Wybaczcie koledzy to drobne zwarcie.
Niestety nie trawię, jak ktoś mnie traktuje jak idiotę, bądź takowego ze mnie robi.
Nie jest to pierwsze forum z którym mam do czynienia i na którym się udzielam. Przykro mi, że tutaj tak wyglądał mój start. Samemu staram się pomagać rzeczowo i stosownie do zadanego pytania oraz poruszonego problemu.
pan_winyl - mogłeś się nie trudzić kasowaniem, zdążyłem przeczytać, polecałeś wybór Arcus'ów.
Dziękuję za sugestie
Mam również ciekawostkę na temat Duali.
Przetworniki kopułkowe w nich zastosowane są rozbieralne, wystarczy wykręcić głośnik z obudowy i odkręcić 4 śruby wokół kopułki. Schodzi płytka czołowa z membraną, cewką oraz przewodami połączeniowymi. Przydatne jeśli zdarzy się np. wgnieść kopułkę, można od środka wypchnąć

Ja miałem inny problem. Z wysokotonowca dochodził dziwny przydźwięk, taki jakby szeleszcząco, skrzypiący. Okazało się że cewka przyciera o nabiegunnik magnesu. Wystarczyło poprawić ustawienie płytki z kopułką względem magnesu i skręcić. Ustawiałem na słuch z podanym tonem 1600Hz z aplikacji generatora na telefonie, aż zniknie przydźwięk i będzie słychać czysty ton
I drugą.
Zastosowane zwrotnice są wielkie jak patelnie. Wszystkie kondensatory poza jednym w obwodzie filtra przetwornika wysokotonowego, to ROE Roederstein Gold. W filtrze wysokotonowca chyba też ROE, ale typu MKT. Wszystkie cewki powietrzne i bardzo konkretnie wykonane, ta w filtrze głośnika niskotonowego to doobre pół kilo miedzi. Konstruktor na pewno nie oszczędzał