Pioneer SX 838 jakie głośniki?

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
Arkadyo

Re: Pioneer SX 838 jakie głośniki?

Post autor: Arkadyo »

atylla pisze:
09 sty 2025, 21:56
no mam 35 m2, szukam wysokich o możliwie dalekim zasięgu;) no i z powodu kotów, muszą stać na podłodze i być stabilne. - niezłe wymagania, co?;)
Oczywiście muzykalność i moc ma znaczenie największe
Moc powiadasz ma znaczenie... Rozumiem, że moc a nie szmoc?
Ogólnie rzecz ujmując, nie powinieneś sobie zaprzątać głowy tym parametrem kolumn - i tak prędzej skończy się ten pionek niż porządne kolumny klasy low level. Ten pionek ma 50 waciszy na kanał przy 8 ohmach... Wybacz ale to wytrzymają marketowe kody od kina domowego :)
Przy budżecie 2,5 k pln na używki jest w czym wybierać i w tej kasie jest bardzo dużo dobrego grania. Wyłącznie indywidualne upodobania odegrają rolę. W tej kasie dostaniesz stosunkowo nowe kolumny z przedziału cenowego 5-7 kafli jednak musisz wiedzieć czego chcesz.
Kupisz np Klipsch RF-82 lub konstrukcję akkusa na usherach... To dwa różne światy. Jak szukasz mocy i ekspresji to klipsie i ich sprawność 98 decybeli jest nie do zlekceważenia a jak muzykalności i słodkiego szczegółowego plumkania to ushery :)
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Arkadyo

Moje typy:
Focal Chorus 726 V bo 826 w tej kasie sie nie uda,
Monitor Audio Silver RS-8
Ale jak liczy sie szmoc to ww. klipsie :)
I mój osobisty faworyt:
https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-bw- ... 6wDf0.html
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
atylla

Post autor: atylla »

Arkadyo pisze:
21 lis 2025, 09:47
atylla pisze:
09 sty 2025, 21:56
no mam 35 m2, szukam wysokich o możliwie dalekim zasięgu;) no i z powodu kotów, muszą stać na podłodze i być stabilne. - niezłe wymagania, co?;)
Oczywiście muzykalność i moc ma znaczenie największe
Moc powiadasz ma znaczenie... Rozumiem, że moc a nie szmoc?
Ogólnie rzecz ujmując, nie powinieneś sobie zaprzątać głowy tym parametrem kolumn - i tak prędzej skończy się ten pionek niż porządne kolumny klasy low level. Ten pionek ma 50 waciszy na kanał przy 8 ohmach... Wybacz ale to wytrzymają marketowe kody od kina domowego :)
Przy budżecie 2,5 k pln na używki jest w czym wybierać i w tej kasie jest bardzo dużo dobrego grania. Wyłącznie indywidualne upodobania odegrają rolę. W tej kasie dostaniesz stosunkowo nowe kolumny z przedziału cenowego 5-7 kafli jednak musisz wiedzieć czego chcesz.
Kupisz np Klipsch RF-82 lub konstrukcję akkusa na usherach... To dwa różne światy. Jak szukasz mocy i ekspresji to klipsie i ich sprawność 98 decybeli jest nie do zlekceważenia a jak muzykalności i słodkiego szczegółowego plumkania to ushery :)
Cześć, dzięki za merytoryczne uwagi:) pionek docelowo zostanie zastąpiony "czymś mocniejszym"- gra pięknie!, ale trudno mu napędzić taką kubaturę - stąd myślenie o głośnikach na nieodległą przyszłość, stąd przedałby się "zapas mocy".
Póki co mam polarisy 300, żaden szał, szukam takich które dobrze wyseparują brzmienia - od opery po soul, bez ciężkiego metalu.
Koledzy podpowiadają mi też Coral CX 7 MK 3 co myślisz?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Głośność to nie musi być tylko dużo watów. Głośniki o dużej efektywności różnie "głośno" napędzisz czymś realnie niezbyt potężnym. Na Klipschach
Forte miałem kiedyś gościnnie wzmacniaczyk lampowy Suna Audio 2a3 który ma 2x3.5W i w pokoju 24 metry niczego nie brakowało. Generalnie w głośnikach powyżej 90 db/W u Ciebie i ten Pioneer powinien sobie poradzić. O ile to nie będą paczki które mają jakąś japę w impedancji w rejonie basu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Trochę komedią jest czytanie że SX-838 sobie "nie radzi". Zmienisz kolumny to się przekonasz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
atylla

Wojtek pisze:
21 lis 2025, 15:50
Trochę komedią jest czytanie że SX-838 sobie "nie radzi". Zmienisz kolumny to się przekonasz.
Taki właśnie jest plan:) Zmiana głośników i pogranie pionkiem. A potem się zobaczy. znając możliwości ograniczenia pionka - szukam podpowiedzi co by pasowało, aby naprawdę go posłuchać.
atylla

No dobra, a jakbym miał się zmieścić w 3000?;)
Bo znajdę tu:
Focal Chorus 826 V bo 826
Monitor Audio Silver RS-8
Nie ukrywam, recenzje robią wrażenie
Może coś jeszcze?
atylla

Ma ktoś może Monitor Audio Silver RS-8? Ciekaw jestem jak chodzą, są dość kompaktowe.?
Arkadyo

Cześć, dzięki za merytoryczne uwagi:) pionek docelowo zostanie zastąpiony "czymś mocniejszym"- gra pięknie!, ale trudno mu napędzić taką kubaturę - stąd myślenie o głośnikach na nieodległą przyszłość, stąd przedałby się "zapas mocy".
Póki co mam polarisy 300, żaden szał, szukam takich które dobrze wyseparują brzmienia - od opery po soul, bez ciężkiego metalu.
Koledzy podpowiadają mi też Coral CX 7 MK 3 co myślisz?
Posłuchałeś cokolwiek z polecajek? Bo tak bez wskazania kierunku to sobie będziemy gdybać bez końca.
Prawie każda szanującą się firma ma w tym przedziale cenowym dobre kolumny, którymi warto się zainteresować. Tylko indywidualne upodobania i elektronika towarzysząca determinować będą zakup - nie ma jednych najlepszych w danym pułapie cenowym. Od opery po soul warto byłoby zainteresować się rozwiązaniami na szerokopasmowych albo koncentryczne jak w KEFach
ODPOWIEDZ