Kolumny do 500 zł
- Pipilloti
Re: Kolumny do 500zl
Co do kolumn Cantona, zastanawia mnie tylko wielkość głośników basowych 25 cm. Dla mnie - laika w temacie - wydają się jednak dość niewielkie. Jeśli zależy mi na porządnym basie, jaka wielkość głośnika jest optymalna na użytek "salonowy"? Czy nie lepiej też poszukać głośników z bass reflexem?
Zastanawia mnie też jakość tych konkretnie głośników http://allegro.pl/canton-gle-70-rarytas ... 20101.html. Czy te widoczne "marszczenia" w centrum membrany to potencjalny "ubytek", który może negatywnie wpływać na brzmienie? Jeśli tak, to może lepiej zaczekać na ofertę z możliwością odsłuchu w warszawie.
Zastanawia mnie też jakość tych konkretnie głośników http://allegro.pl/canton-gle-70-rarytas ... 20101.html. Czy te widoczne "marszczenia" w centrum membrany to potencjalny "ubytek", który może negatywnie wpływać na brzmienie? Jeśli tak, to może lepiej zaczekać na ofertę z możliwością odsłuchu w warszawie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolumny do 500zl
Bez obaw, taka membrana wystarczy.Pipilloti pisze:Dla mnie - laika w temacie - wydają się jednak dość niewielkie.
To zależy od salonuPipilloti pisze:Jeśli zależy mi na porządnym basie, jaka wielkość głośnika jest optymalna na użytek "salonowy"?

Czemu?Pipilloti pisze:Czy nie lepiej też poszukać głośników z bass reflexem?
Nie. W ogóle się tym nie przejmuj.Pipilloti pisze:Czy te widoczne "marszczenia" w centrum membrany to potencjalny "ubytek", który może negatywnie wpływać na brzmienie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kolumny do 500zl
Jak posłuchasz to nie będziesz chciał innych

Tak ma byC, ale wielu się nabiera, więc może nie poszybują cenowo za wysokoPipilloti pisze: Czy te widoczne "marszczenia" w centrum membrany to potencjalny "ubytek"

-
Kolumny do 500zl
Chciałaeenneell pisze:chciał

Te kolumienki na zagranicznych forach zbierają naprawdę same pozytywne opinie.

-
- Pipilloti
Kolumny do 500zl
Co do bass reflexu, z tego co się orientuję, nie jest do niczego potrzebny w dobrych głośnikach, ale ponieważ orientuję się bardzo słabo - wolałam się upewnić 

-
Kolumny do 500zl
Bass reflex ma nieraz jakieś tam plusy,ale często wprowadza nadmierną ilość niekontrolowanego basu itd. Wiele zależy od wielkości pomieszczenia,rozstawienia,odległości od ściany(jak bass reflex jest z tyłu) etc.
- Winters
Kolumny do 500zl
Japońskie? Fuj!Pipilloti pisze:KENWOODa, PIONEERa, TOSHIBy, HITACHI, MARANTZ...?
Jak duży jest ten salon? Na kilkanaście metrów kwadratowych wystarczy do 20cm.Pipilloti pisze:Jeśli zależy mi na porządnym basie, jaka wielkość głośnika jest optymalna na użytek "salonowy"?
Nie sugeruj się typem obudowy przy wyborze kolumn.Pipilloti pisze:Czy nie lepiej też poszukać głośników z bass reflexem?
To wszystko zależy od charakterystyki przetwornika i założeń konstrukcyjnych. Dobrze przemyślana i zrealizowana konstrukcja bass reflex zagra lepiej niż średnio mądra w obudowie zakmniętej.Pipilloti pisze:nie jest do niczego potrzebny w dobrych głośnikach
Podaj metraż pomieszczenia to coś się dobierze.
Moim zdaniem ostatnia moda na Cantony spowodowała przewartościowanie tych konstrukcji. Co nie znaczy, że są złe.
DIOMEDES KATO
- dalmatyn
- Gramofon: Grundig PS3500
- Kontakt:
-
Kolumny do 500zl
I odwrotnieWinters pisze:To wszystko zależy od charakterystyki przetwornika i założeń konstrukcyjnych. Dobrze przemyślana i zrealizowana konstrukcja bass reflex zagra lepiej niż średnio mądra w obudowie zakmniętej.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolumny do 500zl
Nie? Dlaczego niby?dalmatyn pisze:okazja?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kolumny do 500zl
Jak znajdziesz to polecam Gale S4.
http://allegro.pl/kolumny-stereo-gale-m ... 71667.html
Tutaj tylko przykład, akurat na tej aukcji ktoś chce dosyć sporo.
http://allegro.pl/kolumny-stereo-gale-m ... 71667.html
Tutaj tylko przykład, akurat na tej aukcji ktoś chce dosyć sporo.
nie licz na "porządny" bass w kolumnach za takie pieniądze.Pipilloti pisze:Co do kolumn Cantona, zastanawia mnie tylko wielkość głośników basowych 25 cm. Dla mnie - laika w temacie - wydają się jednak dość niewielkie. Jeśli zależy mi na porządnym basie, jaka wielkość głośnika jest optymalna na użytek "salonowy"? Czy nie lepiej też poszukać głośników z bass reflexem?
Denon PMA-350 SE + Gale S4 + Kenwood KD-1033 + Art DJ PRE II
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolumny do 500zl
Z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym piszeszgsl pisze:nie licz na "porządny" bass w kolumnach za takie pieniądze.

Zarekomendowane Gale (a znam ten model) bez jakiegoś subwoofera nawet się nie zbliżą do możliwości starszych Cantonów GLE i to nie tylko w kwestii basu.
Fizykę ciężko oszukać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Kolumny do 500zl
Panie, co Pan?!gsl pisze:nie licz na "porządny" bass w kolumnach za takie pieniądze.
DIOMEDES KATO
-
Re: Kolumny do 500zl
Słuchałeś jednych i drugich?Wojtek pisze:Z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym piszeszgsl pisze:nie licz na "porządny" bass w kolumnach za takie pieniądze.
Zarekomendowane Gale (a znam ten model) bez jakiegoś subwoofera nawet się nie zbliżą do możliwości starszych Cantonów GLE i to nie tylko w kwestii basu.
Fizykę ciężko oszukać.
Cantony GLE? Znajdź mi chociaż jedną parę podłogowych w cenie do 500zł to pogadamy ;o
Denon PMA-350 SE + Gale S4 + Kenwood KD-1033 + Art DJ PRE II