Kupię gramofon (mazowieckie)

ODPOWIEDZ
@lex

Kupię gramofon (mazowieckie)

Post autor: @lex »

Się ma!
Rozważam zakup gramofonu na start (będzie to mój pierwszy gramofon). Muzyki słucham od dawna, jednak z płyt CD. Posiadam 2 zestawy stereo.
Jakiej muzyki słucham? Dobrze nagranej :) Jazz starszy i współczesny, muzyka filmowa.

Raczej skłaniam się ku napędowi Direct Drive (tajniki wymiany pasków nie są mi jeszcze znane). Chętnie pół lub pełny automat. Kolor w zasadzie dowolny (nie chcę się zawężać na początek).
Chętnie odbiór osobisty w Warszawie i okolicach (w promieniu do 100km), z możliwością zapoznania się ze sprzętem i chwili odsłuchu.

Zastanawiam się też nad zakupem nowego, np. Denon z serii DP (29/300/400) lub Audio-Technica AT-LP120X. Doradźcie, proszę, czy warto. Od starszych sprzętów nie stronię, jeden ze wzmacniaczy to poczciwy Luxman, zaś ze wszystkch moich odtwarzacy płyt kompaktowych najbardziej niezawodnym okazuje się leciwy NAD (jeszcze na czerwonym podświetleniu i z kwadratowymi przyciskami). Jednak lubię, kiedy wszystko jest sprawne i na swoim miejscu.

Zatem budżet w okolicach 1.000-1.500 zł. Jak będzie coś fajnego taniej, też nie pogardzę :)

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Przyjemnych odsłuchów!
Alex :)
ODPOWIEDZ