Jakie kolumny do 300 zł?
-
Re: Jakie kolumny do 300zł?
ok czyli nie ma zasady, że 3 śmigają lepiej niż 2
faktycznie nie pomyślałem o tym, że można je położyć, ale czy to nie będzie źle działać na głośnik?
faktycznie nie pomyślałem o tym, że można je położyć, ale czy to nie będzie źle działać na głośnik?
- Reymont
aj tam od razu hejtem, czasy są burzliwe po prostu69tnt69 pisze:przepraszam chłopaki, nie chciałem urazić, ale poleciało takich hejtem, że głowa mała

-
Jakie kolumny do 300zł?
Nie. Jesli je polozysz zwroc uwage na to aby plyta czolowa kolumny byla rowno z czolem szafy, regalu czy komody. Jesli bedzie cofnieta moze wplynac to na swobodny przeplyw dzwieku. Odbicia i nakladanie sie tych fal znieksztalca fale glowne. No i wysokotonowy na wysokosci ucha siedzacego sluchacza. Jesli to mozliwe...69tnt69 pisze:faktycznie nie pomyślałem o tym, że można je położyć, ale czy to nie będzie źle działać na głośnik?
-
Możesz na priv napisać o co chodzi bo totalnie nic nie rozumiemNie. Jesli je polozysz zwroc uwage na to aby plyta czolowa kolumny byla rowno z czolem szafy, regalu czy komody. Jesli bedzie cofnieta moze wplynac to na swobodny przeplyw dzwieku. Odbicia i nakladanie sie tych fal znieksztalca fale glowne. No i wysokotonowy na wysokosci ucha siedzacego sluchacza. Jesli to mozliwe...

-
- Gramofon: Grunding PS-30
Jakie kolumny do 300zł?
Witam
Zarejestrowałem się na forum przede wszystkim aby uzyskać porady właśnie odnośnie zakupu głośników (w przyszłości może też innych podzespołów, jak finanse pozwolą). Mój sprzęt jest skromny i jest to wzmacniacz Technics SU-610 oraz gramofon Reelop-1000. Słucham głownie szeroko pojętego rocka (Archive, The Killers, Muse), elektroniki (Unkle, Burial, Moderat, Justice) oraz muzyki filmowej (Hans Zimmer). Jak w wątku poszukuję głośników w okolicy 300-350zł, ale muszą spełniać kilka dodatkowych kryteriów, takich jak:
-oczywisćie muszą pasować do mojego wzmacniacza,
-jako że posiadam standy, muszą to być monitory o maksymalnej wysokości do ok.40cm
Po przejżeniu całego wątku wybrałem kilka modeli które są tu najczęściej polecane i aktualnie dostępne na allegro:
-Canton GLE50
-Canton LE350
-Wharfedale Denton 2
-Canton Fonum 250
-Canton Karat 20
-Heco PSM 800
-Canton Quinto 510
Najczęściej polecane z wyżej wymieniony są Cantony GLE50 i mówiąc najbardzeij mi odpowiadają cenowo, wizualnie i chyba również idelanie by pasowały mocowo do mojego wzmacnicza.
Bardzo proszę o poradę co wybrać z wymienionych głośników, chyba że jest coś lepszego aktualnie na Allegro.
Z góry dziękuję
Zarejestrowałem się na forum przede wszystkim aby uzyskać porady właśnie odnośnie zakupu głośników (w przyszłości może też innych podzespołów, jak finanse pozwolą). Mój sprzęt jest skromny i jest to wzmacniacz Technics SU-610 oraz gramofon Reelop-1000. Słucham głownie szeroko pojętego rocka (Archive, The Killers, Muse), elektroniki (Unkle, Burial, Moderat, Justice) oraz muzyki filmowej (Hans Zimmer). Jak w wątku poszukuję głośników w okolicy 300-350zł, ale muszą spełniać kilka dodatkowych kryteriów, takich jak:
-oczywisćie muszą pasować do mojego wzmacniacza,
-jako że posiadam standy, muszą to być monitory o maksymalnej wysokości do ok.40cm
Po przejżeniu całego wątku wybrałem kilka modeli które są tu najczęściej polecane i aktualnie dostępne na allegro:
-Canton GLE50
-Canton LE350
-Wharfedale Denton 2
-Canton Fonum 250
-Canton Karat 20
-Heco PSM 800
-Canton Quinto 510
Najczęściej polecane z wyżej wymieniony są Cantony GLE50 i mówiąc najbardzeij mi odpowiadają cenowo, wizualnie i chyba również idelanie by pasowały mocowo do mojego wzmacnicza.
Bardzo proszę o poradę co wybrać z wymienionych głośników, chyba że jest coś lepszego aktualnie na Allegro.
Z góry dziękuję
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakie kolumny do 300zł?
Nie wiem czy jest coś lepszego, ale na Twoim miejscu wybrałbym raczej Quinto 510 zamiast GLE50. Są bardzo podobne, ale Quinto to jednak ciut nowsza seria.
Jednak trzeba mieć świadomość, że są to "maluchy" ze swoich serii, więc nie ma co się spodziewać mocnego basu.
Jednak trzeba mieć świadomość, że są to "maluchy" ze swoich serii, więc nie ma co się spodziewać mocnego basu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Grunding PS-30
Dzięki za odpowiedź, kupiłem te Quinto 510 z tej aukcji http://allegro.pl/kolumny-canton-quinto ... 06831.html
Sprzedawca twierdzi, że od strony technicznej są w 100% sprawne a co wizualnej strony, na tych zdjęciach z aukcji wygląda to gorzej niż w rzeczywistości, ponownie tak twierdzi sprzedawca. Ale jakby co to mam znajomego co zna kolesie zajmującego się renowacją głośników nie daleko miejsca gdzie mieszkam.
Co do tego, że są to "maluchy", zdaję sobie z tego sprawę ale pokój w którym mam sprzęt ma tylko 15m2
a co do basu to i tak zawsze mam skręcony w połowie natomiast soprany rozkręcone na maksa 
Jak przyjdą kolumny to dam znać jak wrażenia, a tak przy okzaji to jakim przewodem je podłączyć do wzmacniacza? wiem, że audio, chodzi mi raczej czy jakimś super hiper wypaśnym czy, przy takim sprzęcie z niższej półki to bez różnicy?
Sprzedawca twierdzi, że od strony technicznej są w 100% sprawne a co wizualnej strony, na tych zdjęciach z aukcji wygląda to gorzej niż w rzeczywistości, ponownie tak twierdzi sprzedawca. Ale jakby co to mam znajomego co zna kolesie zajmującego się renowacją głośników nie daleko miejsca gdzie mieszkam.
Co do tego, że są to "maluchy", zdaję sobie z tego sprawę ale pokój w którym mam sprzęt ma tylko 15m2

Jak przyjdą kolumny to dam znać jak wrażenia, a tak przy okzaji to jakim przewodem je podłączyć do wzmacniacza? wiem, że audio, chodzi mi raczej czy jakimś super hiper wypaśnym czy, przy takim sprzęcie z niższej półki to bez różnicy?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakie kolumny do 300zł?
Kup zwykły kabel głośnikowy i tyle. Ostatnio ktoś zadawał podobne pytanie: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=14&t=6060
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- moustache
Jakie kolumny do 300zł?
Drodzy forumowicze,
Mam już gramofon (Technics SL-23A) i wzmacniacz (Technics SU-V5). Oba kupione dzięki setkom porad, które wertuję już na tym forum od ponad roku
Ogromne dzięki za pomoc!
Przyszedł czas na kolumny, bo mój zestaw co prawda gra, ale trudno mi docenić jakość dźwięku na głośnikach z mikro wieży... Pokój około 20m2, nie potrzebuję dużej mocy, muzyka różnorodna - często stary rock, trochę klasycznej, jazzowej i popu.
Mam wrażenie, że z kolumnami jest najtrudniej... Bo po pierwsze nie bardzo dotychczas załapałem, co czyni je lepszymi lub gorszymi i czym się kierować przy zakupie. Po drugie, wydaje mi się, że trudno trafić na Allegro te modele, które najczęściej polecaliście, w dobrej cenie. Mam wrażenie, że to forum tak skutecznie kształtuje popyt na konkretne modele, że teraz sprzedają się one na Allegro dużo drożej niż na przykład 2 lata temu
Na przykład takie Canton Karat 100 pojawiały się często w wątku do 300zł (ewentualnie z pytaniem, czy zainteresowany może trochę dopłacić), a teraz na Allegro jest jakaś oferta za 600zł 
Jakie inne modele są do polecenia?
Z góry dziękuję
Mam już gramofon (Technics SL-23A) i wzmacniacz (Technics SU-V5). Oba kupione dzięki setkom porad, które wertuję już na tym forum od ponad roku

Przyszedł czas na kolumny, bo mój zestaw co prawda gra, ale trudno mi docenić jakość dźwięku na głośnikach z mikro wieży... Pokój około 20m2, nie potrzebuję dużej mocy, muzyka różnorodna - często stary rock, trochę klasycznej, jazzowej i popu.
Mam wrażenie, że z kolumnami jest najtrudniej... Bo po pierwsze nie bardzo dotychczas załapałem, co czyni je lepszymi lub gorszymi i czym się kierować przy zakupie. Po drugie, wydaje mi się, że trudno trafić na Allegro te modele, które najczęściej polecaliście, w dobrej cenie. Mam wrażenie, że to forum tak skutecznie kształtuje popyt na konkretne modele, że teraz sprzedają się one na Allegro dużo drożej niż na przykład 2 lata temu

Jakie inne modele są do polecenia?
Z góry dziękuję

- blispx
Na taki metraż starczą kolumny podstawkowe dwu drożne , tak do 100w choć to już sprawa drugorzędna, tyle że dochodzi jeszcze zakup jakiś standów lub wykonanie samemu. Podłogowe i trójdrożne na taki pokój będą trochę przerostem formy nad treścią choćby patrząc na ten twój wzmacniacz. Z nowych Monitor BX2, B&W CM1, Klipsch B2 czy jakieś Kef. Używane pewnie odpowiednio taniej. Caton nie znam
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- moustache
Jakie kolumny do 300zł?
Dzięki, blispx. Czyli dobrze rozumiem, że przy takim metrażu i niewielkiej mocy, nie będzie słychać różnicy między dwu i trójdrożnymi? Nie znam się na kolumnach... Czy podstawkowe bywają też trójdrożne?
Z moim ograniczonym budżetem (ok. 300zł) jestem chyba skazany na używane... Na te wymienione przez Ciebie modele nie ma akurat żadnych dobrych okazji... Nowe to chyba raczej ponad 600zł z tego co widzę.
Z moim ograniczonym budżetem (ok. 300zł) jestem chyba skazany na używane... Na te wymienione przez Ciebie modele nie ma akurat żadnych dobrych okazji... Nowe to chyba raczej ponad 600zł z tego co widzę.
-
- moustache
Jakie kolumny do 300zł?
To może lepiej od razu poszukać jakichś trójdrożnych, jeśli są ogólnie lepsze i jest na nie szansa w takim budżecie? Na wypadek gdybym kiedyś przeniósł je do większego pomieszczenia albo dorobił się mocniejszego wzmaczniacza... 
Myślicie, że na przykład coś takiego miałoby sens? (podobne modele pojawiały się już chyba gdzieś na forum w pozytywnym kontekście)
http://allegro.pl/bang-olufsen-beovox-s ... 57120.html

Myślicie, że na przykład coś takiego miałoby sens? (podobne modele pojawiały się już chyba gdzieś na forum w pozytywnym kontekście)
http://allegro.pl/bang-olufsen-beovox-s ... 57120.html
-
Jakie kolumny do 300zł?
Jeszcze jedna mozliwosc: http://allegro.pl/monitory-grundig-box- ... 26679.html
- moustache
Jakie kolumny do 300zł?
O! No przyznam, że cenowo bardzo mi się ta propozycja podoba
Myślisz, że będą sensownie grały? Tzn, poczuję znaczącą różne w stosunku do "kolumn" z taniej mikro wieży? 
Jedna rzecz mnie zastanawia... Na niektórych zdjęciach tych Grundigów widać, że mają kabel przyłączony chyba na stałe i wydaje się on dość krótki. Czy wymiana takich przewodów to bardzo skomplikowana sprawa?

Jedna rzecz mnie zastanawia... Na niektórych zdjęciach tych Grundigów widać, że mają kabel przyłączony chyba na stałe i wydaje się on dość krótki. Czy wymiana takich przewodów to bardzo skomplikowana sprawa?