EDIT: Temat amplitunera już rozwiązany, kupiłem wzmacniacz Onkyo 8450 i do niego chciałbym dobrać kolumny.
Starsze wiadomości zostawiam w niezmienionym stanie.
Wstępnie ten temat pojawił się w dziale wzmacniacze ale zasugerowano mi że zmiana kolumn będzie najrozsądniejszym wyjściem na poprawę brzmienia w dolnych zakresach więc jestem tutaj

Mój zestaw:
Gramofon Onkyo CP 1116A
Wzmacniacz- Amplituner Onkyo RZ800
Kolumny- Boston acustic A360 na froncie + (satelity Boston Acustic + centralny BA i Sub BA ale to nieważne bo chodzi mi teraz o dźwięk w stereo).
Muzyka bardzo różna głownie lata 70 (rock i czarny soul/funky) i filmowa ale czasem też zapodam elektroniczną np. Jarre a czasem Rap z lat 90/00 więc basu dużo. Generalnie przekrojowo poza discopolo i aktualnym popem.
Lubię barwę ciepłą głęboką ale dynamiczną.
Zestaw grający mam od kilku lat i do niedawna nic w nim nie zmieniałem dopóki nie zacząłem grzebać ze zmianą wkładki.
Miesiąc temu wymieniłem wkładkę Dual DMS 242E na Shure M95 z igłą HiTrack w oryginale (zakup dzięki Wojtkowi) i płyty teraz nabrały rumieńców, dźwięki nabrały głębi, bas wyrazistości a gitary bębny i organy hammonda brzmią naprawdę fajnie ciepło i głęboko ale dźwięk nie jest zamulony.
Odsłuch z CD lub Spotify nadal nie do końca mi odpowiada nie ma tej głębi którą dała fajna wkładka z dobrą igłą zwłaszcza na niskiej głośności. W dalszym ciągu przy słuchaniu zwłaszcza cicho brakuje mi głębi i mocy.
Generalnie ten zestaw od początku na niskiej głośności brzmiał co najwyżej średnio.
Nie wiem czy brakuje mi mocy w amplitunerze do napędzenia moich kolumn (dziwne bo RZ800 trochę jej ma) czy po prostu średni tandem z tego?
Rozważałem dołożenie do mojego amplitunera wzmacniacza lub końcówki mocy dodatkowo ale w dziale wzmacniacze zasugerowano że większy efekt da zmiana kolumn.
Teraz do rzeczy: chciałbym wymienic same fronty. Sub i centralny z czasem też ale w dalszej kolejności.
Jak pisałem lubię brzmienie ciepłe z niskoschodzacym basem miękkim ale jednocześnie dynamicznym i żeby nie zgubił zupełnie środka i góry.
Zakładam że za moje fronty dostałbym ok 1000 i dorzucił bym ze 2000 . Chciałbym kupić używki. Budżet nie jest sztywny ale nie chciałbym przekroczyć o kolejny tysiąc.
Jak kupowałem moje Bostony to myślałem o dali sensor 7 ale nie było mnie stać wtedy. Teraz dałbym radę kupić używki ale nie wiem czy zmiana będzie wystarczająco duża.
Ważna sprawa, często słucham dość cicho i chciałbym żeby sprzęt grał ciekawie od niskich głośności.
Czytałem gdzieś że onkyo brzmi ładnie z kolanami klipach i że ta marka gra ciepło ale jestem laikiem sprzętowym dlatego proszę o pomoc.