Kolumny do 700 zł

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
kielek

Kolumny do 700 zł

Post autor: kielek »

Podpadają mi w nich tweetery :doh: czy aby oryginalne?
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 700 zł

Post autor: Winters »

Tak.

Generalnie to te KLH nijak mają się do tych prawdziwych z lat 60., ja bym jednak odpuścił.

Dałem kilka propozycji w poprzednim poście.
DIOMEDES KATO
kmark

Re: Kolumny do 700 zł

Post autor: kmark »

Co myślicie o takim zestawie kolumn do Technics SL-D3 + amplituner Sanyo DCX 6000K ?

http://allegro.pl/kolumny-celestion-rol ... 20124.html

Muszę mieć kolumny 8 ohmowe inne nie wchodzą w rachubę.
Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 700 zł

Post autor: Wojtek »

kmark pisze:Muszę mieć kolumny 8 ohmowe inne nie wchodzą w rachubę.
A te Celestiony takie nie są. Przynajmniej nie do końca :)
kmark pisze:Muszę mieć kolumny 8 ohmowe inne nie wchodzą w rachubę.
Dlaczego? Sanyo pociągnie także 4 ohmówki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kmark

Ale w tym Sanyo mam wyjścia tylko 8 Ohmowe:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3218335025

Na dole jest zdjęcie z wyjściami z tyłu.

Czyli spokojni mogę zakupić np. Telefunken TLX np. 10 czy 11 i bez problemu będzie mi wszystko działało? :doh:

Bo Telefunkeny najczęściej są 4 ohmowe niestety :(
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 700 zł

kmark pisze:Czyli spokojni mogę zakupić np. Telefunken TLX np. 10 czy 11 i bez problemu będzie mi wszystko działało? :doh:
Te byłyby moim zdaniem ciut za mocne dla tego Sanyo.

Wiem, że z tyłu tego amplitunera przy terminalach głośnikowych widnieje napis "8ohm", ale wiem też, że producent publikował w specyfikacji dane dot. obciążenia przy impedancji 4ohm... więc nie widzę przeszkód :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 700 zł

Wojtek pisze:Te byłyby moim zdaniem ciut za mocne dla tego Sanyo.
Nie ma czegoś takiego jak "za mocne" kolumny. Bzdura zupełna.
Wzmacniacz owszem, ale moc zestawu głośnikowego to tylko maksymalna wartość z jaką może on pracować przez dłuższy okres czasu bez ryzyka uszkodzenia.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 700 zł

Winters pisze:Nie ma czegoś takiego jak "za mocne" kolumny. Bzdura zupełna.
Nie słyszałeś nigdy o przypadku kiedy wzmacniacz jest potencjalnie zbyt słaby by prawidłowo pociągnąć dany zestaw kolumn bez obaw o przegrzanie się bądź uszkodzenie kolumn? Szczególnie przy kolumnach o słabej efektywności/wydajności.
Jeśli nie to faktycznie, piszę bzdury :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 700 zł

Wojtek pisze:Nie słyszałeś nigdy o przypadku kiedy wzmacniacz jest potencjalnie zbyt słaby by prawidłowo pociągnąć dany zestaw kolumn bez obaw o przegrzanie się bądź uszkodzenie kolumn? Szczególnie przy zestawach mało-wydajnych.Jeśli nie to faktycznie, piszę bzdury
Mylisz moc ze skutecznością.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 700 zł

Nie mylę Winters, bo ją również biorę pod uwagę :)
Choćby skuteczność kolumn była nawet na poziomie 98dB, to napędzanie paczek 100W wzmakiem 5W nadal jest raczej kiepskim pomysłem.
Albo bzdurą Wintersową :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 700 zł

Wojtek pisze:to napędzanie paczek 100W wzmakiem 5W nadal jest raczej kiepskim pomysłem
Nie jest. Nie ma czegoś takiego. Moc to moc. Wolt razy amper. Nie ma nic innego, nie ma Wojtkowej mocoefektywności ani innych wynalazków.
Prove me wrong.
DIOMEDES KATO
kmark

Hm troszkę się wtrącę - ostatnio myślałem nad tym tematem bo mi go troszkę brakowało....
Czy można jakoś wydzielić dział - NAGŁOŚNIENIE 8 OHMOWE.
Przeczytałem ogrom forum - przeczytałem sporo niemieckich stron http://www.radiomuseum.org gdzie można znaleźć różne modele sprzętu w tym głośniki.
Znalazłem tam głośniki Telefunken 8 ohmowe - http://www.radiomuseum.org/r/telefunken ... _tl_6.html
ale nie wiem co są warte i czy w ogóle warto je szukać.

Co do wyżej wymienionego działu o kolumnach 8 ohmowych - to potrzebuje porady - na jakie firmy szukając nagłośnienia mam zwracać uwagę i....
na co - jeszcze .... kiedy znajdę odpowiednie nagłośnienie.

I ostatnie pytanie jeśli znajdę kolumny Telefunken do tego Sanyo to proszę mi napisać jakie by były najfajniejsze :-) włącznie z modelem - bo jak widzę TLX 10 czy 11 za duże.
A jeśli jest jeszcze inna ciekawa firma to też poproszę o podanie np. nazwy firmy i modelu - wtedy spokojnie sobie je poszukam.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Marek

p.s. a tak poza tematem - dzięki tej stronie zapomniałem co to durnowata telewizja, a zwłaszcza polityka - i za to jestem NAJBARDZIEJ WDZIĘCZNY :clap:
Awatar użytkownika
dalmatyn
Gramofon: Grundig PS3500
Kontakt:

Post autor: dalmatyn »

Winters pisze:
Wojtek pisze:to napędzanie paczek 100W wzmakiem 5W nadal jest raczej kiepskim pomysłem
Nie jest. Nie ma czegoś takiego. Moc to moc. Wolt razy amper. Nie ma nic innego, nie ma Wojtkowej mocoefektywności ani innych wynalazków.
Prove me wrong.
Podejrzewam, że wiem o co chodziło Wojtkowi. Nie tyle o waty, a o wydajność prądową. Czyli to, jak wzmacniacz potrafi "trzymać za mordę" głośniki. Tutaj faktycznie ciężko wyczytać z danych technicznych tą właściwość. Są wzmacniacze o sporej mocy, ale nie potrafiące wysterować poprawnie niektórych kolumn. Są też wzmacniacze o mniejszej mocy, ale potrafiące grać bardzo dynamicznie.

Są zestawy głośnikowe mniej lub bardziej wymagające. Jest to również powiązane z charakterystyką impedancji. Kolumny z rekomendowanych 8Ohmów potrafią zejść do 4 na przykład i okazuje się, że dane zestawienie (piec z kolumną) ma słaby bas.

Często kolumny o sporej mocy, aby zagrać potrzebują "kilku" watów, poniżej po prostu nie grają (lub grają matowo, bez wyrazu).

Co do napędzania małym mocowo wzmacniaczem dużych kolumn, to wszystko zależy od egzemplarza oraz grania z głową. Jeśli wzmacniacz zaczyna zniekształcać, albo membrana lata jak szalona to znaczy, że został przekroczony bezpieczny próg. Można przecież grać takim zestawem z niedużą głośnością i nie powinno się nic stać.
Bywają przypadki spalenia pozornie mocnych kolumn małym wzmacniaczem, zazwyczaj lecą wysokotonówki. Jeśli wzmacniacz nie pracuje poprawnie, generuje zniekształcenia i powoduje przegrzanie i spalenie głośnika, tak w skrócie.

Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 700 zł

dalmatyn pisze:Nie tyle o waty, a o wydajność prądową. Czyli to, jak wzmacniacz potrafi "trzymać za mordę" głośniki.
Chyba jednak nie o to. To, o czym piszesz to współczynnik tłumienia.
dalmatyn pisze:Są zestawy głośnikowe mniej lub bardziej wymagające. Jest to również powiązane z charakterystyką impedancji.
Głównie z tym.
dalmatyn pisze:Często kolumny o sporej mocy, aby zagrać potrzebują "kilku" watów, poniżej po prostu nie grają (lub grają matowo, bez wyrazu).
Duża moc może oznaczać układ drgający o większej masie, co przyczynia się do zmniejszenia efektywności. Ale to nadal dwa odrębne parametry.
dalmatyn pisze:Bywają przypadki spalenia pozornie mocnych kolumn małym wzmacniaczem, zazwyczaj lecą wysokotonówki
Całkiem często. Wzmacniacz rozkręcony produkuje więcej mocy niż nominalna i więcej zniekształceń. Niewiele potrzeba żeby wzmacniacz tranzystorowy zaczął generować fale kwadratowe, podczas kiedy wzmacniacze lampowe przesterowują się łagodniej i ryzyko takiego uszkodzenia jest mniejsze.
dalmatyn pisze:Jeśli wzmacniacz zaczyna zniekształcać, albo membrana lata jak szalona to znaczy, że został przekroczony bezpieczny próg.

Membrana może latać jak szalona jeżeli wzmacniane są subsoniczne, niekoniecznie przesterowane. Tak jest jeżeli przetwornik w gramofonie sprzęga z zestawem głośnikowym.

Natomiast wracając do sporu pierwotnego - moc głośnika to w pewnym uproszczeniu moc porównywalnego rezystora, z tą różnicą, że głośnik prąd zamienia w fale dźwiękowe i ciepło, a rezystor w ciepło.
DIOMEDES KATO
kielek

Kolumny do 700 zł

Post autor: kielek »

Lepiej chyba byście zrobili jakbyście spożytkowali swoją niemałą wiedzę w tym temacie na doradzenie konkretnych kolumn koledze(bo chyba o to chodzi w wątku zakupowym),zamiast sprzeczać się o czysto techniczne sprawy ;)
ODPOWIEDZ