Hej. Niestety moja obecna igła (Zafira) padła - odłamała się końcówka - a bardzo ją lubiłem (zaawansowany szlif to zaawansowany szlif, bez dyskusji). W związku z tym poszukuję jakiegoś zamiennika tego samego rodzaju.
Zapraszam!
Igła typu micro / super elliptical do GP400 MKIII
-
- Gramofon: Technics SL-1600 MKI
-
- Administrator
Re: Igła typu micro / super elliptical do GP400 MKIII
Jesteś w ogóle pewien że ta igła "HE" od Zafiry (jeśli to w ogóle była ta) to było coś lepszego od zwykłego eliptyka?
Z tego co kiedyś widziałem - nadal da się je znaleźć na eBay.
Z tego co kiedyś widziałem - nadal da się je znaleźć na eBay.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak jest Wojtku:

W międzyczasie zamówiłem nowego Goldringa E3 w ramach najtańszej obecnie alternatywy (nowej).
Na Allegro jest 6394, to chyba zwykły eliptyk, nie jest napisane (STEREO)DIAMANT HYPER ELIPTIQUE replacement pour GP420III 6395

W międzyczasie zamówiłem nowego Goldringa E3 w ramach najtańszej obecnie alternatywy (nowej).
-
- Administrator
Trochę bez sensu, ale OK.godzinilla pisze: ↑29 sty 2025, 15:32W międzyczasie zamówiłem nowego Goldringa E3 w ramach najtańszej obecnie alternatywy (nowej).
Tu masz eliptyki i SASa, jeśli ma być lepiej - https://www.dacapoaudio.com/4500-Philip ... K-III.html
Inne opcje to albo szukanie innych leżaków magazynowych (choć nie kojarzę innych "HE" niż ta Zafira) albo oryginalne igły.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A czemu bez sensu?Wojtek pisze: ↑29 sty 2025, 15:47Trochę bez sensu, ale OK.godzinilla pisze: ↑29 sty 2025, 15:32W międzyczasie zamówiłem nowego Goldringa E3 w ramach najtańszej obecnie alternatywy (nowej).
Edit:
Dobra, doczytałem sobie. Długo nie byłem w temacie i teraz po przeczytaniu przypomniałem sobie w czym rzecz

Jeśli nie AT/Goldring, to może Ortofon Blue?
Trochę nie mam teraz funduszu na super drogie wkładki/igły, więc ostatecznie kupię sobie tego stocka Zafirę z Allegro za 139 złotych, może nie będzie tragedii

-
- Administrator
Bo zamiast dozbierać do jakiejś fajnej igły lepszej wkładki przepalasz kasę na jakieś skoki w dół

Odpowiednik.godzinilla pisze: ↑29 sty 2025, 16:22To ta E3 to będzie odpowiednik VM95E/EN, czy coś pomiędzy nimi a ML?
Ależ nie musi być super drogo, ale z drugiej strony pytasz o Ortofon 2M Blue, a to już 8 stówek...

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Bo nie ma z czego grać

Używane można dostać taniej

Mniejsza o to, na razie kupiłem sobie po kosztach VM95E oraz Ortofona 2M Red.
Jednak poszukiwania lepszej igły do GP400 MKIII nadal aktualne, zapraszam jak się komuś coś trafi