Dobór głośników do Marantz 2270
-
- Gramofon: Yamaha GT-2000L
Dobór głośników do Marantz 2270
Witam,
mam prośbę o pomoc w doborze kolumn do zestawu Marantz 2270 + Technics SL-5300. Pomieszczenie salon z aneksem kuchennym ok30 m2. Budżet ok 4tys, muzyka rock, jazz. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
mam prośbę o pomoc w doborze kolumn do zestawu Marantz 2270 + Technics SL-5300. Pomieszczenie salon z aneksem kuchennym ok30 m2. Budżet ok 4tys, muzyka rock, jazz. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Dobór głośników do Marantz 2270
Podłogówki się zmieszczą?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A masz jakieś preferencje? To maja być nowe do 4 tysi? Czy używki wchodzą w grę? Zresztą w obu sytuacjach kolumn do wyboru będzie zatrzęsienie...
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
-
Lubię ciepłe brzmienie i wyraźnym dynamicznym basem, myślałem raczej o używkach z lat 70,80. Kolumny muszą stać blisko ściany max 10 cm od niej.
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Mam Marantz 2245 do tego miałem podłączone kolumny Marantz Prestige 1230. Przedni basrefleks. Pokój 30 m2 nagłośnią spokojnie.
W moim odczuciu zgrywają się bardzo dobrze. Gdybyś nie miał daleko, zapraszam, to kolejne doświadczenie od słuchowe. Jeszcze z tej serii istnieją 2 niższe modele, ale może to dobry kierunek poszukiwań.
Ja mieszkam w Poznaniu.
W moim odczuciu zgrywają się bardzo dobrze. Gdybyś nie miał daleko, zapraszam, to kolejne doświadczenie od słuchowe. Jeszcze z tej serii istnieją 2 niższe modele, ale może to dobry kierunek poszukiwań.
Ja mieszkam w Poznaniu.
-
Dzięki za zaproszenie, jestem z podlaskiego i mam do Ciebie ponad 500 km trochę za daleko. Poszukam na portalach aukcyjnych może znajdę kogoś kto mieszka bliżej i będzie możliwy odsłuch.konrads0 pisze: ↑24 sie 2022, 13:14Mam Marantz 2245 do tego miałem podłączone kolumny Marantz Prestige 1230. Przedni basrefleks. Pokój 30 m2 nagłośnią spokojnie.
Ja mieszkam w Poznaniu.
- Cichy5000
- Gramofon: Technics SL-1610MK2
Ja może nie pomogę bo nie słyszałem Marantza ale jak będziesz przypadkiem w Olsztynie to możesz posłuchać dwóch różnych kolumn co może Ci coś ułatwi w wyborze... zapraszam.
Sony PS-X4, 205ED B-SAS od Jico,
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3
-
Przy funduszach pod 4 tysie możesz myśleć o używkach zdecydowanie młodszych. Od lat 70 czy nawet 80 trochę się zmieniło w budowie kolumn, co prawda nie są to jakieś wielkie innowacje ale cyfryzacja audio sporo zmieniła. W tym budżecie jest tyle używek po 2010 roku, naprawdę wyśmienitych i wyglądających przystępniej... Wiesz kupowanie vintage jest dobre jak budżet niewielki albo szukasz jakiś "legend". Dzisiejsze "pierdzirurki" w wielu przypadkach potrafią naprawdę dobrze zagrać pomimo "wąskich rozmiarów". To trochę jest tak, że dzisiaj człowiek w domu może mieć sprzęt pomiarowy potrafiący więcej powiedzieć o kolumnach niż w latach 70 czy 80 miały potężne firmy... Nie twierdzę, że wtedy nie potrafiono zrobić dobrych kolumn, bo to nieprawda ale założenia były inne i napewno mniejsze możliwości. Dzisiaj poprostu lepiej wiemy dlaczego głośnik o budowie takiej a takiej, gra tak a tak i precyzyjniej możemy modelować brzmienie kolumny. Poza tym czy głośniki w budzie mają razem po 50 lat czy 5 też ma jakieś znaczenie...Andriko pisze: Lubię ciepłe brzmienie i wyraźnym dynamicznym basem, myślałem raczej o używkach z lat 70,80. Kolumny muszą stać blisko ściany max 10 cm od niej.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
Możliwe , że będę w Twoich okolicach jak mi się uda odezwę się wcześniej na priv, dzięki
Kilku moich znajomych sugerowało mi żeby skupić się na kolumnach z epoki, na forum też czytałem sporo dobrych opinii o takich głośnikach, stąd moje poszukiwania w tym kierunku. Jak masz jakiś pomysł na nowsze kolumny do tego Marantza daj znać będę wdzięczny.Arkadyo pisze: ↑24 sie 2022, 21:14Przy funduszach pod 4 tysie możesz myśleć o używkach zdecydowanie młodszych. Od lat 70 czy nawet 80 trochę się zmieniło w budowie kolumn, co prawda nie są to jakieś wielkie innowacje ale cyfryzacja audio sporo zmieniła. W tym budżecie jest tyle używek po 2010 roku, naprawdę wyśmienitych i wyglądających przystępniej... Wiesz kupowanie vintage jest dobre jak budżet niewielki albo szukasz jakiś "legend". Dzisiejsze "pierdzirurki" w wielu przypadkach potrafią naprawdę dobrze zagrać pomimo "wąskich rozmiarów". To trochę jest tak, że dzisiaj człowiek w domu może mieć sprzęt pomiarowy potrafiący więcej powiedzieć o kolumnach niż w latach 70 czy 80 miały potężne firmy... Nie twierdzę, że wtedy nie potrafiono zrobić dobrych kolumn, bo to nieprawda ale założenia były inne i napewno mniejsze możliwości. Dzisiaj poprostu lepiej wiemy dlaczego głośnik o budowie takiej a takiej, gra tak a tak i precyzyjniej możemy modelować brzmienie kolumny. Poza tym czy głośniki w budzie mają razem po 50 lat czy 5 też ma jakieś znaczenie...Andriko pisze: Lubię ciepłe brzmienie i wyraźnym dynamicznym basem, myślałem raczej o używkach z lat 70,80. Kolumny muszą stać blisko ściany max 10 cm od niej.
-
Postaraj sie posłuchać przed zakupem z konkretną elektroniką bo w tej kasie jest spory wybór brzmienia i jedne moze pasować duzo bardziej niz drugie. Polecę tobie różne szkoły grania w dobrej relacji cena/jakość
B&W DM 603 S3
Avance Epsilon 910 Mk2
Dynaudio Audience 42 lub 52
Elac FS 58
Epos Epic 5
Focal Chorus 807V
KEF iQ7
Paradigm Monitor 7 v.5
ProAc Tabletce 2000
A w budżet wejdą jeszcze wyższe serie... Jest tego zatrzęsienie w tej kasie. Naprawdę ciężko wskazać co lepsze.
B&W DM 603 S3
Avance Epsilon 910 Mk2
Dynaudio Audience 42 lub 52
Elac FS 58
Epos Epic 5
Focal Chorus 807V
KEF iQ7
Paradigm Monitor 7 v.5
ProAc Tabletce 2000
A w budżet wejdą jeszcze wyższe serie... Jest tego zatrzęsienie w tej kasie. Naprawdę ciężko wskazać co lepsze.
-
Pamietaj, ze pierwsze zakupy rzadko kiedy zostają na dłużej - jak wciągnie to zaczynasz żonglować sprzetem. Często sporo róznych klocków trzeba przewalic przez dom zeby wiedzieć czego sie chce i co dobrze zarezonuje w danym pomieszczeniu. Ważne żeby kupowac cos co sie potem ławo odsprzeda bez znacznej straty. I miej w uwadze, ze dzisiaj kupisz kolumny używki bardzo przyzwoite poniżej tysiaca złotych. Czasem wystarczy poprawić tłumienie zmienić kondensatory na lepsze i mamy bardzo dobre granie w niewielkiej kasie.
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
podepnę się z jednym pytaniem; a jakie polecisz modele do takiej modyfikacji ? szukam większych/mocniejszych skrzynek do pomieszczenia 25m2 z możliwym otwartym zadaszonym tarasem 18m2. Planowane imprezowanie, ale budżet mocno ograniczony. Wymiane kondów i tłumienie ogarniam. z góry dziękuję za pomoc.
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
-
Mission M-33
Mirage FRX-Three
Magnat Vintage 120
KEF Cresta 30
JPW 203
JBL LX-2004
Jamo KUF-855
Eltax Symphony 8.2
Mirage FRX-Three
Magnat Vintage 120
KEF Cresta 30
JPW 203
JBL LX-2004
Jamo KUF-855
Eltax Symphony 8.2
-
Ostatnio robiłem Wharfedale Diamond 9.5 - bardzo fajne po tłumieniu i wymianie kondów a kupiłem je za 6 stówek.
Co prawda 88 db skuteczności ale grają w kawalerce 20m plus otwarta kuchnia i sąsiedzi sie skarżyli
Co prawda 88 db skuteczności ale grają w kawalerce 20m plus otwarta kuchnia i sąsiedzi sie skarżyli