kielek pisze:Lepiej chyba byście zrobili jakbyście spożytkowali swoją niemałą wiedzę w tym temacie na doradzenie konkretnych kolumn koledze(bo chyba o to chodzi w wątku zakupowym),zamiast sprzeczać się o czysto techniczne sprawy
Pasują, mają impedancje 6 ohm więc są odpowiednie do wzmacniaczy 4-8 ohm. Będą idealne jeżeli nie będziesz przesadzał z dawaniem czadu, bo te głośniki wysokotonowe są delikatne.
To jest wcześniejsza, lepsza wersja z wczesnych lat 70. Są jeszcze póżniejsze Lintony, ale to duuuużo gorsze zestawy.
JVC to dno.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, 17:29 przez Winters, łącznie zmieniany 1 raz.
Spróbuję o te powalczyć - jak myślisz ile warto za nie zapłacić?
W sumie te mi się podobają - i są 8 ohmowe ale ile są warte?
Jak się nie uda zakupię wtedy te drugie które mi poleciłeś
Winters pisze:Pasują, mają impedancje 6 ohm więc są odpowiednie do wzmacniaczy 4-8 ohm. Będą idealne jeżeli nie będziesz przesadzał z dawaniem czadu, bo te głośniki wysokotonowe są delikatne.
To jest wcześniejsza, lepsza wersja z wczesnych lat 70. Są jeszcze póżniejsze Lintony, ale to duuuużo gorsze zestawy.
JVC to dno.
Jasne czyli w sumie mogę wziąć te tańsze - bo ja gram nie za głośno - praktycznie nie wykorzystuję nawet połowy mocy.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, 17:36 przez kmark, łącznie zmieniany 1 raz.
W praktyce kolumny 8 ohm tak mają często ok.6 ohm.Pisałem do kolegi,że jakby miał nawet 4 ohmowe kolumny,to nie dając czadu też nie powinno chyba nic strasznego się zdarzyć
kielek pisze:W praktyce kolumny 8 ohm tak mają często ok.6 ohm.Pisałem do kolegi,że jakby miał nawet 4 ohmowe kolumny,to nie dając czadu też nie powinno chyba nic strasznego się zdarzyć
No nie wiem, pamiętam, że jak z braku laku podłączyłem do Amatora 2 głośniki 4 Ohm, to dość szybko poszedła jakiś scalak w końcówce mocy ..., nawet chyba był jakiś problem z naprawą w ramach gwarancji ...
zoombie pisze:No nie wiem, pamiętam, że jak z braku laku podłączyłem do Amatora 2 głośniki 4 Ohm, to dość szybko poszedła jakiś scalak w końcówce mocy ..., nawet chyba był jakiś problem z naprawą w ramach gwarancji ...
Witam. Ostatnio wywiązała się dyskusja na temat zmiany wzmacniacz z Su-7700k na Yamahe A-760 i marmoorek zaproponował mi, żebym zamiast zmieniać wzmacniacz zmienił kolumny. Na samym początku nie brałem tego, aż tak poważnie, bo odpowiada mi brzmienie moich obecnych kolumn (Tannoy Mercury MKII). Potem czysto z ciekawości przejrzałem co mogę dostać na allegro w cenie 700zł (~400zł za Tannoye + 300zł, które odłożyłem na wzmacniacz) i zaciekawiła mnie jedna pozycja i dlatego piszę tego posta. Przeczytałem całe forumowe wątki do 500zł i do 700zł i z tego co polecaliście wybrałem coś takiego.
Tannoy Venus V30 http://tablica.pl/oferta/kolumny-tannoy ... 2YRMP.html
To dla tej aukcji napisałem tego posta. Nie wiem co o nich myśleć. Napiszę jeszcze raz, podoba mi się brzmienie moich MKII, ale być może te Venusy zagrają lepiej? Zauważyłem, że mają wgniecione kopułki wysoktonowe . Może miał ktoś z nimi styczność? W sieci praktycznie nic o nich nie ma.