścianki, bo taki wymóg małej masy ramienia którą trzeba uzyskać przy większej niż w 12xx długości ramienia.

Także słusznym jest podejście polegające na poszukiwaniu podzespołów w bliźniaczych modelach, bowiem możliwych kombinacji zestawień części w Dualu jest skolko godno i dzięki tym możliwościom mieszania Dual uzyskiwał coraz to nowsze modele gramofonów, z których niektóre były - jak się później okazało - modelami kultowymi.

Firma Dual i jej gramofony to temat amazonka z wieloma zakrętami i odstępstwami od reguły. Odstępstwo pierwsze z brzegu, to 1249 i jego jedyna w swoim rodzaju regulacja antyskatingu, nie powtórzona, jak kojarzę, już nigdy i nigdzie w żadnym innym modelu ;)
Dual 1249, 601, 506, 504
Telefunken S 900
eenneell

j
przegub pisze: Firma Dual i jej gramofony to temat amazonka z wieloma zakrętami i odstępstwami od reguły
Niemiecki system :)
Np w Dualu 1254 stosowano paski które różniły się długością :!:
Konkludując: prawie takie same- to to"prawie" robi różnicę ;)
A otwory w rurce 701 są inne niż w 12xx... i ULM-ach (tych które poznałem)
chrzan49 pisze:Tomasz
Wiesz Tomasz?
Ty to masz...
...szybką i ciętą ripostę :)
Łukasz
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Ja chyba zaryzykuje i kupie ramie od 601. Wszystko wygląda podobnie, produkcja równoległa - zobaczymy. W czasie moich poszukiwań przewertowałem dużo zdjęc, opisów i pomacałem rurek. Zawsze są jakieś problemy, jak np podbne jest mocowanie do zawiasu to okazuje się że nie ma dziurki na plastik od zatrzasku.
W międzyczasie stałem się posiadaczem kolejnej 701 :) a ostatnio kupiona z All. 721 stoi jeszcze w uchwycie serwisowym (który w końcu poprawiłem) i kończe ją wyprowadzać na ludzi. Ile by mi tych gramofonów przez ręce nie przeszło to niestety więcej lub mniej zrobić trzeba - lata swoje mają.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Paczka od Dualfreda doszła i mogę potwierdzić, że sama rurka od 601 jest identyczna. Podobny jest nawet kawałek zawiasu ale plastikowy.
Kupiłem też na zapas ramie do 721 i zawias z łożyskami. Jestem lżejszy o 100 eur ale zadowolony.
Paczka szła tydzień, części nowe i ładne.
eenneell

Ukaniu pisze:że sama rurka od 601 jest identyczna.
a nie mówiłem? :D
przegub pisze:Same talerze były w 3? średnicach, no przynajmniej tyle spotkałem, więc już mamy przynajmniej 3 długości rurek.
Średnica talerza nie ma nic wspólnego z długością ramienia! :mrgreen:
ODPOWIEDZ